Caderea preturilor la petrol inclina balanta politica si economica in favoarea SUA si in detrimentul Rusiei si Iranului
Dar cresterea livrarilor din America de Nord si o cerere in berna au determinat caderea cotatiilor petrolului sub 100 de dolari pe baril, iar aceasta evolutie subliniaza modul in care revolutia petrolului de sist creeaza avantaje economice si politice pentru Washington si aliatii sai occidentali.
Rusia si Iran se bazeaza masiv pe vanzarile de petrol si se confrunta, in prezent, cu reducerea veniturilor bugetare la actualele cotatii internationale, afirma analistii, care noteaza ca evolutiile curente le slabesc pozitiile de negociere in criza ucraineana si, respectiv, in dosarul nuclear.
Iar productia de petrol din SUA si din Canada ofera un tampon fata de eventualele amenintari ale Rusiei de a reduce exporturile, ca masuri de retorsiune pentru sanctiunile occidentale, sau eventualele perturbari de oferta din Orientul Mijlociu.
"Cresterea productiei este cu siguranta in avantajul SUA", spune profesorul Paul Stevens de la think tank-ul Chatham House din Londra.
"Rusii sunt foarte expusi la preturile mici ale petrolului. Nu stim in ce masura va influenta acest lucru comportamentul lor in Ucraina, dar cu siguranta vor simti presiunea asupra bugetului lor".
Moneda nationala a Rusiei a cazut deja la minimul istoric in fata dolarului iar economia sa este afectata de sanctiunile SUA si ale Uniunii Europene, care majoreaza preturile pe care Rusia trebuie sa le plateasca pentru o multime de produse importate, de la legume si fructe pana la produsele de lux.
Productia zilnica de petrol a SUA a crescut rapid de la criza financiara. In 2010, tara importa inca jumatate din petrolul consumat, dar U.S. Energy Information Administration estimeaza ca anul viitor importurile vor reprezenta putin peste 20%.
Desi SUA a mentinut in mare parte interdictia privind exporturile de titei, reducerea importurilor a disponibilizat cantitati importante din Africa de Vest si din Orientul Mijociu. In timp ce profitul companiilor energetice ar putea fi afectat de preturile reduse, consumatorii vor cheltui mai putin la pompele benzinariilor.
Pentru Iran, un pret redus al petrolului nu doar ca afecteaza economia, deja lovita de sanctiunile care vizeaza exporturile de titei, dar reduce si presiunea asupra Occidentului in incercarea de a obtine un acord rapid asupra controversatului program nuclear ai Teheranului.
Unii analisti afirma ca inclusiv Statul Islamic, care a pus stapanire pe o serie de campuri petroliere din Siria si Irak, va fi afectat de preturile reduse si va fi nevoit sa accepte preturi si mai mici pe pietele negre, pentru a-si putea finanta armata.
"Progresele recente inregistrate de Statul Islamic (SI) au perturbat politicile in Orientul Mijlociu si au modificat stimulentele pentru actorii-cheie regionali si globali". afirma analistul Bank of America-Merrill Lynch Francisco Blanch, care considera ca Arabia Saudita, aliatul SUA, ar putea sa nu fie deranjata de aceste preturi mici.
"Preturi reduse la petrol vor afecta SI, Iranul si Rusia, dar vor ajuta Occidentul", spune Blanch, in opinia caruia un pret de echilibru pentru bugetul Rusiei este in jur de circa 105 dolari pe baril.
Reactia OPEC, putin probabila daca petrolul nu scade sub 85 de dolari
Pentru Arabia Saudita, preturile reduse ar putea crea reduceri de venituri pe termen scurt, dar analistii spun ca regatul este dispus sa-si asume pierderile, in conditiile in care sunt afectati rivalii regionali precum Iranul.
"M-ati vazut macar ingrijorat?", a spus ministrul saudit pentru petrol, Ali al-Naimi, miercuri, in Kuweit, intrebat daca reducerea de preturi ingrijoreaza regatul.
"Nu este pentru prima oara cand preturile se schimba, ele se modifica mereu. Este un proces dinamic", a spus acesta, pentru Reuters.
Alti delegati ai monarhiilor petroliere din Golf care au participat la o reuniune a ministrilor petrolului din regiune au precizat ca este putin probabil ca scaderea preturilor sa atraga o reactie din partea Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), cu exceptia cazului in care cotatia ajunge sub 85 de dolari pe baril.
Insa, in timp ce productia petroliera a SUA a crescut rapid, o parte a avansului ofertei de aur negru provine din tari care se confrunta oricand cu riscul unor distorsiuni in furnizare, inclusiv Libia si Nigeria.
Productia Libiei de petrol a crescut la peste 800.000 de barili pe zi, de opt ori mai mult in comparatie cu cateva luni in urma.
Dar aceasta crestere, care a venit ca urmare a unui acord privind sfarsitul blocadei asupra unui port rebel, care dura de un an, intervine in momentul in care guvernul pierde controlul asupra tarii.
Pentru moment, traderii prefera sa stocheze o parte a ofertei, in speranta unei reveniri a preturilor.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Au grije de asta "alesii neamului" !
Dupa ce ne-au vandut pe nimic resursele, acum se preocupa constant sa creasca preturile, ca asa este in "democratia parlamentara" !
Sa faci pe tine de ras, nu alta!