Cotatia petrolului se prabuseste la minimul ultimilor 11 ani
Pretul pentru livrarile din februarie a scazut cu 75 de centi fata de pretul de inchidere de vineri, la 36,13 dolari pe baril in primele schimburi pe bursa londoneza.
Cotatia petrolului a fost supusa unei presiuni si mai mari dupa reuniunea cartelului tarilor exportatoare OPEC de acum trei saptamani, cand nu numai ca nu s-a decis reducerea productiei, dar s-a renuntat si la anuntarea unui plafon.
Arabia Saudita pare decisa sa testeze limitele pietei de petrol, pentru a-si apara cota de piata, care este amenintata de productia in crestere din Rusia, Iran si, mai recent, de boomul petolului de sist din Statele Unite.
Americanii au creat si mai multa tensiune saptamana trecuta, cand Congresul a decis sa renunte la interdictia veche de 40 de ani legata de exportul de petrol.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Dar sa nu uitam ca toate aceste costuri reprezinta 50% din costul total, iar restul de 50% il reprezinta costul cu care rafinaria cumpara petrolul brut
Deci, daca pretul petrolului brut scade cu X%, atunci pretul la combustibilul la pompa ar trebui sa scada cu 50% din X.
Acum hai sa facem un calcul: in perioada de boom pretul barilulului era de 120 USD/baril; acum este de 36.13 USD, adica a scazut cu 83.87 USD in termeni absoluti si cu 69.90% in termeni procentuali.
In consecinta benzina ar fi trebuit sa se ieftineasca cu 0.5*69.90%, adica cu 34,94%. Benzina premium costa 7.11 RON in perioada de boom...iar acum costa 5.66 RO, deci o scadere relativa de 20.39%.
Pai stimati benzinari, corect ar fi ca scaderea sa fie de 34.94%, si nu de 20.39% cat ati scazsut voi.
DECI E LOC DE NOI SCADERI
cu cat scade pretul petrolului, cu atat influenta procentuala a accizei in pretul final creste. peste pretul petrolului se adauga costuri de rafinare, transport, distributie, marketing, accize, tva.
practic, benzina nu ar putea sa scada sub 4 lei/litru nici daca petrolul s-ar da gratuit.
Deci guvernantii scumpesc dolarul ca sa incaseze la fel de multi lei sau euro, caci altfel pentru ei ar fi dezastru!!
Nu si-ar mai lua salariile umflate caci nu ar mai avea suficient venit!!!
Ca sa scada la 3 lei trebuie sa treaca inca 10 ani..
e chiar suprinzator ca nu a mentionat deloc pufoaika sau samagonul in comentariul lui la un articol despre caderea preturilor la petrol.
si tie, felicitari ca ai reusit sa nu mai scrii de Phutin... oricine o fi ala...
Acum 2 ani cand crestea cu 10 centi barilul ..imediat il crestea si Petrom-ul cu 10 centi....acum cand s-a prabusit pretul ..petromul spune ca e din productuie proprie al nostru
http://www.forbes.com/sites/ethansiegel/2015/08/27/how-close-are-we-to-nuclear-fusion/
Ei bine, in Romania pretul e controlat de acciza si 1001 alte taxe pontesti.
In conditiile actuale, cu tot cu accize, un litru de benzina 95 nu ar trebui sa coste mai mult de 3 RON! Se aude, bre!?
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1215876-pretul-unui-litrul-benzina-sarit-peste-1-euro.htm
Asadar, in 2015, pretul pe baril e cu 50% sub cel din 2005, dar preturile la pompa sunt peste cele de acum 10 ani. Traiasca profitul!
Tarul Vladimir RasuPutin a amanat a doua Uniune Sovietica pana creste cotatia petrolului.
Pentru americani e excelent petrolul ieftin pt ca industria lor petroliera e doar 3% din PIB. Asta inseamna sa ai economie puternica si diversificata, orice shock intr-o ramura poate fi preluat imediat de celelalte.
Rusia pe de alta parte o sa aibe de suferit.
plangi un pic.
2. Rusia se incordeaza -pretul e 30$/baril
Ce cred eu este ca o suprastructura care detine puterea manipuleaza totul ca sa-si atinga scopurile si o resursa suculenta si gustoasa: Rusia.
Acum, daca suprastructura are un as in maneca imi cobor palaria, respectele mele. ati invins.
Dar daca nu au fuziunea nucleara posibila si fac toata harababura asta care va stimula epuizarea petrolului si civilizatia apocaliptica post-industriala atunci au ei niste probleme.
Pentru ca deja sclavii lor (noi) au inceput sa maraie. Iar ei in curand nu vor mai avea energie sa le asigure confortul. Ati vazut revoltele din Londra? Cand vor dori sa scada independenta sclavilor de acum (noi, platitorii de taxe suntem 0.7 sclavi caci atat dam din munca noastra "cuiva"), atunci sclavii vor riposta generalizat ca in Londra.