Uniunea Europeana ar trebui sa isi concentreze eforturile pentru cresterea eficientei energetice si nu spre gasirea de surse alternative, considera cea mai mare confederatie din industria energetica. Numai asa se va reusi pastrarea ritmului de dezvoltare economica si totodata se va aborda real chestiunea schimbarilor climatice, considera industriasii.

“Doar daca se vor gasi solutii pentru reducerea pierderilor energetice vom reusi sa pastram locurile de munca si vom continua cresterea economica”, a declarat Ernest-Antoine Seilliere, presedintele BusinessEurope, o confederatie a oamenilor de afaceri reprezentind interesele a circa 20 de milioane de campanii europene, relateaza EU Observer.

Cresterea competitivitatii energetice va conferi firmelor din UE un important avantaj competitiv. Deja, la nivelul Uniunii, companiile sunt de circa cinci ori mai eficiente decit cele din tarile emergente (Brazilia, Rusia, India si China), mai eficiente chiar si decit cele din Statele Unite, dar sub nivelul companiilor japoneze.

“In plus, vom reusi sa gasim solutii si la dramatica situatie reprezentata de schimbarile climatice”, a mai spus Seilliere, care s-a referit la faptul ca astfel se vor reduce emisiile de carbon.

Un recent studiu publicat de firma de consultanta McKinsey arata ca deja exista disponibile tehnologii care sunt profitabile si nu consta foarte mult. Conform studiului, aplicarea acestor tehnologii ar putea duce la scaderea consumului energetic cu circa 20 la suta, pina in anul 2020.

Numai ca aceste tehnologii sunt foarte rar aplicate in acest moment, deoarece companiile (in majoritate de dimensiuni mici sau medii) nu au nici informatia, nici expertiza necesare, spune Folker Franz, expert pe probleme de mediu in cadrul BusinessEurope.

Organizatia industriasilor europeni a mai aratat ca sprijina gasirea de surse alternative de energie, dar este sceptica asupra faptului ca in acest mod s-ar ajunge la nivelul Uniunii Europene la o reducere semnificativa a consumului energetic. 'Trebuie sa gasim solutii practice si ceea ce ne este la indemina”, a aratat Ernest-Antoine Seilliere.