Ministerul Energiei a cerut doua controale la Electrica Furnizare, dupa ce a primit numeroase sesizari cu privire la achizitiile de certificate verzi ale acestei companii, si asteapta finalizarea controalelor pana vineri, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Cristian Busu, secretar de stat in Ministerul Energiei. Reamintim ca HotNews.ro a aratat vineri ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii suspecte, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

Cristian BusuFoto: AGERPRES

"Noi am primit o sesizare, in care se spunea ca la Electrica Furnizare a avut loc o tranzactie. Noi am luat act de aceasta sesizare. La sfarsitul lunii trecute am solicitat realizarea unui raport comprehensiv in ceea ce priveste toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, dupa ce lucrurile au luat o alta turnura, am constatat ca nu doar un audit intern este necesar, trebuie sa existe si un control de afara. Deci pe acest subiect, pe doua planuri, le-am dat termen sfarsitul saptamanii ca sa avem totul pe masa, ca sa putem fi transparenti", a spus oficialul ministerial.

Acesta a subliniat ca, pana la rezultatele controalelor, nu poate specula cu privire la corectitudinea tranzactiei.

"Pana atunci n-as vrea sa spun ca e ceva in neregula sau ca e totul in regula. Cand vom avea aceste doua rapoarte de audit, daca ceva va fi in neregula, vom avea toleranta zero. Daca e sa fie, vor cadea foarte multe capete. Nu vreau sa ma pronunt pana atunci, pentru ca nu este corect. Nu vreau sa se spuna ca ministerul intervine asupra Electrica sau ca Electrica intervine asupra Electrica Furnizare. Haideti sa o facem profesionist. Astept aceste doua rapoarte vineri, ca sa putem sa fim transparenti si fata de presa si fata de consumatori, pana la urma", a aratat Busu.

Intrebat de unde au venit sesizarile, el a amintit de sistemul de tip "whistle blower" implementat de Electrica impreuna cu Transparency International.

"Au fost mai multe sesizari, pe toate partile. Si prin intermediul sistemului de "whistle blower", am primit si eu pe mailul de la minister. Atunci am zis daca tot sunt mai mute guri, sa vedem despre ce este vorba, dar sa o facem profesionist. Daca nu faci acest lucru profesionist, impactul pe bursa poate fi crucial, iar noi nu vrem sa riscam un astfel de impact", a mai spus Busu.

Reamintim ca HotNews.ro a aratat vineri ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

"Nu avem nicio toleranta pentru niciun fel de lipsa de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat masuri imediate cu domnul secretar de stat Cristian Busu, care este si membru in Consiliul de administratie al Electrica, si vom avea cat de curand, asta inseamna zile, o evaluare preliminara. In momentul in care exista cel mai mic element care sa ne conduca la ideea ca acolo este ceva necurat, vom transmite institutiilor abilitate sa ia masuri imediate. Cum am spus de fiecare data: zero toleranta la orice fel de nereguli", a precizat Grigorescu, intrebat in legatura cu situatia achizitiilor de certificate verzi de la Electrica Furnizare, potrivit Agepres.

El a spus ca nu doreste, deocamdata, sa se pronunte si sa se transforme intr-un judecator. "Astept sa vedem rezultatul, acesta este rolul investigatiei, nu vreau sa ma pronunt eu si nu vreau sa ma transform eu intr-un judecator... Daca exista ceva in neregula, institutiile statului pot sa isi faca datoria si vom da tot concursul", a mai spus ministrul Energiei.

La solicitarea HotNews.ro, Electrica Furnizare a oferit un raspuns contradictoriu, si anume ca aceste contracte asigura "o diminuare a efortului tranzactionarii multiple si gestionarii unui numar prea mare de contracte de achizitie de certificate verzi".

Altfel spus, este mai avantajos sa cumperi pe termen lung de la acelasi grup, ca sa eviti efortul de a incheia prea multe contracte. Insa explicatia contrazice faptele. Electrica Furnizare a incheiat circa 20 contracte cu cel putin 11 din firmele EDP Renewables: CUJMIR SOLAR S.A, FOTON EPSILON S.A, FOTON DELTA S.A., STUDINA SOLAR S.A., VANJU MARE SOLAR S.R.L., CERNAVODA POWER S.A., POTELU SOLAR S.A., PESTERA WIND FARM S.A., WIND FARM S.A., IALOMITA POWER S.R.L. si SIBIOARA WIND FARM S.R.L.

Important de mentionat ca pe piata certificatelor verzi sunt inregistrati 679 de furnizori.

Tranzactiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM, insa este greu de explicat cum a ajuns Electrica Furnizare sa raspunda la atatea oferte lansate de catre firmele EDP Renewables, mai ales ca si alte licitatii, pretul cerut era acelasi: 132 lei pe certificat.

Apoi este inexplicabil cum au fost incheiate contracte pe o perioada atat de lunga in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)anunta reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15% cat este pentru 2016 la 8,3%. Practic, este redusa cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piata se confrunta cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,4 lei/certificat. Practic, sunt milioane de certificate verzi nevandute, fapt care nemultumeste profund producatorii din zona energiei regenerabile. In prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. Pentru 2015 si 2016 au fost emise circa 15 milioane de certificaet verzi.

In cazul in care pretul certificatelor va scadea in urmatorii ani, iar contractele cu firmele EDP Renewables nu vor fi modificate prin acte aditionale, Electrica Furnizare va iesi mult in pierdere, ceea ce ar face ca aceste tranzactii sa fie trecute la categoria "afaceri pagubitoare".

Pentru mai multe amanunte, citeste Tranzactie neobisnuita a Electrica Furnizare: A cumparat un volum urias de certificate verzi, de la un singur grup de firme, cu livrare pana in 2019, de pe o piata aflata in suferinta