Sesizarea a fost facuta de Ministerul Energiei, in urma unor verificari facute de Corpul de Control al institutiei. "Dorim, de asemenea, sa precizam faptul ca in perioada 15-16 ianuarie 2015, corpul de control al MEIMMMMA a desfasurat la CEO o actiune de control avand ca obiect contractul pentru livrarea de carbune in Serbia. Urmare a acestei actiuni, in data de 10.03.2015, raportul corpului de control al MEIMMMMA a fost transmis la DNA-Structura centrala. In prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA Coal SRL este instrumentat de DNA", se arata in raspunsul ministrului catre deputatul Niculina Mocioi, transmis pe 30 iunie 2015. Vezi documentul atasat.
DNA a confirmat pentru Pandurul urmarirea penala asupra faptei. "In acest moment, in cauza penala la care faceti referire este inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu", a raspuns DNA. Aceasta inseamna ca urmarirea penala a inceput in rem. Urmarire in rem inseamna ca cercetarile procurorilor se desfasoara fata de fapte, nu fata de persoane. Ulterior, o urmarire in rem poate duce la inceperea urmaririi penale fata de persoane.
Directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.
- Citeste mai multe aici: Afaceri cu carbune in Gorj: Cum a renuntat Complexul Energetic Oltenia la o tranzactie banoasa cu autoritatile din Serbia, pentru a incheia un contract dubios cu un SRL abia infiintat
Contractul a fost incheiat in ciuda situatiei economice dificile in care se afla CE Oltenia. In 2014 a inregistrat pierderi de aproape 700 de milioane de lei, iar in 2015, din cauza problemelor financiar, au fost disponibilizate circa 2.000 de persoane, iar alte 1.000 au fost externalizate. Contractul a fost reziliat in cele din urma.
Altfel da, sifonare de bani clara. Probabil ca urma sa plateasca contribuabilul roman.
PS: si uite asa nici nu trebe sa isi bata capul sa intermedieze livrarea de carbune ca tot vin milioanele :)
- Ce ghinionist e statul roman: cand e sa cumpere ceva, gaseste numai la suprapret (de exemplu, ace de cravata la 30 mil. lei vechi, Dacia Logan la 70.000 euro). Si cand are ocazia sa vanda, e numai pepierdere (sub costurile de productie, citesc in articol)
- Pot sa pariez ca acest Laurentiu Ciurel a avut un bonus de performanta urias pe anul 2014, drept recompensa pentru pagubele aduse CE Oltenia
4) Acest contract e inca o dovada ca, daca totusi avem crestere economica, e in ciuda guvernarii lui Ponta si nu invers.
pretul vanzarii catre srl-ul de apartament a fost de 50 ron/tona.
pretul de productie este de 55 ron/tona.
Dupa ce au semnat contractul cu srl-ul de apartament a trebuit sa scada costul de productie si au disponibilizat 1000 de angajati.
Sa nu mai vorbim de profitul care s-ar fi realizat si ceilalti cateva mii de angajati ar fi luat bonusuri, cei 1000 nu ar fi fost disponibilizati, compania si-ar fi modernizat tot ce era de modernizat, ar fi platit impozite la stat .... samd.
Si eu sunt urmariti in REM?
Spanzuratoarea ar fi prea putin.
Lipsa de reactie a angajatilor CNLO, spiritul de turma mostenit de la comunisti...si se ajunge aici.
Pe langa ce s-a intamplat in Romania in acesti 25 de ani, CNLO este mic copil.
Aceeasi comoditate de a sta in casa, si s-a ajuns aici.
Petromul era de zeci de ori mai mare decat OMV, si OMV-ul a cumparat Petromul.
In Franta, a doua zi, erau 3 milioane de oameni in strada.
Noapte buna Romania !