Noul ministru al energiei Victor Grigorescu se confrunta inca din prima zi de mandat cu intrebari din partea parlamentarilor. Astfel, prima interpelare apartine deputatului de Gorj Scarlat Iriza, tema fiind posibilul conflict de interese in care se afla directorul general al Complexul Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel. "Este sau nu in conflict de interese, avand in vedere dubla sa calitate de inculpat in dosarul Ponta-Sova, acuzat de prejudicierea Complexului Energetic Oltenia, si de manager care ar trebui sa actioneze pentru recuperarea acestui prejudiciu?", este una dintre intrebari.

Reamintim ca Laurentiu Ciurel a fost trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan Sova. Acesta a ramas in functia de director general al CE Oltenia, chiar daca aceasta companie este parte civila in dosar. CE Oltenia ar trebui sa recupereze un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 19,7 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei provocat de actualul director general, Laurentiu Ciurel, inculpat in acest dosar. Insa, in conditiile in care Laurentiu Ciurel nu isi da demisia din functia de director general, apare sub semnul intrebarii libertatea directiei juridice a companiei de a prezenta probe impotriva sa.

De altfel, aceasta este o alta intrebare adresata de deputatul Scarlat Iriza. "Cat de mult isi doreste Ciurel Laurentiu Dan ca Directia Juridica a Complexului Energetic Oltenia, aflata in subordinea sa, sa prezinte probe elocvente care sa-l incrimineze pentru prejudicierea cu milioane de euro a companiei? Cat de independenta este Directia Juridica fata de managerul- inculpat, in prestatia sa din dosarul Ponta - Sova?". Vezi atasata interpelarea.

  • Ciurel, trimis in judecata

Dosarul a fost inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 17 septembrie 2015. In dosarul 3407/1/2015, au calitatea de inculpati premierul Victor Ponta, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, si spalarea banilor, fapte savarsite in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel". Alaturi de Victor Ponta mai sunt trimisi in judecata senatorul Dan Sova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", Laurentiu Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, si Octavian Laurentiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Cele doua complexuri energetice Turceni si Rovinari au fuzionat in 2012, alaturi de Complexul Energetic Craiova, formand astfel actualul Complex Energetic Oltenia, condus acum la Laurentiu Ciurel. Prin actele semnate in perioada 2007-2008 de catre Laurentiu Ciurel, mai intai in calitate de director de investitii la Rovinari si apoi ca director general, ar fi produs o paguba companiei de 2,7 milioane de lei, aducand in aceeasi masura foloase necuvenite SCA "Sova si Asociatii". Dupa acelasi model a procedat si fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, prejudiciul fiind de 16,9 milioane de lei. In total, Complexul Energetic Oltenia ar avea de recuperat 19,7 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro).

  • CE Oltenia, de la profit la pierdere uriasa in doar doi ani

Complexul Energetic Oltenia, companie gigant cu peste 15.000 de angajati, se confrunta si alte probleme, nu doar de natura penala. Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700 de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar doi ani in pragul falimentului, in doar doi ani. De asemenea, valoarea creantelor a crescut de la 300 de milioane de lei in 2012 la peste 1 miliard in 2014, iar platile restante de la zero in 2012 la peste 50 de milioane de lei in 2014. In ciuda acestei situatii, managerul Laurentiu Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Insa si aceasta numire a starnit controverse.

Ciurel detine functia de director general al Complexului Energetic Oltenia din septembrie 2012, chiar din momentul infiintarii companiei prin fuziunea complexurilor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si Societatea Nationala "Lignitul Oltenia". La inceput a fost interimar, iar din ianuarie 2013 este director general, fiind o numire controversata. Ciurel sustinea ca a ajuns director general prin OUG 109/2011 privind managementul corporativ, insa procesul de numire a fost contestat de actionarul minoritar Fondul Proprietatea care acuza incalcari grave ale legislatiei. In primul rand a fost numit de un Consiliu de Supraveghere cu un mandat interimar limitat care nu avea atributii in acest sens. Intai trebuia numit Consiliul de Supraveghere cu mandat plin, in baza OUG 109/2011, iar acesta sa desemneze directorul general. Apoi, a fost ignorata cu totul lista de candidati intocmita de o companie de recrutare de personal, angajata special pentru selectarea managementului companiei. Exista o lista scurta de candidati, romani si straini, insa Consiliul de Supraveghere interimar nu a intervievat pe nimeni, potrivit Fondului Proprietatea, si a decis sa il desemneze direct pe Ciurel. In plus, Ciurel era si membru de partid (PSD), fapt care contrazicea principiile OUG 109/2011 referitoare la depolitizarea managementului din companiile de stat.

  • Contract controversat de livrare carbune

O alta problema este cea legata de contractul cu BVA Coal SRL, o firma de apartament din Constanta, pentru livrarea unei cantitati de 1,2 milioane tone de lignit, la pretul de 13 euro/tona. Este un contract care a creat numai necazuri companiei. De altfel si modul in care a fost incheiat ridica mari semne de intrebare. Ciurel a semnat contractul pe 12 decembrie 2014. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. Unul dintre ele era ca CE Oltenia nu are capacitatea de a transporta carbunele pana in Serbia. In schimb, o firma noua de apartament, cu doi angajati, putea. Contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014. Prejudiciul ar fi 8,4 milioane de lei, potrivit unui raport al Curtii de Conturi. Inspectorii au mai constatat ca CE Oltenia nu a incasat nici garantia de buna executie de 780.000 euro stabilit prin contract. In loc sa rezilieze contractul din acest motiv, conducerea societatii a incheiat un act aditional acceptand bilete la ordin in locul unei scrisori de garantie bancara.

Nici asa cum a fost incheiat, contractul nu a putut fi dus pana la capat. Au fost livrate circa 400 de mii de tone din cele 1,2 milioane de tone de lignit, timp de vreo patru luni, dupa care contractul a fost suspendat si apoi reziliat. Motivul este neclar, CE Oltenia si BVA Coal intrand intr-o disputa. CE Oltenia a spus ca renuntarea la contract a fost determinata de valoarea cheltuielilor de transport care nu au putut fi evaluate, de la inceput, cu exactitate. Transportul intra in atributia BVA Coal. Dupa rezilierea contractului, CE Oltenia nu a putu executa garantia de buna executie deoarece conturile BVA Coal erau goale. Nici biletele la ordin nu au putut fi folosite, pentru ca in vara BVA Coal SRL a dat CE Oltenia in judecata, pe motiv ca nu si-a respectat clauzele contractuale in ceea ce priveste granulatia carbunelui livrat. Acum cele doua parti se judeca, CE Oltenia avand cel mai mult de pierdut. Despre contract in sine, Ciurel a dat declaratii contradictorii. In februarie a spus ca este contract foarte bun si ca daca ar putea, l-ar semna pe 20 de ani, la acelasi pret, fara sa se gandeasca. In primavara, dupa ce au aparut articole in presa despre contract si pe fondul unor controale ale Curtii de Conturi si corpul de control al ministerului energiei, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubitor pentru companie. Contractul este cercetat de procurorii DNA in acest moment.

  • Alte contracte

In privinta contractelor, merita amintite si cele cu Romelectro si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei. HotNews.ro a aratat in cateva randuri ca aceste firme fac parte din reteaua "baietilor destepti" apropiata premierului Victor Ponta. Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Firma pe care o conduce, ISPE, a incheiat vreo 30 de contracte cu CE Oltenia, in doar trei ani, in perioada 2012-2015, mai ales pentru servicii de proiectare si studii. Cu cealalta companie, Romelectro, CE Oltenia a incheiat 10 contracte, insa sunt si cele mai mari, de ordinul zecilor de milioane de lei, fiind pe partea de modernizare si retehnologizare. Compania Romelectro este actionarul majoritar al ISPE si este condusa de Viorel Gafita.

In primavara, Ciurel a fost la un pas sa fie demis de Consiliul de Supraveghere, insa a intervenit Ministerul Energiei condus de Andrei Gerea (PLR) pentru a opri acest lucru. Cum a intervenit? Ministerul Energiei a demis Consiliul de Supravehere inainte ca acesta sa-si duca planul la indeplinire. Consiliul de Supraveghere stabilise pentru data de 3 aprilie o sedinta Directoratului care ar fi dus la rezilierea contractului de mandat al directorului general, Laurentiu Ciurel. Insa, sedinta in acea formula nu a mai avut loc deoarece Ministerul a convocat in mare graba o AGA extraordinara pe 27 martie, data la care a fost demis Consiliul de Supraveghere. De altfel, Ciurel a fost protejat de toti ministrii energiei din 2012 incoace.

Citeste si: