Comisia Europeana a cerut marti Bulgariei sa suspende constructia gazoductului South Stream pe teritoriul sau, argumentand ca nu au fost respectate reglementarile europene pentru pietele publice, scrie AFP.

Comisia a adresat o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a procedurii de infringement, pentru a suspenda constructia tronsonului South Stream pe teritoriul Bulgariei, a anuntat executivul de la Bruxelles.

"Preferinta acordata societatilor rusesti si bulgaresti, fara publicarea unei oferte de licitatie in monitorul oficial al UE, este o incalcare clara a reglementarilor europene pentru pietele publice", a explicat Sabine Berger, purtator de cuvant al comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

"Comisia a propus suspendarea South Stream atat timp cat proiectul nu este in conformitate cu dreptul european", a adaugat Berger.

"Nu blocam nimic, dar dorim respectarea dreptului european", a subliniat ea.

Bulgaria a anuntat luna trecuta ca lucrarile pentru constructia gazoductului vor fi efectuate de societatea Stroytransgaz, care apartine unui apropiat al lui Putin si este supusa sanctiunilor americane.

Martea trecuta, in marja unui summit european la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe premierul bulgar Plamen Oresharski ca executivul european va lua masuri impotriva Bulgariei daca nu sunt respectate regulile comunitare.

"In timpul Consiliul European, nu am lasat loc pentru nicio iluzie. Vom actiona de fiecare data atunci cand apreciem ca regulile pietei interne in materie de energie nu sunt respectate. Noi consideram ca aceasta este situatia in cazul acordurilor incheiate de Bulgaria", afirma atunci Barroso.