SN Nuclearelectrica SA informeaza ca Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda functioneaza la parametri normali si in conditii de securitate nucleara, nefiind afectate de scaderea nivelului fluviului Dunarea raportata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (I.N.H.G.A.) in ultima perioada.

Conform prognozei estimate, transmisa de I.N.H.G.A., pentru intervalul pana la sfarsitul lunii septembrie 2015, nivelul fluviului Dunarea nu afecteaza functionarea in conditii optime a CNE Cernavoda, asadar productia de energie electrica nu va fi afectata din aceasta cauza, precizeaza Nuclearelectrica intr-un comunicat de presa.

Siguranta centralei nu poate fi pusa in pericol nici in situatia unui nivel extrem de scazut al Dunarii. In situatia ipotetica in care nivelul Dunarii s-ar apropia de un nivel extrem de scazut, potrivit procedurilor centralei, se decide oprirea ordonata a celor doua unitati, in functie de nivelul prestabilit pentru fiecare unitate, astfel incat sa existe suficient debit de apa de racire pentru mentinerea reactoarelor in stare sigura. In cazul extrem al opririi uneia sau chiar a ambelor unitati, exista suficienta apa in bazinul de aspiratie pentru a asigura racirea reactoarelor prin utilizarea unor pompe speciale.

Tot pentru astfel de situatii extreme, CNE Cernavoda are prevazute masuri de asigurare a racirii reactoarelor utilizand un sistem de pompare apa din doua puturi de mare adancime, mai arata Nuclearelectrica.