Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi in subteran, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara, transmite Mediafax. Minerii asteapta sa poarte discutii cu ministrul energiei, Andrei Gerea, care s-a deplasat in Hunedoara. Angajatii CE Hunedoara nu sunt multumiti de ajutorul de 37 de milioane de euro aprobat de Guvern deoarece acesta este conditionat de separarea activitatii miniere de cea de productie a energiei. Sindicatele spun ca in acest fel minele vor fi inchise, iar termocentralele se vor transofrma in simple CET-uri.

Situatia din Valea Jiului este extrem de tensionata avand in vedere soarta incerta a celor 6.500 de angajati ai CE Hunedoara.

Potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Stefan Jurca, 24 de mineri din schimbul lV au ramas blocati in subteran, iar alti o suta din schimbul l care se afla in timpul programului de lucru au anuntat ca nu vor iesi din mina pana cand nu le vor fi solutionate cererile privind salvarea locurilor de munca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In acest moment, alti aproape 300 de mineri de la Minele Lonea si Lupeni s-au adunat in curtea CEH Petrosani si astepta ca liderii lor sa discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o suta dintre ei au ramas peste noapte in curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, alaturi de patru lideri care se afla in greva foamei.

Marti dupa-amiaza, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, in semn de protest fata de faptul ca cei 900 de angajati ai exploatarii nu vor primi integral salariile. Ulterior, minerii au plecat in mars spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petrosani, aflat la peste opt kilometri distanta. Acestia au protestat, in cursul dupa-amiezii, in curtea unitatii, scandand "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a iesit sa discute cu ei.

Minerilor li s-au alaturat si cateva zeci de angajati ai CEH, personal TESA din cladirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brate.

"Angajatii Complexului Energetic Hunedoara vor sa atraga atentia Guvernului asupra problemelor cu care se confrunta, mai ales ca astazi (miercuri - n.r.) pe ordinea de zi a sedintei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor sa o aloce este insuficieta si obliga complexul la divizare in societate de mine si termocentrale. Amintim ca suntem unificati doar de doi ani, iar divizarea ar insemna inchiderea minelor si transformarea termocentralelor in CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativitatii divizarii CEH", a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului "Muntele".

Minerii mai cer o infuzie financiara in CEH si crearea unei scheme de sprijin pentru finantarea productiei de energie electrica, dar si facilitati fiscale pentru firmele care genereaza locuri de munca in Valea Jiului si judetul Hunedoara.

Reamintim ca miercuri Guvernul a aprobat un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.

Ajutorul aprobat miercuri nu va fi duce la salvarea complexului, ci va fi folosit la cheltuieli curente.

Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acorda in sectorul carbunelui si pentru a demonstra ca nu va fi utilizat in sectorul minier, activitatea miniera a societatii se va separa legal de celelalte activitati, informeaza Guvernul. Separarea activitatilor ar duce automat la inchiderea celor patru mine din cadrul Complexului, presiunea sociala fiind imensa avand in vedere ca cei mai multi din cei 6.500 de angajati ai societatii sunt mineri.

Complexul Energetic Hunedoara inregistra la data de 31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante in suma de 432,8 milioane lei. La sfarsitul anului 2014, CEH inregistra pierderi de 356 milioane lei. In acest moment sunt cinci furnizori care au demarat o actiune in instanta prin care solicita insolventa CE Hunedoara. Procesul va fi pe 18 iunie la Tribunalul Hunedoara. Pe de alta parte, potrivit unor surse guvernamentale, ANAF urmeaza sa puna sechestru pe bunurile societatii, dupa care urmeaza lichidarea.