Guvernul lucreaza impreuna cu Banca Mondiala la stabilirea unui sistem nou de redevente, care vor fi diferentiate in functie de zacamintele onshore si offshore, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, intr-o conferinta pe teme energetice, transmite Agerpres.

"De la 1 ianuarie 2015, vom avea o noua lege a petrolului, cu noi redevente. Ideea nu este sa iei foarte mult din putin, ci putin din foarte mult. Ne gandim la o stabilitate pe 15 - 20 de ani", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, redeventele trebuie diferentiate pentru zacamintele de pe uscat, onshore, si pentru cele de pe mare, offshore, intrucat difera foarte mult nivelul investitiilor.

"Cu siguranta, nu poti avea aceleasi redevente pentru zacamintele onshore si offshore, intrucat exista diferente uriase de investitii. Am vorbit cu reprezentantii Exxon si Petrom, care spun ca vor depasi bine un miliard de euro investitii (in perimetrul Neptun din Marea Neagra - n.r.). Orice companie trebuie sa-si recupereze costurile", a explicat premierul.

Seful Guvernului a subliniat ca noile redevente se vor aplica doar viitoarelor concesiuni.

"Nu poti sa aplici o lege noua la acordurile vechi", a aratat el.

  • UPDATE La randul sau, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a declarat ca pentru noul sistem de redevente va fi aplicat pentru viitoarele acorduri. In cazul celor vechi, vor avea loc renegocieri. Trebuie precizat ca multe dintre acordurile in vigoare au valabilitate si de 30 de ani, unele urmand sa expire si peste 7 ani, si peste 25 de ani sau 30 de ani.

Conform legii de privatizare a Petrom, adoptata in 2004, revedentele petroliere nu au putut fi modificate timp de zece ani, perioada care expira la finele acestui an.

Americanii de la ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze care, la momentul productiei, in 2019 - 2020, vor permite Romaniei sa-si asigure intregul necesar de gaze din productie interna si sa exporte surplusul.