Volumul energiei tranzactionate pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) va creste anul viitor cu circa o treime. Pe aceasta piata se tranzactioneaza energia produsa de centrala nucleara de la Cernavoda si de complexurile energetice din Oltenia.

Pe baza contractelor deja existente si a estimarilor pe termen scurt, cota de energie tranzactionata pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) va reprezenta, anul viitor, 15,64% din consumul national, mai mult cu aproape o treime fata de cantitatile din 2007.

Conform operatorului pietei de electricitate, contractele cu livrare 2008 au fost propuse in licitatie deschisa de catre principalii producatori, respectiv de catre Complexele energetice Turceni – 2.678,73 GWh,Rovinari – 680 GWh si Craiova – 1.264 GWh precum si de catre SN Nuclearelectrica – 3606,22 GWh.

Cantitatea totala, de 8.228,95 GWh, reprezinta circa 13,2% din productia de electricitate din anul 2006.

"Toate pietele centralizate administrate de Operatorul Pietei de Energie Electrica, au ca obiectiv descoperirea unui pret de referinta care sa vina in sprijinul crearii unui mediu concurential transparent si corect", se arata intr-un comunicat al OPCOM.

OPCOM este filiala a companiei Transelectrica si administreaza mai multe platforme de tranzactionare a electricitatii.