Cotatia petrolului este in continua scadere. De ce pretul motorinei din Romania este printre cele mai mari din UE
CONTEXT La inceputul lunii iunie, mai precis pe 5 iunie, pretul unui baril de titei "light sweet crude" cu livrare in iulie a ajunsese la 58,03 dolari, iar petrolul Brent la 62,16 dolari. Doua luni mai tarziu, pe 4 august, pretul unui baril de titei "light sweet crude" cu livrare in septembrie a ajuns la 45,48 dolari, petrolul Brent fiind cotat la 49,84 dolari. Analistii internationali se asteapta la noi scaderi in urmatoarea perioada.
Ce se intampla in Romania? Potrivit unei monitorizari realizate saptamanal de Comisia Europeana (Weekly Oil Bulletin), la inceputul lunii iunie, cand cotatia petrolului depasea 60 de dolari, in Romania pretul benzinei era de 5,73 lei/litru, iar al motorinei de 5,65 lei/litru. Dupa doua luni cand petrolul a ajuns in jur de 50 dolari, pretul benzinei benzinei a scazut la 5,67 lei, iar al motorinei la 5,35 lei litrul. In cazul benzinei, scaderea a fost nesemnificativa. De cele mai multe ori, cand cotatia petrolului este in crestere, carburantii se scumpesc imediat. La fel ar trebui sa se intample si invers: cand cotatia petrolului este in scadere, carburantii ar trebui sa se ieftineasca pe masura. Insa, s-a ajuns in situatia in care carburantii din Romania sa fie printre cei mai scumpi din Uniunea Europeana, mai ales motorina. Companiile care comercializeaza carburanti ar putea spune ca un motiv ar fi taxele si accizele prea ridicate. Fara taxe, pretul motorinei din Romania se situeaza exact la nivelul mediu din UE, adica la 0,54 euro/litru.
Ce se intampla in statele UE comparativ cu Romania? In cazul benzinei, Romania se situeaza in jumatatea statelor cu preturile cele mai reduse. Saptamana trecuta, conform datelor CE, benzina in Romania costa 1,28 euro/litru, in timp ce media UE era de 1,48 euro/litru. Insa, chiar si asa, benzina din Romania nu este printre cele mai ieftine. Sunt opt state care comercializeaza benzina mult mai ieftina decat in Romania: Polonia (1,25 euro/litru), Luxemburg (1,27 euro), Lituania (1,22 euro), Letonia (1,22 euro), Ungaria (1,23 euro), Estonia (1,17 euro), Cehia (1,22 euro) si Bulgaria (1,18 euro). Trebuie precizat ca acestea sunt preturile cu tot cu accize si alte taxe. Fara taxe, pretul benzinei este in Romania de 0,57 euro, media europeana fiind de 0,58 euro/litru. (Vezi documentele atasate)
In ceea ce priveste motorina, Romania se situeaza in jumatatea statelor cu preturile cele mai mari. Saptamana trecuta, pretul unui litru de motorina in Romania era de 1,21 euro, media in UE fiind de 1,25 euro cu taxe. Fara taxe, pretul in Romania se situa exact la media UE (0,54 euro/litru). Sunt 16 state in care poate fi gasita motorina mai ieftina decat in Romania: Spania (1,14 euro/litru), Slovenia (1,19 euro), Slovacia (1,16 euro), Polonia (1,12 euro), Luxemburg (1,07 euro), Lituania (1,16 euro), Letonia (1,10 euro), Ungaria (1,17 euro), Germania (1,19 euro), Franta (1,17 euro), Estonia (1,06 euro), Cehia (1,19 euro), Croatia (1,19 euro), Bulgaria (1,19 euro), Belgia (1,17 euro) si Austria (1,13 euro).
Preturile sunt mari chiar daca Romania este o tara producatoare de titei. De altfel, se afla chiar pe locul cinci in Europa la producţia de titei si gaze.
Aceste cifre arata clar ca in state cu nivel de trai si putere de cumparare mult mai mari decat in Romania pot fi gasiti carburanti mult mai ieftini. De altfel, un clasament realizat de Bloomberg in mai 2012 arata ca raportat la puterea de cumparare, Romania se afla printre primele tari din lume cu cea mai scumpa benzina. In 2012, la nivel mondial, Romania ocupa locul al 7-lea in acest clasament al "Suferintei la pompa".
Companiile petroliere din Romania au sustinut intotdeauna ca aceste preturi mari la pompa, comparativ cu alte state, sunt cauzate de taxele mari. Potrivit noului Cod Fiscal, intors de catre presedinte in Parlament, in 2016 ar urma sa scada TVA la 19%. De asemenea, taxa pe constructii si supra-acciza de 7 eurocenti/litru ar urma sa fie eliminate. Ramane de vazut cum ar arata toate clasamentele cu preturile la carburanti daca vor fi eliminate sau reduse, in cele din urma, aceste taxe.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Rezulta ca pretu-i mare, nu-i asa, deoarece nu cumparam titei de la rusnaci.
Everybody knows..
hi hi hi hi hi
Cine-i Rompetrom? Nu exista nici o firma cu numele asta. Rompetrol e altceva, daca la asta te-ai referit.
Iar expresia "pentru ca Lukoil ...." ce inseamna?
Esti manelist cumva? Semintele acelasi gust are?
Eu, ori de cate ori am fost in afara, mi s-a parut ca in Vest sunt preturi mai mari ca la noi, atat la motorina cat si la benzina. La nemti sunt puutin mai mari, iar la italieni si mai mari.
In Romania benzina se face cu apa iar motorina din titeiul cumparat anul trecut cu 100 de parai barilul.
Ai nostri refuza sistematic sa cumpere cu 50$, este sub mandria lor!
Ce-i asa complicat?!?
E cam ca atunci cand creste nivelul apei in baraje: nimeni nu prea se mai baga la scaldat pe cand, atunci cand nu-i apa-n balta, toti spargatorii de seminte-s mari inotatori.
Sau plutisti...
Privind lucrurile din cu totul alta perspectiva, surprinzator este faptul ca preturile au scazut cat de cat cand, dupa cum stim, in Romania nu exista nici un fel de relatie de directa proportionalitate intre pretul barilului de petrol si pretul carburantului.
Si asta e demonstrat aproape stiintific pentru ca experimentul este (si a fost) repetabil.
Din pacate...
Vrei sa iti spun ceva? Ai nostri nu cumpara titei din Golf cu 50 USD barilul..no way, il iau din productia interna cu un pret muult mai ieftin.
Romania este tara producatoare de petrol, si din acest petrol brut se face combustibilul in Romania. Nu cumparam de la arabi, desi pretul de la bursa din NewYork poate fi folosit ca pret de referinta.
Explicatia pt preturile mari la combustibili de la noi este nesimtirea lui OMV, Petrom, Rompetrol...care vor sa castige cat de mult pot.
"in state cu nivel de trai si putere de cumparare mult mai mari decat in Romania pot fi gasiti carburanti mult mai ieftini"
E VALABIL PENTRU ORICE FEL DE MARFA, DRAGILOR ! UNDE SE CUMPARA MAI MULT PRETUL ESTE INTOTDEAUNA, DAR INTOTDEAUNA , MAI MIC !
nu vreau sa platesc benzina maiscumpa, dar articlul e doar populism ieftin...
Nu cred ca toate tarile cu pret mai mic il au pentru ca folosesc mult mai multa benzina. ;) Asta-i explicatie pentru prosti si oameni care nu au idee ce-i aia economie. Nu e acelasi producator, producatorii nu au aceleasi costuri si nu vand pe aceleasi piete. Aici este simplu: OMV trebuie sa-si traga spuza prietene. Si cand o sa se duca si rezervele alea din Marea Neagra o sa vezi ce parteneri strategici buni mai suntem.
Avem asa : OMV Petrom, Lukoil, MOL, Petrom
Cu care incepem?
Dar cel cu pretul la pompa?
Dar cel cu nivelul taxelor?
Dar cel cu nivelul salariului mediu?
Dar cu cresterea inflatiei?
Corelari statistice, in general....astea unde sunt?
Credeti ca o astfel de initiativa ar fi bine venita pentru Romania?
Dar romanii stau in casa si isi distrug viitorul copiiilor lor. Normal e ca parintii sa se jertfeasca pt copii dar la noi jertfim viitorul copiilor pt ca sa avem matzul plin. Super.
Romania se afla pe locul cinci in Europa la productia de titei si gaze, iar gradul de dependenta de importuri este de 25%, sub media europeana de 50%, a declarat Vasile Iuga, managing partner pentru Europa de Sud-Est in cadrul PriceWaterhouse Coopers (PwC).
Dar cu toate astea noi românii plătim mult mai mult la pompă față de austrieci!
Având și salarii de cel puțin 6 ori mai mici decât austriecii!
Pentru că românii sunt mai proști.
Doar daca l-a ajuns pe vreo unul blestemele si si-a rupt un picior, adica accidental, altfel cum?