Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta, potrivit careia persoanele disponibilizate ca urmare a reducerii activitatii Societatii Complexul Energetic Hunedoara si Companiei Nationala a Uraniului vor putea beneficia de masuri de protectie sociala. Ordonanta de Urgenta prevede ca pe langa masurile de protectie sociala acordate de companii, pentru atenuarea impactului social, angajatii disponibilizati ca urmare a reducerii activitatii celor doua societati energetice sa primeasca si venit lunar de completare.

Actul normativ aprobat miercuri modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani, 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani si 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestui act normativ, vor fi elaborate proiecte de Hotarare pentru punerea in aplicarea a masurilor de protectie sociale stabilite prin Ordonanta de urgenta adoptata astazi, in baza Planurilor de disponibilizare aprobate in conditiile legii.