ANRE cere Guvernului sa aprobe urgent o Ordonanta prin care sa includa CET-urile in randul consumatorilor reglementati de gaze incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru a nu creste preturile la energia termica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2014, 11:26 Economie | Energie


Toti consumatorii noncasnici sunt obligati sa achizitioneze gaze naturale de pe piata libera incepand cu 1 ianuarie 2015. In randul acestor consumatori, ar urma sa intre si CET-urile care furnizeaza energie termica in sistem centralizat. Insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energie (ANRE) a notificat Guvernul sa aprobe de urgenta un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care sa scoata CET-urile din randul consumatorilor de pe piata libera, in caz contrar existand pericolul cresterii preturilor la energia termica cu 28% pana la 38%. Gazele de pe piata libera sunt mai scumpe pe piata libera decat in zona reglementata, fapt care s-ar reflecta in pretul energiei termice produse de CET-uri, si mai departe in pretul final la consumator.

Emil Calota, vicepresedinte ANRE, sustine ca a fost notificat Departamentul pentru Energie pentru a corecta aceasta situatie prin Ordonanta de Urgenta inca din 10 noiembrie. Practic, ANRE cere sa fie reglementate preturile la gaze pentru CET-urile care produc energie termica pentru populatie.

La randul sau, Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii din Camera Depatutatilor, a spus ca este necesara aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a nu se crea o discriminare intre consumatorul casnic reglementat care detine o centrala de apartament si cel care este racordat la sistemul centralizat de incalzire. Daca nu este aprobata o Ordonanta de Urgenta, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza cresterii preturilor la energia termica, fapt cauzat de achizitia de catre CET-uri a gazelor de pe piata libera. In mare parte, CET-urile utilizeaza gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica.

Declaratiile au avut loc in cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului pe tema pretului la energie.

 • UPDATE Departamentul pentru Energie precizeaza ca va analiza solicitarea amanarii liberalizarii preturilor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Departamentul pentru Energie a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali, se arata intr-un comunicat al Departamentului.

"De asemenea, Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor. Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării. Departamentul pentru Energie consideră că o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. –uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene. În ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă, acestea vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual", se arata in comunicat.

Precizam ca procesul de liberalizare a preturilor la gaze naturale va fi finalizat pe 31 decembrie 2014 pentru toti consumatorii noncasnici. Acestia vor trebui sa isi aleaga furnizorul de gaze si sa incheie cu acestia un contract de vanzare-cumparare a gazelor, fie prin negociere directa a pretului, fie prin acceptarea unei oferte-tip a acestuia, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Practic, niciun client noncasnic nu va mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale.

In cazul consumatorilor casnici, liberalizarea continua treptat, urmand sa fie finalizata la mijlocului anului 2021, potrivit ultimelor reglementari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2134 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  gaura neagra (Luni, 24 noiembrie 2014, 11:48)

  vodatepes [utilizator]

  Incepe sa se vada efectul pomenilor electorale.Daca RADET produce mai scump cu 35 % datorita pretului la gaze, profitul va creste iar profitul se duce la buget. E o forma de a scoate bani promisi in campanie din buzunarele romanilor. O sa vedeti si alte scumpirii mascate. Vezi de vina e UE.
  • +3 (5 voturi)    
   evident (Luni, 24 noiembrie 2014, 12:09)

   lars [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   UE si base sunt de vina. Asta e nu e doar rezultatul pomenilor electorale, e mai ales rezultatul neguvernarii tarii in ultimii 2 ani jumate.
   • 0 (0 voturi)    
    UE si diaspora (Luni, 24 noiembrie 2014, 16:24)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui lars

    UE si diaspora vor fi scosi vinovati in mintea unora care au cu clase mai mult decat trenul
 • +2 (4 voturi)    
  ce-o fi, ce-o fi? (Luni, 24 noiembrie 2014, 14:55)

  doru001 [utilizator]

  NU STIM de ce ar trebui sa creasca pretul la gaze. Asta e adevarul. Probabil pentru ca sa fie furati niste bani, altfel ni s-ar explica.

  Totusi, va atrag atentia asupra urmatoarelor puncte:

  1. pretul la gaze nu poate fi "liberalizat" din cauza ca productia este monopol; pretul gazelor nu poate fi "liberalizat" din cauza ca distributia este monopol. De obicei un monopol fixeaza un pret care sa-i maximizeze profitul, adica atit de mare incit multi oameni nu si-ar mai permite sa gateasca. In Romania, insa, am vazut multe exemple cind un monopol fixeaza pretul atit de mare incit nu mai are profit deloc. De exemplu, un spatiu comercial de linga mine este gol pentru ca proprietarul prefera sa piarda bani mai degraba decit sa-l inchirieze la pretul absurd de peste 800 de euro pe luna, cit ar fi viabil si pentru afaceristi. Romania e mai balcanica ... :)

  Oricum, in cazul monopolurilor guvernul trebuie sa fixeze pretul cit mai jos dar peste costul de productie. Asta se poate face, de exemplu, prin licitatie. Cel care ofera cel mai mic pret pe unitate preia afacerea in concesiune pe citiva ani. In Romania, insa este un smecher care dicteaza pretul prin surprindere cind e ofticat. Romania e mai balcanica ... :)

  2. daca gazul este subventionat (nu stim) atunci subventia ar trebui retrasa si pretul crescut, dar banii din subventie ar trebui dati celor care cumparau gaz ieftin in asa fel incit acestia sa poata cumpara aceeasi cantitate de gaz pentru aceeasi suma suplimentara de bani. In felul acesta, nimeni nu pierde sau cistiga nimic, dar cumparatorii de gaz pot cumpara ce vor ei in loc de gaz. De exemplu, ei ar putea descoperi alte surse de caldura mai ieftine decit gazul acum nesubventionat. Asta ar fi bine, dar nu se poate in Romania, care e mai ... balcanica. :)
 • +2 (2 voturi)    
  politica (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:04)

  doru001 [utilizator]

  3. daca Vestul doreste sa cumpere gaze mai ieftine din Romania si astfel sa ne creasca si noua pretul asta e ok, pentru ca sintem intr-o piata comuna. Dar, pe cealalta parte, si ei ar trebui sa ne integreze la ei cu adevarat, cu tot cu asistenta sociala, drepturi de proprietate, drepturi de angajare egale indiferent de relatii s.a. Au timp sa faca asta pina construim noi conducta. Si, in lipsa informatiilor, eu tot mai cred ca energia in Vest e mai ieftina decit la noi, si conducta trebuie sa functioneze in orice directie se cere ... :)

  4. pe tot acest site (nu-i asa, de dreapta) eu sint singurul care am spus ca ar trebui sa negociem
  in detaliu programele politice ale candidatilor, sa stim si noi ce ne asteapta, sa fim parte din pr
  ocesul de guvernare, ca orice societate civila. De obicei am fost votat -8 pentru ca indrazneam sa
  pun sub semnul intrebarii capacitatile paranormale ale lui Iohannis de a ne citi gindurile si de a
  ne indeplini doleantele. Rareori mai primeam cite un raspuns agramat, cum ca as fi pontac sau vreo
  injuratura. Acum Iohannis e deja la munca, profesor de schi sau mai stiu eu ce, si pretul la gaze p
  e ianuarie e greu de ghicit. Singura solutie e sa ma votati -8 din nou.
 • +2 (2 voturi)    
  ei, zau?? (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:25)

  Codruta N [utilizator]

  Si UNDE e concurentza??

  Sa nu uitam ca agentul termic de la CET e un produs SECUNDAR, poti f. bine sa-i spui "deseu"!! CET-urile PRODUC, de fapt, energie electrica - pe care o VAND!!

  NU le e de ajuns ca le subventionez la greu prin "taxa pe cogenerare"? care imi vine pe factura de curent??!!
  • 0 (0 voturi)    
   e mai rau (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:33)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   CET-ul are nevoie sa-si raceasca apa de schimb, ca sa functioneze. Cu cit o raceste mai mult, cu atit merge mai bine. Daca insa nu o raceste bine atunci polueaza termic. :) Totusi, problema este ca avem o "negociere" intre un monopol al CET si o piata divizata a consumatorilor. Asa ca CET cistiga, mai ales ca si guvernul mai usor "negociaza" cu CET, cind vine vorba de interese.
 • +1 (1 vot)    
  Ce multi tampiti traiesc facand politica (nvIancu) (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:46)

  Plagarus [utilizator]

  Nu se mai poate subventiona politic, gigacaloria din sistemul centralizat ! Gata cu sergu mergu !
  Tebuie platita caldura si apa calda! Cu bani! Nu cu voturi.
  Daca caldura costa 100 de lei, asta trebuie sa scoatem din buzunar. O suta. Nu 80 si restul pune primaria, ca asa v-a promis
  Subventia e o forma de a amana o plata care tot vine. Nu platiti caldura, maine vor fi taxe mai mari pe masini. Sau pe casa, sau pe salariu (daca primaria e smechera si reuseste sa treaca cumva povara spre bugetul de stat).
  Cand gazul se scumpeste, pacura se scumpeste, gigacaloria se va scumpi si ea. Subventia nu face decat sa trimita povara in alta parte, tot la public, intr-o alta forma.
  Putem sa ne intrebam de ce s-au scumpit combustibilii, ce taxe sunt acolo si care e relatia politicienilor vostri cu cei care va vand, de fapt, materia prima din care se face caldura.
  • 0 (0 voturi)    
   hai domn'e, chiar asa?! (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:15)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Pretul gazelor este pus din burta de guvern iar pretul transportului este facut de o companie privata nereglementata de ANRE. Chiar asa de prosti sa fim? ... :)
  • 0 (0 voturi)    
   de fapt (Marţi, 25 noiembrie 2014, 21:18)

   doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   poate ca subventia la transport este platita din pretul gazului extras, care este mult mai mare decit costul de extragere. Asa ca hotia tot hotie este.

   Strict economic statul ar trebui sa maximizeze profitul si apoi sa imparta banii oamenilor pentru ca acestia sa-si poata cumpara ce le trebuie. Dar cum in Romania impartitul este mereu gresit, ramine sa avem gazul national ieftin.
 • 0 (0 voturi)    
  Mda... (Luni, 24 noiembrie 2014, 15:58)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  E ceva totusi de speriat in Romania. Io spun ca 89,9% din stresul romanilor, stress care duce la imbolnavire, etc, provine din faptul ca economia e ca barca pe valuri, taica. Deci nu te poti baza absolut deloc pe vreun pret sau pe vreun cost sau pe vreo dobanda. Daca vrem sa fie bine, trebuie desfiintata mafia economico-energetico-bancaro-financiara, ca sa zic asa, ca altfel suntem terminati. Ma mir cum mai rezista romanii la atatea mizerii, greutati SI LUCRURI COMPLET ANORMALE, si toate astea GRATUIT. Nu trebuie sa fie asa. Mare pacat. Si auzi tu aicea: ar putea creste cu pana la 38%. Ce scumpire ar fi asta mai nene? Pe cine platim noi de fapt platind asa zisele "NECESARE" majorari????
 • +2 (2 voturi)    
  Terminati cu hotiile !!! (Luni, 24 noiembrie 2014, 16:14)

  andreesanu [utilizator]

  Noi consumatorii captivi ,noi populatia platim de ne cocosam toate invirtelile voastre .Ceturile nu-s consumatori captivi ,sa-si cumpere gaze pe bursa .
  Nu va mai amestecati si nu mai furati ,astea nu-s reglementari,astea-s aranjamente.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by