VIDEO Nuclearelectrica a ales o companie chineza, singurul investitor care s-a prezentat la selectie, sa aiba acces la informatiile privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 9 septembrie 2014, 17:27 Economie | Energie


Nuclearelectrica a selectat compania chineza General Nuclear Power Corporation sa aiba acces la camera de date a proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, a anuntat Daniela Lulache, directorul general al companiei producatoare de energie electrica. Practic, aceasta companie va avea acces la informatii legate de cele doua reactoare. Procesul de selectie a durat doar doua saptamani, compania chineza fiind singura care a depus documentatia necesara. De altfel, nu este o surpriza selectarea acestui investitor, fiind cunoscute desele intalniri dintre reprezentantii statului roman si cei ai companiei chineze din ultimii doi ani. Mai departe, potrivit calendarului de selectare a investitorilor, compania chineza va avea acces la date, dupa care va trebui incheiat un memorandum de intelegere.

Calendarul se finalizeaza cu momentul demararii negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv si Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect. Aceste negocieri ar trebui demarate pe 26 noiembrie, potrivit calendarului. Practic, la cateva zile dupa finalizarea alegerilor prezidentiale. Din acel moment, totul devine incert. Negocierile se pot finaliza ori cu infiintarea unei noi companii de proiect, ori cu renuntarea din partea companiei chineze la orice implicare in proiectul Reactoarelor 3 si 4.

Intrebata in ce masura poate fi eliminat riscul ca dupa accesul la informatii, compania chineza sa renunte la proiect, Daniela Lulache a afirmat ca nu pot fi date garantii in acest sens.
 • Alt studiu de fezabilitate
In cazul in care compania de proiect va fi, totusi, infiintata, urmeaza alte noi proceduri. Va trebui realizat un nou studiu de fezabilitate. "Un studiu de fezabilitate este valabil sase luni. Va trebui macar o noua actualizare a studiului de fezabilitate", a spus Lulache. Apoi va trebui notificata Comisia Europeana pentru intentia statului roman de a acorda niste facilitati care pot fi considerate ajutoare de stat. Potrivit strategiei privind reactoarele 3 si 4, statul roman va acorda niste facilitati. "Adoptarea de catre autoritatile romane a unor masuri de reducere a riscurilor Proiectului si crestere a atractivitatii acestuia, in paralel cu desfasurarea procesului", se arata in strategie. Mai precis, vor fi incheiate niste "contracte pentru diferenta". Intr-un fel, prin aceste contracte pentru diferenta, statul garanteaza veniturile din vanzarile de electricitate, a explicat Lulache. "A pornit de la nevoia mare de investitii, durata mare de constructie care te pune in situatia de a nu avea predictibilitate asupra preturilor", a spus Lulache. Va fi stabilit un pret de referinta. Insa, in cazul in care acesta va ajunge la un moment dat sa fie mai mic decat cel de pe piata, statul roman va veni cu o contributie care sa acopere diferenta. Alte facilitati se refera la posibilitatea de a vinde energia inainte ca unitatile sa obtina licenta de productie, chiar si in afara bursei de energie OPCOM. In plus, ar putea fi acordate si garantii de stat. Toate acestea trebuie notificate la Comisia Europeana.

 • Multe milioane de euro pierdute

Dar pana la acest moment trebuie creata noua companie de proiect. In acest moment mai exista una, EnergoNuclear, dar care va fi desfiintata. EnergoNuclear a fost infiintata in 2009 avand ca actionari mai multe mari companii europene. Nuclearelectrica detinea o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect avand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Pe atunci, proiectul era evaluat la 4 miliarde de euro. Au urmat niste discutii intrea actionari legate de renuntarea din partea statului roman la participatia majoritara. Nu au ajuns la o intelegere si in ciuda acordului de investitii semnat si prelungit de mai multe or, actionarii privati s-au retras rand pe rand. ENEL si ArcelorMittal au renuntat anul trecut in decembrie. Insa, atunci deja se vorbea de atragerea chinezilor in proiect. Nuclearelectrica a fost nevoita sa rascumpere actiunile companiilor care s-au retras, cheltuind cam 141 milioane de lei, dupa cum afirma Lulache. La aceasta suma s-ar putea adauga si altele, precum cheltuieli de personal, cu studii de fezablitate etc. In 2012, a mai fost realizat un studiu de fezabilitate, in urma caruia a fost stabilita o noua valoare a proiectului. Valoarea estimata a proiectului a crescut de la 4 miliarde de euro la 6,4 miliarde de euro.

S-ar putea spune ca Nuclearelectrica a pierdut acesti bani in conditiile in care EnergoNuclear se va desfiinta. Daniela Lulache spune ca nu. Banii se regasesc in studii tehnice si alte bunuri care ar putea fi valorificate in noua companie de proiect, spune Lulache.

Daca la EnergoNuclear, statul roman tinea neaparat sa aiba o participatie majoritara, la noua companie de proiect, investitorul privat va fi actionarul majoritar cu o cota de 51%. Daniela Lulache a mai spus ca in acest moment este selectat investitorul, nu constructorul. Insa, premierul Victor Ponta spunea cand a fost in China ca  ca doar chinezii au capacitatea financiara si tehnologica de a participa la construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.


Calendarul estimativ al implementarii procesului de selectare a investitorilor
 • 27 august: Publicarea Anuntului International
 • 8 septembrie: Depunerea de catre investitorii interesati a Documentatiei de Calificare completate
 • 9 septembrie: Calificarea investitorilor interesati si notificarea acestora
 • 9 septembrie: Depunerea de catre investitorii calificati a unei Garantii de Participare
 • 9 septembrie: Achizitionarea caietului de sarcini de catre investitorii calificati si transmiterea acestuia
 • 9 septembrie: Deschiderea Camerei de Date pentru analiza diagnostic limitata desfasurata de investitorii calificati
 • 12 septembrie: Prezentarea managementului Nuclearelectrica, adresata Investitorii Calificati
 • 23 septembrie: Inchiderea temporara a Camerei de Date
 • 24 septembrie: Depunerea de catre Investitorii Calificati a Documentatiei de Intentie
 • 25 septembrie: Intalniri de clarificare ale Comisiei de Negociere cu Investitorii Calificati care au depus Documentatia de Intentie
 • 28 septembrie: Stabilirea Investitorului Selectat si notificarea Investitorilor Calificati cu privire la rezultatul procedurii de evaluare/selectare
 • 30 septembrie: Semnarea cu Investitorul Selectat a unei Scrisori Comune privind Intentia de Realizare a Proiectului
 • 30 septembrie: Depunerea de catre Investitorul Selectat a unei Garantii de Participare Extinse
 • 30 septembrie: Redeschiderea Camerei de Date pentru accesul Investitorului Selectat care a depus Garantia de Participare Extinsa, pentru continuarea analizei diagnostic pe parcursul negocierilor privind Memorandumul de Intelegere privind implementarea Proiectului
 • 2 octombrie: Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Memorandumul de Intelegere privind Implementarea Proiectului
 • 18 octombrie: Inchiderea temporara a Camerei de Date
 • 19 octombrie: Incheierea negocierilor asupra Memorandumului de Intelegere
 • 20 octombrie: Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a SNN pentru aprobarea Memorandumului de Intelegere si Semnarea Memorandumului de Intelegere
 • 24 noiembrie: Aprobarea de catre Adunarea Generala Extraordinara a SNN a Memorandumului de Intelegere
 • 25 noiembrie: Semnarea Memorandumului de Intelegere
 • 26 noiembrie: Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere si Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv si Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5186 vizualizari

 • +8 (18 voturi)    
  Multumim Ponta!!!! (Marţi, 9 septembrie 2014, 17:39)

  Shinobi-Shiro [utilizator]

  Superb! Hai sa le dam acces la toate informatiile. Daca cineva face o cautare simpla pe Internet va afla ca China doreste sa construiasca vreo 50 de reactoare CANDU la ei. Centrala Cernavoda este facuta dupa proiectul centralei Gentilly din Quebec, Canada. Acel model a fost exportat apoi in Romania, China si Argentina. China vrea sa spioneze in asa fel incat sa plateasca cat mai putin pe tehnologia canadiana. Dupa cum suna contractual, orezarii pot spiona tot si apoi se pot cara cu un "te pup..pa..pa" la urma. Iata inca o "realizare" a tantalaului de premier! ...dar omuletii rosii l-au asteptat cu covor rosu si onoruri de stat...cum n-o sa mai pupe prostul nostru ca nu apuca sa fie Presedinte!!!
  • +1 (13 voturi)    
   Lol (Marţi, 9 septembrie 2014, 23:18)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Shinobi-Shiro

   Pai daca modelul a fost deja exportat in China, ce mai are de "spionat" aceasta la respectivul model?! Ai gandit-o mult?
   • +4 (8 voturi)    
    era pe aproape.. (Miercuri, 10 septembrie 2014, 8:28)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Taras Bulba

    Chinezii au 2 reactoare pe tehnologie CANDU6 (aceeasi ca la Cernavoda), dar sunt construite de canadieni, deci investitorul chinez va fi nevoit sa apeleze la aceiasi canadieni si pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la noi. Cel mai probabil chinezii au invatat cat de cat cum se fac si acum spera sa mai castige un pic de know-how din proiectul de la Cernavoda. Tot ce putem sa speram este ca se vor realiza fara defecte.. chinezii au deja peste 20 de reactoare si inca vreo 20 in constructie, deci stiu cu ce se mananca..

    Totusi nu inteleg de ce nu putem avea noi pachetul majoritar (si controlul) asupra companiei!? Romania vine cu locatia, constructia e deja inceputa, riscurile sunt in intregime ale noastre..
    • +1 (5 voturi)    
     păi da (Miercuri, 10 septembrie 2014, 9:23)

     Sakura [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Bună întrebarea de la sfârşit. În final noi vom rămâne cu rahatul radioactiv (combustibilul uzat + reactorul după terminarea perioadei de viaţă) pentru următorii 100.000 de ani, în timp ce chinezii rămân cu profitul curat. Faină afacere.

     În plus, nici stabilirea preţului energiei produse nu ştiu dacă va fi avantajos şi pentru români.
     • +1 (3 voturi)    
      esti neinformat (Miercuri, 10 septembrie 2014, 9:44)

      gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Sakura

      citeste despre CANDU.
      • 0 (0 voturi)    
       posibil (Miercuri, 10 septembrie 2014, 10:46)

       Sakura [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

       Nu neg, este posibil să nu fiu suficient de informat. Am citit paginile de Wikipedia şi pe română, şi pe engleză. Printre altele CANDU are avantajul de a funcţiona cu combuctibil neîmbogăţit sau slab îmbogăţit, de aici rezultând o cantitate de deşeuri radioactive mult mai mare decât la alte tipuri de reactoare. Îmi scapă ceva?

       Referitor la durata de viaţă a reactorului, oricât de mare ar fi aceasta (zeci de ani) este insignifiantă în raport cu perioada de înjumătăţire a radiaţiilor.
      • +1 (1 vot)    
       nu este nevoie sa citeasca (Miercuri, 10 septembrie 2014, 11:31)

       hot news [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

       Orice tehnologie nucleara tot genereaza produsi de fisiune, izotopi cu radioactivitate foarte puternica, ce se mentine timp indelungat!
       Si acesste deseuri ne raman noua!
      • +2 (2 voturi)    
       ba tu esti neinformat (Miercuri, 10 septembrie 2014, 12:24)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

       citeste despre CANDU..

       desigur, e mai usor sa acuzi fara sa argumentezi :)
  • 0 (2 voturi)    
   de ce sa construiasca ei CANDU?! (Miercuri, 10 septembrie 2014, 11:34)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Shinobi-Shiro

   De dinainte de 1989 le explicam prietenilor si colegilor ca sistemul CANDU folosit la Cernavoda reprezinta cea mai buna dintre tehnologiile nucleare vechi, necesita doar uraniu natural, nu imbunatatit, si este foarte SIGURA. Ins asta era la nivelul anilor'80!
   Acum China are posibilitatea sa treaca direct la tehnologia anilor 90, reactoare cu Thorium. Toriul se gaseste din abundenta, si nu este material fisionabil, reactia trebuie intretinuta, deci nu exista DE LOC riscuri!
   De ce sa copieze de la noi o tehnologie buna, dar depasita?!
  • 0 (0 voturi)    
   Qinshan NPP (China) (Miercuri, 10 septembrie 2014, 23:46)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Shinobi-Shiro

   Are doua unitati CANDU 600 similare cu ce avem noi la Cernavoda, deci nu are nevoie de blue print, le are deja. Iar pt informarea ta, compania chineza a subcontractat o parte din lucrari (cele legate de reactor) companiei mama candu canada. Altul este interesul chinei in aceasta afacere.
 • +14 (16 voturi)    
  sigur ca da.... (Marţi, 9 septembrie 2014, 17:46)

  un oarecare [utilizator]

  licitatie facuta sub patronat PSD... la licitatiile lor se prezinta doar cine trebuie... ca sa vezi...
  tehnologie canadiana...dar se preteaza doar chinezi.
  In panzele PSD sufla vant doar din rasarit...
 • +11 (13 voturi)    
  vai (Marţi, 9 septembrie 2014, 18:41)

  omidius [utilizator]

  Vai, dar ce surpriza! Sunt sigur ca nimeni nu si-ar fi imaginat asa ceva acum 2 saptamani cand a fost lansata procedura de selectare:

  27 august (miercuri): Publicarea Anuntului International
  8 septembrie (luni): Depunerea de catre investitorii interesati a Documentatiei de Calificare completate

  Nici macar 2 saptamani. Pentru o documentatie de calificare pentru constructia a 2 reactoare nucleare.

  Inca o "licitatie" marca PSD, cu castigatorul cunoscut dinainte.
 • +7 (11 voturi)    
  afacerea secolului (Marţi, 9 septembrie 2014, 19:15)

  Stars_and_Stripes [utilizator]

  S-au scos chinezii, or sa fure orice informatie pe care o pot gasi dupa care se vor cara sub varii pretexte, fara sa faca nimic la Cernavoda. Si uite asa, tehnologia centralelor canadiene nu i-a costat decit un covor rosu intins la picioarele unui papagal tricolor, cum zicea Tapalaga.
  • +7 (9 voturi)    
   Atac cibernetic (Marţi, 9 septembrie 2014, 20:22)

   Shinobi-Shiro [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   Dupa cum se vede chinezilor nu le-a iesit atacul cybernetic de la inceputul 2013 impotriva unor companii americane si canadiene din domeniul nuclear! Nu au reusit sa fure informatia necesara dar papagalul tricolor a avut grija sa le-o da gratis!!! Imbecil 120%!!!
  • -3 (9 voturi)    
   Desi ma manjesc (Marţi, 9 septembrie 2014, 23:20)

   Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   Desi ma manjesc cu stars and stripes, am sa-ti raspund: China deja a cumparat tehnologia CANDU de la canadieni, exista 2 reactoare de acest fel in China. Despre ce furt de informatie poate fi vorba daca ei deja au platit pentru acea tehnologie?!

   http://en.wikipedia.org/wiki/CANDU_reactor
   • +1 (5 voturi)    
    @ taras (Miercuri, 10 septembrie 2014, 4:22)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Taras Bulba

    Mie imi place de ala cu stelute si dungulite. Are cultura de Wiki, da' macar la sfarsitul postarii se semneaza.
 • +9 (11 voturi)    
  Pocnitori (Marţi, 9 septembrie 2014, 21:05)

  CTGOnline [utilizator]

  Deci in sfarsit cuvantul "pocnitoare" chinezeasca o sa fie pe bune!!!!! Pacat ca locuiesc prea aproape de Cernavoda.
  • +1 (3 voturi)    
   pai... (Miercuri, 10 septembrie 2014, 7:08)

   LaurentiuCatrina [anonim] i-a raspuns lui CTGOnline

   pana acu au pocnit la rusi si la japonezi...
   • +3 (5 voturi)    
    Norocul nostru (Miercuri, 10 septembrie 2014, 9:05)

    fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina

    Poate-i mai face un reactor pe gratis lui Ponta sub casa.
  • -1 (1 vot)    
   fii pe pace! (Miercuri, 10 septembrie 2014, 11:33)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui CTGOnline

   Sistemul CANDU era foarte sigur, dar versiunea chinezeasca poate fi o "pocnitoare".
   Avind in vedere precedentul Cernobil, poti fi linistit, in caz ca POCNESTE, nu prea mai conteaza vecinatatea imediata, chiar si 2.000 km reprezinta "prea aproape"!
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Miercuri, 10 septembrie 2014, 15:51)

    Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    CANDU nu poate "pocni"....

    Pocnitorile ar trebui sa se mai informeze inainte sa posteze pe HN.
    • 0 (0 voturi)    
     CANDU initial nu poate (Miercuri, 10 septembrie 2014, 18:16)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Taras Bulba

     Am spus destul de clara ca in versoiunea initiala, CANDU nu poate pocni, dar cu varianta chinezeasca, nu se stie! Vom vedea!
 • 0 (0 voturi)    
  si asta tot pocnitoare era sa fie (Joi, 11 septembrie 2014, 22:52)

  LaurentiuCatrina [anonim]

  http://www.descopera.ro/cultura/9722680-incidentul-palomares-bombe-cu-hidrogen-deasupra-andaluziei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by