Companiile de transport gaze Transgaz SA Romania si GRTgaz Franta au semnat pe 25 mai, la Bucuresti un memorandum de cooperare intre cei doi operatori nationali. "Acest memorandum se face intre doua companii lider in domeniul lor, GRTgaz si SNTGN Transgaz. Aceasta initiativa ilustreaza in mod perfect cooperarea si legaturile care pot avea loc intre tarile noastre, prin intermediul profesionistilor din domeniu si al voluntarilor. Si in acest caz, este vorba- fara sa divulg toate aspectele- despre un acord pentru implementarea strategiei energetice europene in Romania", a declarat Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, potrivit unui comunicat al Transgaz.

Memorandumul a fost semnat pentru partea romana de catre Presedintele CA Transgaz, Ion Sterian, Directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene si Relatii Internationale Transgaz, Ciprian Alic, iar pentru partea franceza de catre Thierry Trouve, Director General al GRTgaz si de catre Laurent Thery, director pentru dezvoltare internationala al GRTgaz.

Semnarea acordului s-a facut in prezenta ambasadorului Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a secretarului de stat in Ministerul Energiei, Aristotel Jude, precum si a reprezentatiilor unor companii franceze si romanesti de profil.

Transgaz SA este operatorul tehnic al sistemului national de transport si raspunde de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator.

GRTgaz este unul dintre liderii europeni din domeniului transportului de gaz natural si un expert mondial al retelelor si sistemelor de transport de gaz.

In Franta, GRTgaz poseda si exploateaza 32 320 km de retea de distributie subterana si 27 de statii de compresie pentru transportul gazului intre furnizori si consumatori (distribuitori sau clienti industriali racordati la reteaua de transport). ¬