Aurul negru a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril luni, la Londra, o premiera de la finele lui iunie 2013, din cauza unei oferte abundente legata cresterea ponderii petrolului de sist pe piete, care compenseaza tensiunile legate de conflictele din Ucraina si Irak, scrie AFP.

In jurul orei 08,30 GMT, barilul Brent a coborat la 99,76 dolari pe Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, cel mai redus nivel din 24 iunie 2013.

De la maximul ultimelor luni, atins la jumatatea lui iunie (115,71 dolari), cotatia europeana a pierdut peste 13%, in ciuda intensificarii tensiunilor geopolitice legate de Irak si Ucraina.

Pentru a explica acest paradox, analistii vorbesc de un complex de factori care actioneaza asupra reducerii pretului, printre care abundenta ofertei, slabiciunea cererii la nivel mondial si absenta unor perturbatii reale asupra aprovizionarii tarilor afectate de aceste conflicte.

"Principalul motiv al tendintei actuale este abundenta ofertei pe piata petroliera", au explicat economistii Commerzbank, intr-o nota.

"Din cauza cresterii productiei petrolului de sist, Statele Unite importa din ce in ce mai putin petrol din Africa de Vest", care ajunge pe piata europeana, determinand o abundenta pe zona ofertei, spune Commerzbank.

Cota de consum american de petrol si produse petroliere acoperita de importuri a scazut de la 60% in 2005 la 33% in 2013 si ar putea atinge 22% anul viitor (nivel minim din 1970), potrivit cifrelor Agentiei americane de informatii asupra Energiei (EIA).

Aceasta abundenta de petrol este accentuata de faptul ca tensiunile geopolitice din Irak, Ucraina si Libia nu s-au materializat, pentru moment, intr-o reducere a productiei in Irak si Libia.

In Libia productia a reusit chiar sa se redreseze, in ciuda haosului in care a cazut tara.

Necunoscuta irakiana

Evident, piata petroliera a fost afectata in prima etapa de ofensiva jihadistilor din Statul Islamic in Irak, dar s-a calmat rapid, in conditiile in care luptele nu afecteaza sudul tarii, de unde provin 90% din exporturi.

In ceea ce priveste Rusia, aceasta exporta "circa 5 milioane de barili pe zi, in principal spre Europa, dar aceste schimburi sunt suficient de importante pentru ambele parti pentru a nu fi tinta sanctiunilor occidentale sau a masurilor de represalii rusesti", afirma Julian Jessop, economist la Capital Economics.

In fata acestei situatii si a unui consum mediu estimat in scadere pentru doi dintre cei mai mari producatori de aur negrul China si Europa, nu se asteapta cresteri de preturi pentru aurul negru.

La aceste date se adauga robustetea dolarului.

In final, toti acesti factori descurajeaza investitorii speculativi care pariaza pe o crestere a pretului iar retragerea lor amplifica caderea cotatiilor petrolului, au precizat analistii Commerzbank.

Acestia afirma insa ca brokerii "subestimeaza riscurile asupra ofertei pe termen scurt", in conditiile in care productia petroliera ramane vulnerabila in Libia si in Irak.

"Daca Irakul se dezintegreaza politic iar sudul cade in mainile (Statului Islamic), aceasta ar putea avea un impact catastrofal asupra pretului petrolului", avertizeaza Natixis.

Irakul este un actor esential pe piata internationala a petrolului, cu exporturi de 2,5 milioane de barili pe zi si cu rezerve dovedite care cumuleaza peste 11% din totalul mondial.