Caderea pretului petrolului la minimul ultimilor doi ani a prins multi analisti pe picior gresit, in conditiile in care aceasta evolutie vine pe fondul celor mai sangeroase violente inregistrate in Irak in ultimii zece ani, al tensiunilor accentuate dintre Occient si Rusia si al sanctiunilor impotriva Iranului, scrie Reuters.

Dar cresterea livrarilor din America de Nord si o cerere in berna au determinat caderea cotatiilor petrolului sub 100 de dolari pe baril, iar aceasta evolutie subliniaza modul in care revolutia petrolului de sist creeaza avantaje economice si politice pentru Washington si aliatii sai occidentali.

Rusia si Iran se bazeaza masiv pe vanzarile de petrol si se confrunta, in prezent, cu reducerea veniturilor bugetare la actualele cotatii internationale, afirma analistii, care noteaza ca evolutiile curente le slabesc pozitiile de negociere in criza ucraineana si, respectiv, in dosarul nuclear.

Iar productia de petrol din SUA si din Canada ofera un tampon fata de eventualele amenintari ale Rusiei de a reduce exporturile, ca masuri de retorsiune pentru sanctiunile occidentale, sau eventualele perturbari de oferta din Orientul Mijlociu.

"Cresterea productiei este cu siguranta in avantajul SUA", spune profesorul Paul Stevens de la think tank-ul Chatham House din Londra.

"Rusii sunt foarte expusi la preturile mici ale petrolului. Nu stim in ce masura va influenta acest lucru comportamentul lor in Ucraina, dar cu siguranta vor simti presiunea asupra bugetului lor".

Moneda nationala a Rusiei a cazut deja la minimul istoric in fata dolarului iar economia sa este afectata de sanctiunile SUA si ale Uniunii Europene, care majoreaza preturile pe care Rusia trebuie sa le plateasca pentru o multime de produse importate, de la legume si fructe pana la produsele de lux.

Productia zilnica de petrol a SUA a crescut rapid de la criza financiara. In 2010, tara importa inca jumatate din petrolul consumat, dar U.S. Energy Information Administration estimeaza ca anul viitor importurile vor reprezenta putin peste 20%.

Desi SUA a mentinut in mare parte interdictia privind exporturile de titei, reducerea importurilor a disponibilizat cantitati importante din Africa de Vest si din Orientul Mijociu. In timp ce profitul companiilor energetice ar putea fi afectat de preturile reduse, consumatorii vor cheltui mai putin la pompele benzinariilor.

Pentru Iran, un pret redus al petrolului nu doar ca afecteaza economia, deja lovita de sanctiunile care vizeaza exporturile de titei, dar reduce si presiunea asupra Occidentului in incercarea de a obtine un acord rapid asupra controversatului program nuclear ai Teheranului.

Unii analisti afirma ca inclusiv Statul Islamic, care a pus stapanire pe o serie de campuri petroliere din Siria si Irak, va fi afectat de preturile reduse si va fi nevoit sa accepte preturi si mai mici pe pietele negre, pentru a-si putea finanta armata.

"Progresele recente inregistrate de Statul Islamic (SI) au perturbat politicile in Orientul Mijlociu si au modificat stimulentele pentru actorii-cheie regionali si globali". afirma analistul Bank of America-Merrill Lynch Francisco Blanch, care considera ca Arabia Saudita, aliatul SUA, ar putea sa nu fie deranjata de aceste preturi mici.

"Preturi reduse la petrol vor afecta SI, Iranul si Rusia, dar vor ajuta Occidentul", spune Blanch, in opinia caruia un pret de echilibru pentru bugetul Rusiei este in jur de circa 105 dolari pe baril.

Reactia OPEC, putin probabila daca petrolul nu scade sub 85 de dolari

Pentru Arabia Saudita, preturile reduse ar putea crea reduceri de venituri pe termen scurt, dar analistii spun ca regatul este dispus sa-si asume pierderile, in conditiile in care sunt afectati rivalii regionali precum Iranul.

"M-ati vazut macar ingrijorat?", a spus ministrul saudit pentru petrol, Ali al-Naimi, miercuri, in Kuweit, intrebat daca reducerea de preturi ingrijoreaza regatul.

"Nu este pentru prima oara cand preturile se schimba, ele se modifica mereu. Este un proces dinamic", a spus acesta, pentru Reuters.

Alti delegati ai monarhiilor petroliere din Golf care au participat la o reuniune a ministrilor petrolului din regiune au precizat ca este putin probabil ca scaderea preturilor sa atraga o reactie din partea Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), cu exceptia cazului in care cotatia ajunge sub 85 de dolari pe baril.

Insa, in timp ce productia petroliera a SUA a crescut rapid, o parte a avansului ofertei de aur negru provine din tari care se confrunta oricand cu riscul unor distorsiuni in furnizare, inclusiv Libia si Nigeria.

Productia Libiei de petrol a crescut la peste 800.000 de barili pe zi, de opt ori mai mult in comparatie cu cateva luni in urma.

Dar aceasta crestere, care a venit ca urmare a unui acord privind sfarsitul blocadei asupra unui port rebel, care dura de un an, intervine in momentul in care guvernul pierde controlul asupra tarii.

Pentru moment, traderii prefera sa stocheze o parte a ofertei, in speranta unei reveniri a preturilor.