OMV - Petrom MArketing SRL a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurentei, dar Inalta Curte a decis ca trebuie sa plateasca o amenda mai mica: 109,8 milioane de lei in loc de 137 milioane lei, cat fusese amenda initiala. OMV Petrom a fost gasita vinovata de participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei. Insa, cel mai important proces, cel cu OMV Petrom SA, in care este contestata o amenda de 366,5 milioane de lei, este inca pe rolul instantei. Reamintim ca autoritatea de concurenta a amendat atat compania mare OMV Petrom SA, cat si o firma din grup- OMV-Petrom Marketing SRL.

Benzinarie PetromFoto: Agerpres

Comunicatul integral al Consiliului Concurentei:

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania OMV - PETROM MARKETING (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor. De asemenea, instanta a redus amenda aplicata de Consiliul Concurentei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei.

Reamintim ca, autoritatea de concurenta a castigat irevocabil si procesele cu Mol Romania, Rompetrol Downstream SRL si Eni Romania.

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium:

  • SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) -366,5 milioane lei
  •  SC OMV Petrom Marketing SRL (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) -137,2 milioane lei
  • SC Rompetrol Downstream SRL- 159,5 milioane lei
  • SC Lukoil  Romania SRL- 136,8 milioane lei
  •  SC Mol Romania Petroleum Products SRL- 80,2 milioane lei
  •  SC ENI Romania SRL - 11,1 milioane lei.

Amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Consiliul Concurentei a sanctionat, la sfarsitul anului 2011, mai multe companii petroliere, cu amenzi totale record de 880 milioane lei (peste 200 milioane de euro), reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, a anuntat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, intr-o conferinat de presa. Potrivit acestuia, amenzile au fost acordate din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina: Eco Premium.

OMV Petrom a primit cea mai mare amenda (366,5 milioane de lei OMV Petrom si 137 milioane de lei OMV Petrom Marketing) pentru ca a avut "circumstante agravante". Companiile petroliere au contestat in instanta deciziile Consiliului Concurentei, fiind pierdute procesele care s-au derulat pana acum. Important de mentionat ca pe rolul instantelor au mai ramas cazurile companiilor OMV Petrom si Lukoil Romania.