Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanta de Urgenta privind pentru consolidarea pozitiei de actionar a statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei are calitatea de institutie publica implicata. Actul normativ prevede ca Ministerul Energiei sa aiba posibilitatea de a participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al companiilor pe care le detine deja. Unul dintre motivele care stau la baza acestui proiect este necesitatea infiintarii unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea fondului de investitii de 1 miliard de dolari, alaturi de KazMunayGaz, conform memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup.

Decizia privind infiintarea de societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei exercita, in numele statului, calitatea de actionar, va avea ca temei o analiza economico-financiara, tehnica, juridica si de oportunitate, inclusiv din perspectiva normelor nationale si comunitare in materia ajutorului de stat, informeaza Guvernul.

Potrivit acestuia, drepturile si obligatiile statului rezultate din calitatea de actionar sau asociat la aceste societati infiintate vor fi exercitate de catre Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, institutie din bugetul careia vor fi asigurate costurile necesare pentru participarea la infiintarea societatilor, la capitalul social al unora existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social la care ministerul este actionar.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern in conditiile in care este necesara derularea de urgenta a demersurilor care sa permita infiintarea unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Prin tranzactia convenita prin "Memorandumul de intelegere" incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup N.V., Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului sa desemneze o societate nou-infiintata, cu capital integral de stat, care sa participe ca reprezentant al statului roman. Modificarea este necesara intrucat actualul cadru legal nu permite statului roman infiintarea unor noi societati. Ori, in aceste conditii, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate.

Totodata, noile reglementari cuprinse in Ordonanta de Urgenta au in vedere necesitatea exprimarii unei optiuni a statului cu privire la participarea la majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri administreaza participatiile statului.

Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului de a infiinta o societatea care sa participe ca reprezentant al statului la constituirea fondului. Conform memorandumului, semnat in februarie 2013 si aprobat de Guvern in ianuarie 2014, statul roman va detine in fondul de investitii o participatie de 20%, printr-o societate nou creata. Restul va fi detinut de KazMunayGaz. La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Strategia de privatizare prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. In acelasi timp sau dupa actiunea de privatizare, trebuie infiintat si fondul de investitii, motiv pentru care Ministerul Energiei sustine ca este urgenta aprobarea proiectului de act normativ supus dezbaterii publice. Vezi aici mai multe amanunte despre memorandumul cu Rompetrol.

Un alt motiv invocat in nota de fundamentare este "necesitatea adoptarii unor masuri care sa permita consolidarea pozitiei statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de institutie publica implicata dictata de importanta acestor operatori strategici pentru siguranta sistemul energetic si a economiei in ansamblul ei". In lipsa reglementarii unui cadru legal care acorde posibilitatea statului de a infiinta societati, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate, sustine Ministerul Energiei.

"Din bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri urmeaza sa se asigure finantarea si a costurilor necesare participarii la infiintarea unor societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de actionar in numele statului", se mai arata in nota de fundamentare.