Starea tehnica a partii de constructie si a echipamentelor de la barajul deversor Portile de Fier 1 nu pune sub nicio forma in pericol siguranta in functionare a grupurilor energetice, a barajului, a personalului de exploatare sau a obiectivelor si populatiei din aval, se arata intr-un comunicat al companiei Hidroelectrica. Aceasta este o reactie la declaratiile presedintelui sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu, care a spus luni ca infiltratiile cauzate de fisurile existente in barajul de la Portile de Fier I ar putea duce la producerea unui incendiu si deconectarea unitatii de la sistemul energetic national. Potrivit Hidroelectrica, fisurile si infiltratiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de constructii, nu pun in pericol functionarea in conditii de siguranta a barajului si a echipamentelor hidro-electro-mecanice.

In conformitate cu prevederile Legii privind siguranta barajelor, Hidroelectrica tine in permanenta sub control starea constructiilor hidroenergetice aflate in administrarea sa. Amenajarea Portile de Fier 1 este urmarita in permanenta de catre personal specializat in urmarirea comportarii constructiilor prin intermediul a 2910 aparate de masura si control montate pe baraj, se mai arata in comunicatul Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, prin Autorizatia de functionare in siguranta nr 580/5.10.2011, valabila pana la data de 5.10.2016, se atesta starea tehnica foarte buna a barajului si a echipamentelor hidro- electro – mecanice aferente barajului Portile de Fier 1. De asemenea, starea barajului de la Portile de Fier 1 este urmarita impreuna cu partea sarba prin Comisia de Urmarire a Comportarii Constructiilor (CUCC). Din ultimul raport anual al acestei comisii, rezulta ca barajul se afla in conditii tehnice care permit exploatarea in conditii de siguranta, mai sustine Hidroelectrica.

Fisurile si infiltratiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de constructii, nu pun in pericol functionarea in conditii de siguranta a barajului si a echipamentelor hidro-electro- mecanice, fapt atestat prin expertize, autorizatii si concluziile comisiei CUCC, mai arata Hidroelectrica.

Hidroelectrica a alocat, in ultimii 15 ani, pentru amenajarea hidroenergetica Portile de Fier 1 si Portile de Fier 2 suma de 1, 7 miliarde lei (peste 400 milioane euro) reprezentand lucrari de retehnologizare si mentenanta, echipamente si constructii hidrotehnice.

Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica, Cristinel Popescu nu este salariat Hidroelectrica si nici nu este liderul sindicatului reprezentativ la nivel Hidroelectrica SA. De asemenea, Cristinel Popescu nu mai este salariat Hidroserv, fiind concediat disciplinar, asa explicandu-se campaniile de denigrare si dezinformare sustinute de acesta la adresa Hidroelectrica, se mai arata in comunicat. Acesta mai precizeaza ca sindicatul Portile de Fier al carui lider este Cristinel Popescu, constituit la nivelul sucursalei Hidroserv Portile de Fier, si-a pierdut reprezentativitatea la nivelul companiei Hidroserv.

Presedintele Sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca din cauza unor lucrari care nu s-au facut de-a lungul timpului la Barajul Portile de Fier I au aparut fisuri si rupturi la stavilele barajului deversor, iar izolatia electrica, pusa in functiune in anii '70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu.

"Instalatia de actionare si automatizare (hidraulica si electrica) a barajului deversor de la Portile de Fier I, avand in vedere ca este pusa in functiune din anii '70, are o serie de probleme grave de functionare. Precizam ca instalatia este expusa unor factori climatici extremi (umiditate, ger, condens, caldura excesiva). Din lipsa fondurilor de investitii reparatia capitala si modernizarea barajului nu a fost realizata, cu toate ca este imperios necesara, nerealizarea acesteia putand avea consecinte foarte grave pentru populatia din aval de hidrocentrala, pentru mediul inconjurator si pentru buna functionare a hidrocentralei insasi. In galeriile barajului deversor exista fisuri care au actionat in timp si infiltratii foarte mari, au aparut fisuri si rupturi la stavilele barajului deversor si exista pericol de a nu putea inchide/deschide stavilele barajului deversor", a sustinut Cristinel Popescu.

Totodata, acesta a mai spus ca si salariatii Hidroelectrica sunt in pericol.

"Din cauza lipsei eclipsei de prindere la instalatiile de ridicat (macarale) exista posibilitatea de rasturnare a macaralei, cu pagube materiale foarte mari, cat mai ales pericol de accidentare a persoanelor aflate in zona, atat lucratori ai centralei, cat si persoane aflate pe podul care face legatura intre Romania si Serbia. Izolatia electrica imbatranita poate sa duca la scurtcircuit si incendiu. Exista infiltratii de apa de ploaie in sectiile de 0,4kv si 6 kv, potential pericol cu urmari chiar de deconectare a CHE Portile de Fier I de la sistemul energetic national", a mai spus liderul Sindicatului Portile de Fier.

Tot in conferinta de presa de luni, liderul sindical a mai sustinut ca "centurile de impamantare a instalatiilor si a centralei nu sunt verificate de cel putin trei ani, motiv pentru care exista pericol de electrocutare si deces al salariatilor".

Cristinel Popescu a mai aratat ca si barajul de la Sucursala Portile de Fier II functioneaza "cu tot felul de improvizatii", existand si acolo infiltratii care duc la inregistrarea de pierderi pentru companie.

Cristinel Popescu acuza conducerea Hidroelectrica, sustinand ca aceasta se face vinovata de toate aceste probleme intrucat a limitat contractele cu Hidroserv, companie care asigura mentenanta Hidroelectrica.