Departamentul pentru Energie propune ca producatorii de gaze sa fie obligati sa vanda gaze pe bursa timp de patru ani
Aceasta obligatie va fi aplicata, in perioada 1 martie 2015 ¬ 31 decembrie 2018, si furnizorilor de gaze naturale, atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import.
Departamentul pentru Energie considera, in baza datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ca, in privinta consumatorilor noncasnici, s-a realizat convergenta de preturi intre pretul intern si cel de import, agreata de statul roman cu institutiile financiare internationale. In consecinta, pentru consumatorii noncasnici, nu credem ca se mai impune nicio marire de tarife aferenta calendarului stabilit.
Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici (reglementat) sa existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesara incheierii intr-o maniera competitiva a unor noi contracte de furnizare.
"Convergenta preturilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie sa facem cresteri de preturi pentru industrie, asa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publica, pretul final al gazelor naturale nu va mai creste, existand chiar premise ca sa scada in urmatoarele luni", a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Departamentul pentru Energie solicita ANRE sa finalizeze cat mai repede posibil procesul de revizuire a Codului retelei pentru o mai buna functionare a pietei.
Departamentul pentru Energie considera ca masurile adoptate vor contribui la o mai buna functionare a pietei de gaze naturale din Romania, cu beneficii pentru toti operatorii implicati, dar si pentru consumatori.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Compania vrea să cumpere până la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumătate din consumul de energie naţional de anul trecut, de 55,6 milioane MWh.
Licitaţia pe OPCOM a fost programată pentru 14 mai, iar perioada de livrare este 21 mai 2014-20 mai 2024.
Producatorul de energie pe baza de lignit, Complexul Energetic Oltenia, vinde, intr-o singura licitatie pe piata PCCB administrata de OPCOM, minim un milion MWh. Pretul minim de pornire al licitatiei este de 184 de lei/MWh, iar perioada de livrare este 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2015.
Nuclearelectrica a revenit pe OPCOM cu noi oferte de vanzare a electricitatii, la un pret minim de pornire de 166 de lei/MWh. Pachetele scoase la licitatie pe piata PCCB variaza intre 22.085 MWh si 66.255 MWh. Perioada de livrare este 1 iulie - 31 decembrie 2014.
Conform calendarului de liberalizare a preturilor reglementate, de la 1 aprilie 2014 pretul pentru micii consumatori noncasnici creste la 89,4 lei/MWh. Cei doi mari producatori interni, profitand, cel mai probabil, de pozitia dominanta pe care o au pe piata gazelor naturale, nu aplica OUG 13/2014 si, in consecinta, ignora pretul de referinta de 72 lei/MWh pentru consumatorii eligibili, negocierile rezumandu-se la pretul reglementat, din calendar, de 89 lei/MWh". In interpretarea marilor consumatori, Guvernul a modificat ordonanta privind aplicarea impozitului de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizare inregistrate de producatori, prin impunerea unui pret de referinta de circa 72 de lei/MWh. Se pare insa, ca acest pret de referinta nu exista in viziunea producatorilor. Pretul pe piata libera este stabilit in functie de cerere si oferta. Recent, pe Bursa Romana de Marfuri (BRM), Petrom a v