"Noi am primit o sesizare, in care se spunea ca la Electrica Furnizare a avut loc o tranzactie. Noi am luat act de aceasta sesizare. La sfarsitul lunii trecute am solicitat realizarea unui raport comprehensiv in ceea ce priveste toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, dupa ce lucrurile au luat o alta turnura, am constatat ca nu doar un audit intern este necesar, trebuie sa existe si un control de afara. Deci pe acest subiect, pe doua planuri, le-am dat termen sfarsitul saptamanii ca sa avem totul pe masa, ca sa putem fi transparenti", a spus oficialul ministerial.
Acesta a subliniat ca, pana la rezultatele controalelor, nu poate specula cu privire la corectitudinea tranzactiei.
"Pana atunci n-as vrea sa spun ca e ceva in neregula sau ca e totul in regula. Cand vom avea aceste doua rapoarte de audit, daca ceva va fi in neregula, vom avea toleranta zero. Daca e sa fie, vor cadea foarte multe capete. Nu vreau sa ma pronunt pana atunci, pentru ca nu este corect. Nu vreau sa se spuna ca ministerul intervine asupra Electrica sau ca Electrica intervine asupra Electrica Furnizare. Haideti sa o facem profesionist. Astept aceste doua rapoarte vineri, ca sa putem sa fim transparenti si fata de presa si fata de consumatori, pana la urma", a aratat Busu.
Intrebat de unde au venit sesizarile, el a amintit de sistemul de tip "whistle blower" implementat de Electrica impreuna cu Transparency International.
"Au fost mai multe sesizari, pe toate partile. Si prin intermediul sistemului de "whistle blower", am primit si eu pe mailul de la minister. Atunci am zis daca tot sunt mai mute guri, sa vedem despre ce este vorba, dar sa o facem profesionist. Daca nu faci acest lucru profesionist, impactul pe bursa poate fi crucial, iar noi nu vrem sa riscam un astfel de impact", a mai spus Busu.
"Nu avem nicio toleranta pentru niciun fel de lipsa de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat masuri imediate cu domnul secretar de stat Cristian Busu, care este si membru in Consiliul de administratie al Electrica, si vom avea cat de curand, asta inseamna zile, o evaluare preliminara. In momentul in care exista cel mai mic element care sa ne conduca la ideea ca acolo este ceva necurat, vom transmite institutiilor abilitate sa ia masuri imediate. Cum am spus de fiecare data: zero toleranta la orice fel de nereguli", a precizat Grigorescu, intrebat in legatura cu situatia achizitiilor de certificate verzi de la Electrica Furnizare, potrivit Agepres.
El a spus ca nu doreste, deocamdata, sa se pronunte si sa se transforme intr-un judecator. "Astept sa vedem rezultatul, acesta este rolul investigatiei, nu vreau sa ma pronunt eu si nu vreau sa ma transform eu intr-un judecator... Daca exista ceva in neregula, institutiile statului pot sa isi faca datoria si vom da tot concursul", a mai spus ministrul Energiei.
La solicitarea HotNews.ro, Electrica Furnizare a oferit un raspuns contradictoriu, si anume ca aceste contracte asigura "o diminuare a efortului tranzactionarii multiple si gestionarii unui numar prea mare de contracte de achizitie de certificate verzi".
Altfel spus, este mai avantajos sa cumperi pe termen lung de la acelasi grup, ca sa eviti efortul de a incheia prea multe contracte. Insa explicatia contrazice faptele. Electrica Furnizare a incheiat circa 20 contracte cu cel putin 11 din firmele EDP Renewables: CUJMIR SOLAR S.A, FOTON EPSILON S.A, FOTON DELTA S.A., STUDINA SOLAR S.A., VANJU MARE SOLAR S.R.L., CERNAVODA POWER S.A., POTELU SOLAR S.A., PESTERA WIND FARM S.A., WIND FARM S.A., IALOMITA POWER S.R.L. si SIBIOARA WIND FARM S.R.L.
Important de mentionat ca pe piata certificatelor verzi sunt inregistrati 679 de furnizori.
Tranzactiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM, insa este greu de explicat cum a ajuns Electrica Furnizare sa raspunda la atatea oferte lansate de catre firmele EDP Renewables, mai ales ca si alte licitatii, pretul cerut era acelasi: 132 lei pe certificat.
Apoi este inexplicabil cum au fost incheiate contracte pe o perioada atat de lunga in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)anunta reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15% cat este pentru 2016 la 8,3%. Practic, este redusa cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piata se confrunta cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,4 lei/certificat. Practic, sunt milioane de certificate verzi nevandute, fapt care nemultumeste profund producatorii din zona energiei regenerabile. In prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. Pentru 2015 si 2016 au fost emise circa 15 milioane de certificaet verzi.
In cazul in care pretul certificatelor va scadea in urmatorii ani, iar contractele cu firmele EDP Renewables nu vor fi modificate prin acte aditionale, Electrica Furnizare va iesi mult in pierdere, ceea ce ar face ca aceste tranzactii sa fie trecute la categoria "afaceri pagubitoare".
Pentru mai multe amanunte, citeste Tranzactie neobisnuita a Electrica Furnizare: A cumparat un volum urias de certificate verzi, de la un singur grup de firme, cu livrare pana in 2019, de pe o piata aflata in suferinta
problema este CUM a cumparat - mai exact:
1) pe piata este un stoc urias de CV din care mare parte nu se vor vinde niciodata si vor expira (se vor anula), generand mari pierderi pt producatorii de energie regenerabila
2) pretul este unul singur = pretul minim stabilit anual de catre ANRE
3) deci intrebarea este DE LA CINE CUMPAR ? pentru ca cel de la care cumperi este favorizat in sensul ca reuseste sa isi vanda o marfa ce se vinde foarte greu si care este "perisabila"
4) EF a raspuns unor oferte de vanzare - putea raspunde oricaror oferte, dar ea a ales sa raspunda unui numar de oferte de la mai multe entitati ale aceluiasi detinator - ramane de demonstrat ca a existat o mita / acest tip de tranzactii este uzual si se face in paralel cu cumpararea de energie la pret redus - deci EF ar trebui de fapt sa aiba niste avantaje, pa care insa (in mod absurd) legislatia nu ii permite sa le evidentieze
Ministerul mai bine s-ar ocupa sa vada cum rezolva problema acestei piete COMPLET BLOCATE SI NEFUNCTIONALE, care genereaza pierderi enorme pt industria regenerabilelor
Majoritatea producatorilor de energ-regen sunt "de facto" in faliment la aceasta ora, dar Bancile nu le cer falimentul pentru ca s-ar pierdeLicentele Comerciale (si automat dreptul de a produce energie si de a primi CV) si ar ramane atunci in brate cu un teanc de echipamente SH fara valoare - asa poate peste 1-2 ani se regleaza problema CV de catre Guv Ro si se recupereaza din pierderi = din acest motiv le tin pe perfuzii si aparate de respirat :)
Nu cred că Electrica va înregistra vreo pierdere atâta timp cât aceste tranzacții se fac pe banii noștri.
De ce trebuie sa plătesc eu aceste certificate verzi pe care le cumpără Electrica acum? Rog pe cineva care înțelege sistemul să mă lămurească și pe mine.
Numărul certificatelor verzi rămase disponibile ajungea la 4,1 milioane.!!!!!!!!!
Intr-o piata schingiuita si mutilata de sute de reglementari care uneori se schimba si mai des decat o data pe luna si in care notiuni precum concurenta sau legea cererii si ofertei sunt vorbe goale, oamenii se descurca cum pot. Intr-un fel sau altul legile pietei reusesc sa prevaleze in fata reglementarilor aberante.
N-o sa cada niciun cap de la EF (cel mult vor fi niste "promovari laterale") si stiti de ce? Pentru ca nimeni nu vrea ca vreun sef/sefulet de-acolo, dintre cei care-ar zbura, sa se infurie, sa dea ministerul sau compania in judecata, sa spuna pe sleau cum stau lucrurile, si sa mai ceara eventual si niste daune babane.
Pe care, fara doar si poate, le-ar si obtine, din cel putin patru motive:
1. Nu s-a incalcat niciuna din maiestrele legi cu care inteleptii nostri parlamentari, in frunte cu dl. Iancu, au blagoslovit industria si niciuna din inca si mai maiestrele sute de reglementari ANRE.
2. Nu exista nicio paguba. Au "cumparat" certificatele alea la pretul minim legal; de la oricine altcineva ar fi cumparat, cumparau la acelasi pret sau mai scump.
Speculatia cu pretul minim care ar putea scadea, desi isteata, este doar atat, o speculatie. Imi pare rau, Claudia, dar n-ai citit contractul cu atentie. Anexa 2 exact asta spune.
3. E o practica obisnuita. Bine ca n-ati sesizat ca pe 4 sau 5 mai RDS a cumparat vreo 20000 CV de la Hidroelectrica - la scurta vreme dupa ce tot aici, pe HN, se aplauda faptul ca RDS a cumparat energie hidro f. ieftina.
4. Efectul net al intregii misculatii este ca EF a cumparat niste energie MAI IEFTINA si implicit va furniza clientilor sai energie un pic mai ieftina.
Ar fi foarte interesant de vazut cum ar justifica autoritatile dorinta lor fierbinte de a CRESTE pretul energiei pentru consumatorii EF, inclusiv casnicii, si de a penaliza pe cei care il scad.
De-aia zic - nu se va intampla nimic.
Diferenta despre care vorbiti nu e adaos comercial, ci un cumul de taxe si tarife, care ajung in diferite locuri. Furnizorul, cel care va trimite factura acasa, colecteaza acesti bani, dar ii da mai departe pana la ultimul creitar.
Energia pleaca de la producator cu, sa zicem, 35 euro/MWh.
Dar, ca sa plece, producatorul trebuie sa plateasca un asa-numit tarif de injectie (a acelei energii) in reteaua de transport. Tariful acesta, ca si altele, se modifica mereu, dupa o logica inteligibila doar pentru ANRE; in prezent tariful este foarte mic, aproape simbolic, 0.85 lei/MWh.
Odata injectata in retea, energia trebuie sa "calatoreasca" spre consumator (imi cer scuze daca insult pe cineva cu astfel de exprimari, incerc doar sa fac lucrurile cat mai simplu de inteles pentru oricine), ceea ce ridica probleme de echilibrare, reteaua de inalta tensiune trebuie intretinuta, dezvoltata etc., etc., etc. - asa incat se percepe si un tarif pentru asa-numitele "servicii de sistem," care merge la Transelectrica. Inca 12.88 lei/MWh.
Energia aia trebuie si "scoasa" din retea, asa ca avem si un tarif de extragere din retea, care, ca si ala de injectie, ajunge tot la Transelectrica. Acest tarif e diferentiat pe zone de distributie, dar variaza "strans" si are valoarea medie de 17.77 lei/MWh.
Pana aici mai e cum mai e, de-aici treaba se ingroasa - la propriu. Companiile de distributie (Enel, E.ON, Electrica, CEZ) sunt concesionarii retelelor electrice de distributie, in care trebuie sa investeasca, echipamente noi etc., etc., etc. Asa incat avem inca trei tarife (separat pentru fiecare nivel de tensiune, inalta/medie/joasa), care ajung la companiile respective. Si aceste tarife sunt diferentiate in functie de zona de distributie, dar variaza in jur de 20 lei/MWh (inalta), 40 lei/MWh (medie) si - tineti-va bine - 115 lei/MWh (joasa tensiune)...
Doar suma acestor tarife de distributie, cca 175 lei/MWh, depaseste de cele mai multe ori valoarea propriu-zisa a energiei.
Ca o paranteza, daca vi se pare exagerat de mult:
1. Faceti o sesizare la ANRE si-o sa primiti un raspuns atat de detaliat incat n-o sa intelegeti nimic din el si-o sa va lasati pagubas.
2. Ganditi-va, totusi, ca situatia nu e deloc neobisnuita. Ganditi-va cat costa laptele/cafeaua/camasa/benzina la producator, cu cat o cumparati dvs., de ce pretul la consumator poate fi si de 10 ori mai mare decat la producator si unde se duce diferenta.
Inchid paranteza.
La acestea se adauga contributia pentru cogenerare (subventia pentru centralele in cogenerare, cele care alimenteaza in sezonul rece sistemele de termoficare urbana), de 13.81 lei/MWh, subventia pentru regenerabili, de 41.97 lei/MWh si acciza, de 1 euro/MWh (un euro calculat, de ani de zile, la un curs de schimb care n-a existat niciodata, 4.74 lei/MWh - ca asa stie sa calculeze statul roman).
Si, bineinteles, peste toate (inclusiv peste acciza, care e o taxa in sine), inca o taxa, placinta TVA de 20%.
Calculati dvs. si-o sa vedeti unde ajungeti.