Producatorii de energie regenerabila cer Guvernului sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi

de CP     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2015, 20:19 Economie | Energie


 documente
(28 Iul 2015) PDF, 1MB
"Investitorii din energia regenerabila care au contribuit cu 7 miliarde de euro in economia Romaniei au fost  inselati! Nu lasati energia regenerabila sa intre in colaps", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa primului-ministru, ministrului energiei si sefului ANRE de catre patru organizatii patronale din domeniul energiei regenerabile. Acesta spun ca reducerea cotei obligatorii de energie pentru al treilea an consecutiv a adus producatorii in pragul falimentului. De aceea, solicita cresterea cotei de energie regenerabila si sistarea temporara a acreditarilor pentru centrale noi, incepand cu 1 septembrie 2015.

"Totodata propunem sistarea temporara  a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 01.09.2015, cu exceptia proiectelor pentru care au fost obtinute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt in faze avansate de finalizare a investitiilor si a celor licentiate, pentru a permite autoritatilor si industriei regenerabile sa identifice acele masuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, in acest moment, este nefunctional", precizeaza cele patru asociatii.

"Intr-un demers de forta majora, in data de 15 Iulie 2015, RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE si-au unit fortele din nou pentru a aduce in fata autoritatilor o scrisoare oficiala ce cuprinde o serie de argumente si solicitari care, daca sunt adoptate urgent, pot salva o intreaga industrie de la un colaps iminent", mai arata asociatiile.

In scrisoare se solicita interventia imediata a Guvernului Romaniei in stabilirea cotei de certificate verzi pentru anul 2016 si echilibrarea raportului dintre cererea si oferta de certificate verzi si, in plus, sistarea temporara  a acreditarilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma sa beneficieze de certificate verzi, incepand cu data de 01.09.2015.

"Este important de remarcat faptul ca in incercarea de a proteja in mod legitim consumatorul final, autoritatile romane ezita sa faca ceea ce toate celelalte Guverne au facut in situatii similare, respectiv sa suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte pana la identificarea unor solutii de finantare viabile.  In sens contrar, autoritatile  imping cu buna stiinta  investitorii existenti dar si pe cei noi din industria surselor de energie regenerabila spre faliment, generand un fenomen cu efect de bumerang ce va avea in final un impact negativ asupra cetatenilor. Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile", mai precizeaza asociatiile din domeniul energiei regenerabile.

Scrisoarea a fost transmisa de asociatiile RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE catre premierul Victor Ponta, ministrul energiei Andrei Gerea si presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei Niculae Havrilet.
 • Vezi scrisoarea atasata

Organizatiile din domeniul energiei regenerabile au mai atras atentia asupra acestor probleme si pe 1 iulie. Atunci supneau ca mentinerea cotei la un nivel foarte mic pentru al treilea an la rand este lovitura de gratie pentru o mare parte dintre producatorii de energie din surse regenerabile, care in ultimele luni au fost pusi in fata unei situatii fara precedent:  pe Piata Certificatelor Verzi - PCV nu s-a tranzactionat niciun certificat verde la ultimele doua sesiuni de tranzactionare. Cele cinci asociatii sustin impreuna ca principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.

"Situatia este alarmanta. Reducerea cotei in 2014 si in 2015 si mentinerea  acesteia in continuare la un nivel scazut de 12,15% fata de 17% cat era stabilit in Legea 220, genereaza un excedent urias de certificate verzi care devin azi doar hartii fara valoare. Aceasta decizie, cuplata cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni si impozitarea certificatelor verzi la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii inseamna faliment iminent pentru marea parte dintre producatorii mici si medii. PATRES a tras semnale de alarma referitor la lipsa tranzactiilor cu certificate verzi pe PCV, situatie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii in domeniul regenerabilelor", a declarat Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania -PATRES.

"Decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de catre piata si de a mentine un nivel al cotei mult sub necesitatile economice ale producatorilor de energie regenerabila creeaza un precedent periculos al carui efect sunt convinsa ca nu a fost evaluat corespunzator", a afirmat, la randul sau, Catalina Dragomir, Presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).

"Pentru producatorii de energie electrica in microhidrocentrale ce beneficiaza de programul de sustinere cu certificate verzi, reducerea cotei obligatorii de energie regenerabila de catre ANRE ar echivala cu o noua lovitura data unei industrii oricum muribunde, avand in vedere ca aceasta se adauga altor lovituri sub centura date de autoritati in ultimii doi ani. Printre acestea nu putem sa nu amintim: taxa pe stalp aplicata fara norme de aplicare, chiriiile pe albie in extravilan la nivel de centrul Bucurestiului, taxa exorbitanta pe o apa care nu este consumata, ci doar utilizata, prin turbinare, aceasta nefiind afectata cu nimic", a afirmat Bogdan Popa, Presedinte Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ARmHE): .

"Consideram ca pentru a-si atinge obiectivele, recent aprobata lege 122/2015 si pentru a putea rebalansa cu adevarat sectorul energiei regenerabile din Romania este imperios necesar majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea mentine o piata predictibila, stabila si functionala. Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibare a pietei de energie si se va evita adancirea pierderilor suferite de producatorii de energie regenerabila, in special mici producatori", a spus Ciprian Glodeanu, Presedinte Asociatia Romana a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3843 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Piata libera (Marţi, 28 iulie 2015, 20:31)

  Rdu [utilizator]

  si agenti rationali
  • +2 (2 voturi)    
   De ce nu se fac niste calcule.... (Miercuri, 29 iulie 2015, 9:47)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   ...pe care sa le vedem si noi, romanii de rand. Cred ca nu-i greu sa se arate: se produce atata energie eoliana din care se arunca atata, ca sistemul national nu are cui sa o dea. Iar ca sa produca energia care se arunca (la propriu- vezi la Brasov unde deschideau robinetii ca sa arunce afara energia termica suplimentara pentru ca sa se obtina subventie) romanii, prosti si prostiti de guvernanti, platesc de zor certificatele verzi. Intr-o economie normala, energie multa si, chipurile, ieftina, ar fi dus la scaderea pretului kilowatului. In economia romeasca, originala, energie multa inseamna cresterea pretului kilowatului. Mai avem si doua atomocentrale si mai facem doua. Si pretul kilowatului urca, urca, urca..... Si cativa derbedei ne fura, fura, fura.......
 • +9 (9 voturi)    
  Monopol?! (Marţi, 28 iulie 2015, 20:52)

  Dan [anonim]

  Hai ca sunt tari aceste asociatii...
  Cum adica sa stopam nile investitii?!
  Sper ca e totusi un fel de "momentary lapse of reason", caci altfel nu cred ca vor scapa de ochii vigilenti ai Consiliului Concurentei.
  SI mai e ceva, daca tot sunt in pragul falimentului, de ce le e teama de noi concurenti/investitori? Cine e tampit sa investeasca in ceva sortit mortii?
  Astia ori ne cred tampiti pe toti, ori le-a luat Dumnezeu mintile.
  • +2 (2 voturi)    
   Pe consumatorul final NU (Miercuri, 29 iulie 2015, 3:21)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Dan

   dar pe Phonta DA, il cred tampit. Ghici ce o sa faca Tonta???
 • +5 (5 voturi)    
  OOOOOOOOO (Marţi, 28 iulie 2015, 20:55)

  MoemBius [utilizator]

  Creste concurentza?

  Care e problema voastra baieti?
  Nu mai aveti cumparatori?
  Se ieftineste pretul de achizitie?
  Ce e asa rau in asta?
 • 0 (8 voturi)    
  falsa informatie (Marţi, 28 iulie 2015, 21:10)

  anonymus [anonim]

  Argumentatie falsa a petentilor - falimentul lor va scadea factura la electricitate a cetatenilor, pentru care profitul peste medie al investitorilor "verzi" a generat o crestere a costurilor de 12-15% in ultimii ani; va creste probabil poluarea, dar nici asta nu e sigur - falimentul lor nu va insemna dezafectarea instalatiilor in functiune.
  • +1 (1 vot)    
   pai daca (Miercuri, 29 iulie 2015, 21:15)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui anonymus

   firmele alea dau faliment instalatiile continua sa functioneze?
   Incredibila logica
   poti detalia?
   Daca firma aia da aliment activele ramin acolo sa produca energie electrica pentru "anonymus"
   Din pacate s-ar parea ca ai trecut ca un anonim pe la scoala "anonymus"
 • +3 (9 voturi)    
  mega afacere - NU (Marţi, 28 iulie 2015, 21:13)

  e.o. [utilizator]

  Dovada că energia "verde" e doar viabilă atâta timp cât este subvenționată din buzunarul nostru este chiar reacția producătorilor.
 • +4 (4 voturi)    
  energia ... (Marţi, 28 iulie 2015, 22:07)

  vali [anonim]

  " ... Rezultatul va fi cresterea iminenta a pretului energiei care a scazut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile ..."
  Frumossi cu emotie spus , dar cand au auzit ei , in ultimii 20 de ani , de scadere la pretul energiei ???
  Mai , de ce mintiti fara rusine ?
 • +5 (5 voturi)    
  adica: sa fie piata libera, dar controlata de noi. (Marţi, 28 iulie 2015, 22:10)

  ernst [utilizator]

  or fi fost in neregula toate amendamentele astea la legea 220. Nu zic nu. Dar nu vad urma de ratiune in retorica regenerabililor: s-a incalcat paragraful x din alineatul y al legii ...etc. Ca urmare, IRR-ul nostru a scazut [ca tot sunt asociatie, sa-l calculeze pe medie] la atata sub limita dispusa de legea 220. Ori asociatiile astea au o expertiza deplorabila, ori nu au argumente la indemana. In textul de mai sus, oricum ele nu razbat.

  Despre buna credinta nici nu poate fi vorba: adica ai vrea sa nu mai intre nimeni pe piata [sunt si eu curios -- de ce ar intra acestia?], dar ANRE-ul sa tina cont de "semnalele pietii". E FLAGRANT. pai care piata? aia unde nu intra nimeni?

  Si trei -- din cate stiu eu valoarea certificatelor este garantata conform 220/2010 la o limita inferioara [parca vreo 22 euro, indexati]. Cum adica sunt hartii fara valoare atunci? S-a abrogat prevederea? se ignora mecanismele de valorificare a cerificatelor daca nu se vand pe piata? O fi - - nu am mai lucrat cu legislatia sa o akm in minte. dar sa stim si noi -- ziceti chestii pragmatice, nu retorica de jurnalist militant.

  SI IN FINAL nu inteleg scopul lamentarilor astea fara logica: ele nu vor sensibiliza publicul [care, cinstiti fiind pune toate scumpirile la energie pe seama eolienelor, si chiar si ecologistii s-au scandalizat despre JAFUL facut de microhidrocentrale pe albiile muntilor]. Ele (lamentarile) nu vor sensibiliza nici politicienii -- acestia stiu doar de euro si dolari, cum probabil a fost vorba cand au decis cele mai generoase subventii din europa. atunci, de ce atata efort in van? ori puneti mana de la mana si sensibilizati din nou politicienii (se numeste lobby), ori dati in judecata diverse institutii.
 • +7 (7 voturi)    
  HOTI CU ACTE IN REGULA (Miercuri, 29 iulie 2015, 0:00)

  Stef_and [utilizator]

  Astia, desi sunt hoti cu acte in regula, cu furtul lor deja legiferat mai vor sa si-l protejeze cu tot feluri de limitari din partea posibilei concurente!!
  NU VREM SA MAI PLATIM ASA ZISE CERTIFICATE VERZI!!
  Sa se termine cu orientarea banilor din buzunarele noastre catre distrugatorii de natura!!
 • -4 (6 voturi)    
  politica destructiva (Miercuri, 29 iulie 2015, 0:37)

  business angel [anonim]

  Mentinerea cotelor de RE sub target face parte cel mai probabil din politica autoritatilor de a tine investiile straine afara din Romania si de a decredibiliza climatul in trecut favorabil. Investitiile majore in RE au fost facute cu capital strain, nu autohton. Romania nu isi respecta in acest fel angajamentele voluntare pe care si le-a asumat fara de CE de a creste ponderea RE in total productie de energie. Curios va fi ce se va intampla cand aceste angajamente vor deveni obligatorii, spre exemplu urmand unui outcome pozitiv al viitorului COP21 Paris, unde asteptarile privind o noua abordare a problemelor climatice sunt extrem de mari. Cu un climat investitional descurajant, investitiile vor deveni mai scumpe de atras si vor cere un return mai crescut. Bineinteles impactul fiind tot la consumatorul final.

  Cei care comentati mai sus se vede ca nu intelegeti dimensiunea sectorului si a problemei in care se afla acum planeta. Nu vedeti decat impactul imediat la buzunar, ignorand total impactul pe care sustinerea prin politicii publice a unor unitati de productie poluante il va avea la generatiile viitoare.
  • +1 (5 voturi)    
   Abureala (Miercuri, 29 iulie 2015, 6:41)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui business angel

   D-le business angel, Toti vreti sa faceti afaceri cu ROI garantat pe buzunarul nostru prin intermediul influentarii directe a legilatiei UE sau nationale,ca intr-un fascism desavarsit. Putem folosi un cuvant mai moale, etatism, insa daca tot platim fortat certificatele voastre scoase din pixul guvernelor, de ce nu devenim si actionari la eolienele voastre "verzi"? Romaniei nu ii este frica de energia atomica cum se intampla in Germania, de exemplu, asa ca de ce subventionam fara rost eolienele ? ca sa ingrasam niste business angels?
  • +1 (1 vot)    
   Pai sa simta producatorii .... (Miercuri, 29 iulie 2015, 9:39)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui business angel

   impactul pe termen indelungat. Pe ei nici nu-i intereseaza cat produc, iau o gramada de bani din certificatele verzi. In loc sa-si amortizeze investitia in 20 de ani, cat este normal la astfel de investitie, si-o amortizeaza in 3-4 ani, pe spinarea contribuabilului roman. Pai sa stea ei 20 de ani sa-si amortizeze investitia, nu sa scot eu acum banii din buzunar pentru ca tu, producator, sa obtii profit baban ,si sa fiu certat , ca nu privesc pe termen lung.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by