Compania de stat SAPE sustine ca Electrica trebuie sa-i plateasca peste 1 miliard de euro/ Electrica: solicitarea SAPE este nerezonabila
Un mare semn de intrebare este legat de faptul ca o astfel de notificare este transmisa cu putin timp inainte de finalizarea celui mai important proces pe care il are SAPE, cel cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, caz in care statul roman solicita daune de peste 800 de milioane de euro plus dobanzi. Procesul ar urma sa fie finalizat in luna noiembrie.
"Compania de distributie a primit de la SAPE o notificare prin care se sustine existenta unor asa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate de neurmarirea in trecut de catre Electrica a indeplinirii obligatiilor asumate de catre investitorii care au dobandit actiuni la societatile privatizate cu privire la care Electrica a actionat in calitate de vanzator, astfel cum aceste obligatii rezultau din respectivele contracte de privatizare precum si necomunicare unor documente solicitate de SAPE in vederea identificarii persoanelor fizice responsabile.
Electrica a initiat discutii cu SAPE pentru a clarifica solicitarile acesteia din urma de a i se plati sume in cuantum de 304,9 milioane de lei, 1,2 miliarde dolari si 45,8 milioane de euro. In baza informatiilor disponibile in acest moment, Electrica considera ca solicitarea SAPE este nerezonabila si neintemeiata, SAPE avand calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica.
SAPE a fost infiintata anterior privatizarii Electrica, prin divizarea Electrica in interesul actionarului unic al Electrica SA de la acel moment, respectiv statul roman prin Ministerul Economiei, actionand prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor 85/2013 si ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile si obligatiile Electrica nascute din contractele de privatizare, inclusiv litigiile aferente initiate de Electrica.
Totodata, Electrica informeaza investitorii ca la acest moment nu are cunostinta despre nicio actiune, procedura sau masura legala initiata de catre SAPE impotriva sa", se arata intr-un raport curent al Electrica transmis miercuri BVB.
In urma listarii de anul trecut pe bursa, statul roman a ramas cu o participatie de 48,78% la Electrica. SAPE este o societate desprinsa din Electrica si gestioneaza toate participatiile minoritare ale statului in fostele filiale de distributie si furnizare privatizate. Insa, societatea este foarte importanta pentru faptul ca reprezinta statul roman in procesele internationale de la Curtea de Arbitraj International de la Paris. Litigiile cu mizele cele mai mari sunt cu ENEL Romania. In primul caz, partea romana solicita daune de peste 800 de milioane de euro si dobanzi de peste 400 de milioane de euro, acuzand faptul ca Enel nu si-a indeplinit angajamentele referitoare la investitii, conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. In al doilea caz, statul roman solicita daune de circa 500 milioane de euro, acuzand nerespectarea clauzelor contractuale care prevad obligatia ENEL de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud. Curtea de Arbitraj de la Paris s-ar putea pronunta in cele doua litigii pe care SAPE, societate de stat desprinsa din Electrica, le are cu italienii de la ENEL, spre sfarsitul lui 2015 sau 2016, intr-un caz, si in 2016-2017, in celalalt caz, a declarat Toni Volpe, director general al ENEL Romania intr-un interviu acordat recent HotNews.ro.
Pana acum, statul roman s-a aratat neputincios in fata marilor investitori avand in vedere ca unele dintre ele au fost pierdute, unul fiind castigat partial. Pana acum, au fost finalizate trei dintre procesele pe care statul roman le are cu investitorii de la companii de distributie a energiei electrice. In noiembrie 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj doua procese cu Enel in cazul neindeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In aprilie 2015, statul roman reprezentat de data aceasta de SAPE a castigat in fata unui alt investitor, CEZ, in cazul privatizarii Electrica Oltenia, insa suma obtinuta ca despagubiri a fost mult mai mica decat cea solicitata. SAPE a cerut in acest proces ca grupul CEZ sa plateasca daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligatiile din acordurile de privatizare, insa Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro.
In luna august, SAPE a pierdut in fata E.ON. In acest caz, statul a acuzat E.ON ca nu a efectuat investitiile promise in contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova si i-a cerut companiei germane sa platasca 33 de milioane de euro. Insa tribunalul comercial de la Paris le-a dat dreptate celor de la E.ON, iar statul roman a iesit din acest proces pagubit, avand in vedere ca este obligat sa plateasca 2 milioane de euro cheltuieli de judecata.
Au mai ramas doua procese cu ENEL in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud, fiind cele mai importante, cu mize uriase.
Vom reveni cu amanunte

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
- Contracte de privatizare voit slabe, cu clauze foarte permisive si laxe pentru investitor si cu mecanisme de protectie prost sau total nedefinite pentru stat
- Urmarirea necorespunzatoare a achitarii obligatiilor post-privatizare de catre investitor (mai tineti minte- FPS, AVAB, Curtea de Conturi - ca sinecure politice, vaci de mult pentru partide, sau mecanisme de albit)
- Judecatori corupti sau tehnic incompetenti sa judece dosare de complexitatea celor de privatizare (anii 2000-2010)
- Proasta reprezentare juridica a statului si uneori ne-urmarirea tuturor cailor de atac
- Foarte slaba reprezentarea a Romaniei in Curtea de Arbitraj de la Paris
Electrica considera ca solicitarea SAPE este nerezonabila si neintemeiata
dupa care
In noiembrie 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj doua procese cu Enel in cazul neindeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea
si
SAPE a pierdut in fata E.ON. ..tribunalul comercial de la Paris le-a dat dreptate celor de la E.ON, iar statul roman a iesit din acest proces pagubit, avand in vedere ca este obligat sa plateasca 2 milioane de euro cheltuieli de judecata.
Astia se ard cu lumanarea, nu mai ajung in reteaua de inalta tensiune! Niste tarani.