Grup Servicii Petroliere (GSP) a achizitionat trei noi nave, GSP Altair, GSP Pegasus si GSP Centaurus. Acestea intregesc flota GSP care astfel ajunge la 13 nave de asistenta pentru industria marina de petrol si gaze, devenind cea mai mare flota privata de acest gen din Marea Neagra, informeaza GSP printr-un comunicat de presa. GSP Altair, GSP Pegasus si GSP Centaurus vor intra in serviciu in Marea Neagra, urmand sa aprovizioneze industria marina cu echipament petrolier, produse speciale sau marfuri generale vrac, noroi de foraj etc.

Cele trei nave au fost construite anul acesta la santierul Fujian Mawei Shipbuilding, in China. Acestea au fost achizitionate printr-un contract de leasing financiar (bareboat) si au fost clasificate de American Bureau of Shipping (ABS).

Din flota GSP mai fac parte nave folosite pentru operatiuni de papionaj (AHTS), asistenta si aprovizionare, depoluare, evacuare medicala de urgenta, transport de personal. De asemenea, GSP opereaza si opt platforme de foraj marin, trei nave de constructii marine si doua macarale plutitoare de mare tonaj.

"Achizitia celor trei noi nave face parte din strategia companiei noastre privind extinderea si modernizarea flotei", a declarat Gabriel Comanescu, presedinte Grup Servicii Petroliere. Fiecare dintre cele trei nave are 87,02 metri lungime, 18,80 m latime, o suprafata de 1.000 m2 pe punte si o capacitate de cazare de 52 de locuri. De asemenea, navele dispun si de un sistem duplex de pozitionare dinamica. GSP Pegasus este echipata cu o macara electro-hidraulica de 100 de tone clasificata conform registrului DnV (Det Norske Veritas), pentru servicii submarine de inspectie, intretinere sau constructii usoare. Macaraua poate opera in conditii meteo extreme, la temperaturi intre -20 si +45ᅡC.

Grup Servicii Petroliere (GSP) furnizeaza servicii integrate pentru industria offshore de petrol si gaze, in urmatoarele domenii de activitate: foraj marin, constructii marine, constructii hidrotehnice, transport marin, servicii de salvare si cautare pe mare, interventie in caz de poluare si instruire. GSP opereaza o flota care include 13 nave multifunctionale , opt platforme de foraj marin, trei nave de constructii marine si doua macarale plutitoare de mare tonaj. In cei 10 ani de existenta, compania a facut investitii de peste un miliard de euro si a derulat proiecte internationale in Marea Neagra, Marea Mediterana, Marea Nordului, Golful Persic, Golful Mexic si in zonele arctice. Printre clientii companiei se numara Petrom OMV, ExxonMobil, Gazprom, TPAO, PEMEX, Petroceltic, Wintershall.