OMV Petrom (SNP) a intregistrat un profit net de 991 milioane lei (223 milioane euro) in primele luni ale anului, in scadere cu 59% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei. Rezultatul Grupului a fost afectat de scaderea abrupta a pretului titeiului, compensata doar partial de beneficiile datorate integrarii si de costurile mai mici, se arata in comunicat.

De asemenea, productia de hidrocarburi a scazut cu 3%, ca efect al reparatiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din Romania

"In primele noua luni din 2015, performanta financiara a Grupului a fost sever afectata de scaderea cu aproximativ 50% a preturilor titeiului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura, am decis sa ne reducem estimarile privind pretul viitor al titeiului, ceea ce a determinat ajustari de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar partial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat si sustinute de marjele de rafinare imbunatatite, precum si de cererea de produse crescuta. In plus, am continuat eforturile la nivelul intregii organizatii pentru a limita cheltuielile de capital si costurile operationale. Ma bucura in mod deosebit reactia pozitiva a intregii organizatii, care dovedeste schimbarea culturii si agilitatea in afaceri implementate in OMV Petrom pe parcursul ultimei decade", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Aceasta a mai spus ca au fost continuae lucrarile de exploare din Marea Neagra. |Productia de hidrocarburi a Grupului s-a mentinut stabila fata de anul precedent, ca urmare a investitiilor si descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural si nivelul actual redus al investitiilor. In parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activitatile de explorare in blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde si am inceput forajul la cea de-a cincea. Vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand totodata o pozitie financiara solida. In plus, asa cum am subliniat si in trecut, investitiile viitoare raman dependente de un cadru fiscal si de reglementare stabil si favorabil investitiilor pe termen lung, precum si de fundamentele de piata adecvate", a precizat Mariana Gheorghe.