Departamentul pentru Energie a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta care cuprinde o serie de modificari ce trebuie adoptate rapid pentru dinamizarea pietei gazelor naturale si cresterea transparentei tranzactiilor din acest sector, se arata intr-un comunicat. Printre altele, Departamentul propune pentru o perioada determinata, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2018, ca producatorii de gaze naturale sa fie obligati sa tranzactioneze transparent, nediscriminatoriu si centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de catre ANRE.

Aceasta obligatie va fi aplicata, in perioada 1 martie 2015 ¬ 31 decembrie 2018, si furnizorilor de gaze naturale, atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import.

Departamentul pentru Energie considera, in baza datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca, in privinta consumatorilor noncasnici, s-a realizat convergenta de preturi intre pretul intern si cel de import, agreata de statul roman cu institutiile financiare internationale. In consecinta, pentru consumatorii noncasnici, nu credem ca se mai impune nicio marire de tarife aferenta calendarului stabilit.

Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici (reglementat) sa existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesara incheierii intr-o maniera competitiva a unor noi contracte de furnizare.

"Convergenta preturilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie sa facem cresteri de preturi pentru industrie, asa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publica, pretul final al gazelor naturale nu va mai creste, existand chiar premise ca sa scada in urmatoarele luni", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Departamentul pentru Energie solicita ANRE sa finalizeze cat mai repede posibil procesul de revizuire a Codului retelei pentru o mai buna functionare a pietei.

Departamentul pentru Energie considera ca masurile adoptate vor contribui la o mai buna functionare a pietei de gaze naturale din Romania, cu beneficii pentru toti operatorii implicati, dar si pentru consumatori.