Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind aplicarea unui nou calendar de liberalizare a preturilor la gazele naturale din productia interna pentru consumatorii casnici, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, calendarul a fost agreat cu reprezentantii Comisiei Europene si prevede o crestere treptata a preturilor la gazele naturale, incepand din iulie 2015 pana 2018. Majorarile de preturi vor fi facute anual, nu trimestrial ca pana acum.

Preturile la gazele din productia interna ar urma sa creasca de la 53 lei/MWh cat sunt acum, la 60 lei/MWh in iulie 2015, la 66 lei/MWh in 2016, la 72 lei/MWh lei in 2017 si 78 lei/MWh in 2018.

Guvernul si Comisia Europeana au prevazut pretul de 78 lei/MWh in 2018 deoarece atat este acum, in medie, pe piata libera. Daca in 2018, preturile de pe piata libera vor fi mult peste 78 lei/MWh, va fi facut un nou calendar pana in 2021.

Trebuie precizat ca acestea sunt preturile pentru gazele din productia interna. Pretul final la consumatorul casnic poate fi influentat si de alti factori, precum fiscalitatea in domeniul gazelor naturale sau de nivelul importurilor.

Pentru fiecare crestere, Ministerul Energiei va trebui sa elaboreze un proiect de Hotarare de Guvern. De aceea, pentru cresterea de la 1 iulie 2015, Ministerul Energiei trebuie sa publice din timp proiectul de HG, astfel incat acesta sa se afle in dezbatere publica minim 10 zile, conform legii transparentei decizionale.

In cazul consumatorilor non-casnici nu mai este necesar niciun calendar, piata fiind complet liberalizata pentru acestia inca de la 1 ianuarie 2015.