Exclusiv Raport al CA de la Electrica Furnizare, despre achizitiile neobisnuite de certificate verzi: Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara, ceea ce este ilegal

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 5 august 2016, 8:50 Economie | Energie


Energia verde creeaza probleme la Electrica Furnizare
Foto: AGERPRES
Achizitiile ciudate de certificate verzi facute de Electrica Furnizare au starnit discutii pe piata cu privire la aspectele etice ale tranzactiilor, se arata intr-un raport din luna iunie realizat de Consiliului de Administratie al companiei, document obtinut de HotNews.ro. Documentul mai ridica si problema legalitatii tranzactiilor.

 "Exista o suspiciune rezonabila ca tranzactiile au fost determinate de o intelegere anterioara si realizate mai tarziu pe piata certificatelor verzi de pe OPCOM, ceea ce este ilegal", se arata in document. Potrivit acestuia, directoratul nu a informat Cosiliul de Administratie in niciun fel asupra acestor tranzactii. In raport se mai arata ca in cadrul companiei se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare: familia Patrascoiu, familia Beu si familia Nita. Reamintim ca HotNews.ro a aratat ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie-mai 2016 mai multe tranzactii, cumparand 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 50 de milioane de euro, de la firme apartinand unui singur grup: EDP Renewables. Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pana in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi.

"Pe piata, exista discutii cu privire la aspectele etice ale acestor tranzactii, din cauza volumului neobisnuit, perioada de livrare (pana in 2019), precum si din cauza modului prin care Electrica Furnizare si-a ales partenerii pentru tranzactionarea certificatelor verzi, raspunzand la ofertele de vanzare ale grupului EDP Renewables, in loc sa lanseze oferte pentru achizitionarea de certificate verzi pentru toti producatorii de pe piata", se precizeaza in raport.

Acesta precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive.

In raport se mai arata ca directorii Electrica Furnizare nu au informat Consiliul de Administratie cu privire la aceste tranzactii, desi au existat mai multe intalniri in acea perioada. In timpul unei sedinte a CA din 25 mai 2016, presedintele de atunci al Consiliului Ramiro Angelescu l-a intrebat pe directorul general al companiei, Mircea Patrascoiu, daca tranzactiile sunt reale. Intrebarea a ramas fara raspuns concret, mai scrie in raportul CA.

In aceste conditii, Consiliul de Administratie a precizat ca este necesar sa inceapa un audit pentru clarificarea lucrurilor.

In document sunt trecute toate tranzactiile cu certificate verzi facute in perioada aprilie-mai 2016. Astfel, in aceste luni, Electrica Furnizare a achizitionat 1,6 milioane de certificate verzi de 47 de milioane de euro, cu perioada de livrare pana in 2019, de la 11 firme apartinand grupului portughez EDP Renewables. Au fost achizitionate de la acelasi grup in conditiile in care erau multe alte oferte la acelasi pret: 132.40 lei/certificat.

"Este necesara o verificare minutioasa a tranzactiilor descrise mai sus, pentru ca exista o suspiciune rezonabila ca ele nu au fost facute in interesul Electrica Furnizare SA". De asemenea, sa se ia in considerare riscul la care este supusa companie atunci cand tranzactii de milioane de euro se afla la mana a catorva familii, fara sa existe parghii de control adecvate", se mai arata in document.
 • Familiile care controleaza Electrica Furnizare
Potrivit documentului, societatea este condusa la varf de mai multe familii:
 • Familia Patrascoiu formata din Mircea Patrascoiu, director general, si sotia sa Marilena Patrascoiu, sef departament de management, sub controlul direct al sotului sau.
 • Familia Beu formata din Mihai Beu, director comercial, responsabil de achizitiile de energie electrica si certificate verzi, si sotia sa Corina Beu, sef departament pentru vanzarile catre clientii furnizorului de ultima instanta, sub controlul direct al sotului sau.
 • Familia Nita formata din Cristina Nita, sef departament achizitie energie, si sotul sau Gabriel Nita, sef departament marketing, ambele departamente sub controlul lui Mihai Beu.
Raportul a fost semnat de presedintele CA de atunci Ramiro Angelescu. Ulterior, a fost schimbat din functie.
 • Intrebarile la care secretarul de stat in Ministerul Energiei, Cristian Busu, nu a raspuns
Imediat dupa aparitia informatiilor legate de tranzactiile facute de Electrica Furnizare, Cristian Busu, secretar de stat in Ministerul Energiei, a anuntat ca
Ministerul Energiei a cerut doua controale la Electrica Furnizare si ca si asteapta finalizarea controalelor intr-o saptamana. De atunci au trecut doua saptamani. Pe 25 iulie, HotNews.ro a transmis catre secretarul de stat mai multe intrebari legate de tranzactii, insa pana in acest moment nu a primit raspunsurile. HotNews.ro intreba daca a primit raportul Consiliului de Administratie legat de tranzactii si daca da, de ce nu a dispus masuri imediate. De asemenea, a intrebat daca a avut loc o discutie in Consiliul de Administratie al Electrica, solicitand o inregistare a acestei discutii. In plus, a mai intrebat de ce se afla familii intregi la conducerea Electrica Furnizare. O alta intrebare era in ce masura acesta a promovat-o pe Elena Stancu, fina directorului general al Electrica Furnizare, Mircea Patrascoiu, in functia de director Operatiuni in cadrul Electrica.

"Noi am primit o sesizare, in care se spunea ca la Electrica Furnizare a avut loc o tranzactie. Noi am luat act de aceasta sesizare. La sfarsitul lunii trecute (n.red. iunie) am solicitat realizarea unui raport comprehensiv in ceea ce priveste toate elementele sesizate cu privire la activitatea filialei Electrica Furnizare. Acum, dupa ce lucrurile au luat o alta turnura, am constatat ca nu doar un audit intern este necesar, trebuie sa existe si un control de afara. Deci pe acest subiect, pe doua planuri, le-am dat termen sfarsitul saptamanii ca sa avem totul pe masa, ca sa putem fi transparenti", a spus Busu pe 25 iulie pentru Agerpres.

Trebuie precizat ca secretarul de stat Cristian Busu este presedintele Consiliului de Administratie al Electrica. Actionarul majoritar al Electrica Furnizare (78%) este Electrica SA, actionar minoritar, cu 22%, fiind Fondul Proprietatea. La randul sau, Electrica SA este companie cu capital majoritar privat, in urma listarii din 2014, insa cel mai mare actionar, cu o participatie  de 48,7% este de Ministerul Energiei.

Tranzactiile au fost efectuate prin intermediul bursei OPCOM, insa este greu de explicat cum a ajuns Electrica Furnizare sa raspunda la atatea oferte lansate de catre firmele EDP Renewables, mai ales ca si alte licitatii, pretul cerut era acelasi: 132 lei pe certificat.

Apoi este inexplicabil cum au fost incheiate contracte pe o perioada atat de lunga in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE)anunta reducerea cotei obligatorii de certificate verzi pentru 2017: de la 12,15% cat este pentru 2016 la 8,3%. Practic, este redusa cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi. De asemenea, piata se confrunta cu un mare excedent de certificate verzi, motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,40 lei/certificat. Practic, sunt milioane de certificate verzi nevandute, fapt care nemultumeste profund producatorii din zona energiei regenerabile. In prezent, ar fi un excedent de 6 milioane de certificate verzi. Pentru 2015 si 2016 au fost emise circa 15 milioane de certificate verzi.

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7572 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Statul ca un talhar! (Vineri, 5 august 2016, 9:53)

  SkyDan [utilizator]

  ..........motiv pentru care se si merge pe pretul minim in tranzactii: 132,40 lei/certificat.....

  (46M EUR/1.6M certificate verzi)*4.45RON/EUR= 128RON/Certificat verde.
  Inde-i problemu?

  Schimbad legea organica 220/2008 in care se stipula ca, cota de energie verde pt. 2016 este 16% din consumul total pe anul precedent ( cam 7.7M MWh ) si micsorand-o la 8.3% ( adica 4M MWh) statul rumun a bagat in faliment pe majoritatea investitorilor. Adica s-a investit conform legii initiale si acum nu mai au cui sa vanda certificate verzi pentru ca furnizorii nu mai sunt obligati sa le cumpere conform noii legi.

  Daca le spunea de la inceput 8.3% nu venea nimeni sau venecau cativa. Smkeri cum sunt guvernantii romani au promis mult si dupa ce oamenii si-au cheltuit banii le-au tras presul de sub picioare. Talharie la drumul mare.

  Dar cum o gramada de politicieni, aka mafioti, au avut proiecte in regenerabile ele trebuiau vandute la preturi maxime, 200mii EUR/MW. Fraierii de chinezi, nemti, americani, spanioli, etc., le-au cumparat si au investit 6 miliarde de euro. Acum sufla in duda.

  Da, dar vor fi consecinte, nu poti sa-ti bati joc de bani munciti doar ca tu nu stiu cum se fac banii. Banii nu cresc in copac ci necesita efort incrancenat pentru a-i face. Vezi China daca America nu se vede.

  Mai spunea nu's ce ministru, din guvernu' asta, ca Romania are mai multa energie verde per capita decat Germania.
  Nu, mon cher! Germania are 40GW instalati in solar si Romania 1.3GW. Adica de 7.5 ori mai mult in Germania per capita. Exact ca si diferenta de GDP/capita. Asa ca nu mai mestecati ce nu trebuie, mestecati cifre daca va duce troaca.

  Vrei sa-ti fac si pe eolian?
  • +2 (2 voturi)    
   incurcata poveste (Vineri, 5 august 2016, 11:25)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   legea 220 nu spune direct 16% pt 2016. lasa mecanisme de ajustare, dar nici naiba nu mai stie legea 220 [n-am mai auzit vreo referire la IRR cam de multisor]. DAR nu asta e problema, fireste, multe magarii s-au facut in domeniul asta. incepute insa cu lobby-ul masiv al eolienilor pentru acordarea celor mai avantajoase beneficii pt investitoru pe spinarea celor mai saraci consumatori. sa nu-mi spuneti mie ca parlamentarii, de haiduci ce sunt, au vrut sa traga investitorii intr-o capcana, ca la Posada, ca sa aduca amaratului de popor energie "verde" cu toptanu. asta s-o spuneti altora. fiecare a tras spuza pe turta lui. terenuri, consultanti, case de avocatura, developeri .... mama ce mai gipane s-au facut din afacerea asta.
   Si cu energia verde, mon cher, cine zice ca aia hidro mare nu se pune in calculul energiei verzi? Ministrul ala stia el ceva dar, ca orice ministru, numai aproximativ - -cred ca vroia sa zica ponderea energiei versi in total.
   • -2 (2 voturi)    
    Citeste legea 220/2008 (Vineri, 5 august 2016, 11:52)

    SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui ernst

    1. Se specifica pe fircare an pana in 2020 care e cota de energie verde din consumul national.
    2. S-a spus clar de la inceoiut ca hidro mai mare de 10MW nu se pune in calcul. Asa Austria avea direct 80% energie verde si noi vreo 28%. Vz site T-Electrica. Deci nu era nevoi de investit.

    Daca erau corecti ( ce dracie o fi si aia} dadeau 60EUR pe MWh de eolian si 90EUR pe MWh de solar. Nu veneau miii de investitori, nu mai faceau golanii de politicieni bani nemunciti si era OK. Eram si noi in randul ,lumii cu energie verde nu doar cu carbune ( 30%) si aratam lumii ca avem cap nu dop peste gat.

    Urmeaza zeci, daca nu sute, de procese la ICSID.

    Apropos, legea 220 a dat-o Boc si a balacarit-o Ponta.
    • +1 (1 vot)    
     gre sit (Vineri, 5 august 2016, 15:18)

     ernst [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

     hidro mare INTRA in tinta de 24% de energie din surse regenerabile. nu exista, ca si tinta trasata de UE, alta tinta decat cea de 24% -- care include nu numai energia electrica, ci si pe cea folosita la incalzire si transport. Si legea 220 lasa mecanisme de ajustare. nu zic, aceasta lege a fost macelarita. insa spun ca nimeni nu poate pretinde ca nu are o musca cat roata carului pe caciula. poate doar cei care platesc facturile.
 • +1 (3 voturi)    
  Puncte de vedere . (Vineri, 5 august 2016, 10:37)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Cum adancesti privirea pe o bucata a economiei , vezi cate cotcareli face statul pe pielea privatilor . Si asta nu ca sa ne mearga bine la toti , asa cum ar fi normal pentru o actiune a statului , ci pentru interesele clanurilor care conduc mamutii statului . Un exemplu clasic este cel de la Transelectrica . Nu plateste banii pentru facturile firmelor private , aproape doua sute de milioane de euro , plati amanate cu circa opt luni si se capitalizeza fara sa treaca pe la banci , unde ar intampina probleme . Cu banii stansi - o parte , pentru ca o parte sunt luati de Min FIn si utilizati pe oriunde crapa ceva - baietii merg la licitatii internationale unde se cere plata pe loc si fac afaceri fara probleme , asa cum a fost ultima gaselnita , livrare de energie din Franta si cumparare de catre Italia . In rest , chestia cu bun contribuabil pe care o tot invoca statul , ramane doar o iluzie in razboiul zilnic dintre stat si privat .
  • 0 (0 voturi)    
   Transelectrica e firma listata la Londra (Vineri, 5 august 2016, 12:03)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   E deci o fima publica. Nu cred ca e adevarat ce spui dar daca ai niste lkinkuri ar fi bine de facut publice. Macar ca le va scade pretul actiunii la zero.
   • +1 (3 voturi)    
    Replica . (Vineri, 5 august 2016, 12:36)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

    Ce spun eu , este de notorietate pentru cei din bransa . Majoritatea nu pot interveni pe calea justitiei pentru ca ar declansa represalii din partea monopolului si sunt destule piedici care pot fi puse privatilor . De la conditionari legate de racordul la retelele de transport ( vrei sa racordezi o instalatie si se motiveaza din pix ca nu exista capacitate de transport pe o retea care te intereseaza pentru ca asa vrea cineva si n-ai cui reclama ) si pana la ''farmacia'' pusa pe parametrii de livrare . In rest , cu capitalizarea pe bursa , ce-i deranjeaza ? . In fond , ei urmaresc profitul asa cum si trebuie , numai ca , in cazul asta , se folosesc de pozitia de monopol si nu de cea de actor pe piata concurentiala .
 • +2 (4 voturi)    
  Da! Perfect spus! (Vineri, 5 august 2016, 10:51)

  Stef_and [utilizator]

  Furtul cu ajutorul certificatelor verzi din buzunarul nostru a aparut ca o noua metoda de a imbogati o parte foarte mica - asa zisi investitori spre binele planetei!
  Acestia de fapt ar trebui sa functionrze pe o piata nereglemrntata de stat- ai certificate verzi le vinzi la cat ti se ofera- deci nu faci tu stat hot legi care sa favorizeze si sa genereze infractiini!
  Insa asta s-a intamöat si se va intampla!
  Ia bani din buzunarul nostru fara sa ne intrebe - face manevre pline de talharii si baga banii in buzunarul cui doreste!
  • -1 (3 voturi)    
   Nu intelegi cum merge legea 220 (Vineri, 5 august 2016, 12:00)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Pe intreg mapamondul energia verde e ajutata cu scheme de ajutor de stat.

   Problema e ca au dat o schema generoasa si au venit multi investitori. Dupa ce au bagat banii le-au redus schema si i-au bagat in faliment.
   Da chinezii nu uita si nu iarta. Au fost furati cu 500 de milioane de euros. Razbunarea va fi crunta.
   Dati-mi exemplu de investitie chinezeasca in Romania. In restul tarilor din Est au bagat masiv, inclusiv in Serbia. La noi, mileniul III ...poate.

   In 2013 Germania platea 120EUR/MWh de solar si Romania 300EUR. Trebuie sa fi dus cu capul rau de tot sa dai scheme care nu merg.

   Daca spuneau de la inceput ca nu dau ajutor de stat nu venea nimeni si era super bine. Ce drac' le trebuie la rumuni tichie cu margaritare cand juma' din populatie moare de foame?
   • +2 (2 voturi)    
    Subventia..si energia"verde" (Vineri, 5 august 2016, 13:34)

    Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

    Trebuia sa vina de la cei care au dat legea!
    Nu sa mai bage o taxa ascunsa sub forma certificatelor verzi- si pe bani mei sa garanteze un anumit pret!
    Prost gandit, prost facut!
    Facut insa sa poata exista furturi, si asta tot din buzunarul nostru!
    Germania nu a dubventionat nrule centrale decat cu 30-50 euro/ mwh, si asta pana in 2015.
    acum subventia mai ecista doar pentru centrale solare pana la 15 kw.
    Iar energia solara nu este deloc verde, costul initial de executare si punere in functiune depaseste pretul energiei care il produce in 20 de ani, fara a mai calcula costuri de intretinere si costuri de reciclare!
    • 0 (2 voturi)    
     Gresiti in cel putin doua puncte (Vineri, 5 august 2016, 16:38)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

     1. Subventia se acorda (si) in Germania pentru o perioada de timp, incepand din momentul punerii in functiune. Nu inseamna ca astazi o centrala pusa in functiune in 2014 nu mai primeste subventii, ci ca una noua, pusa in functiune azi, nu va primi subventii.
     Daca tot vorbiti de Germania ar trebui sa comparati si unde este aceasta tara in materie de energie regenerabila si implicit de nevoie de subventii.
     Si, da, exista inclusiv motive tehnice pentru care nemtii sunt mai interesati acum de centrale mici, "casnice", distribuite, decat de parcuri mari. Noi nu (mai) suntem interesati nici de unele, nici de altele.

     2. Povestea cu centralele solare care mai mult consuma decat produc este un mit, atat si nimic mai mult. Iar faptul ca afirmatia e repetata ad infinitum pe forumuri nu o face catusi de putin mai adevarata.
     cautati, bunaoara, EROEI si solar pe Net si cititi ceva de pe-acolo (preferabil articole noi, nu de-acum cinci sau 10 ani).

     Toata povestea e cam ca aia cu incalzirea globala. Nu conteaza ce spune comunitatea stiintifica, conteaza ce scriu atotstiutorii de pe forumuri sau pe feisbuc.
  • +1 (3 voturi)    
   Alt fel de abordare . (Vineri, 5 august 2016, 12:47)

   Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Energia verde este in sistemul national intr-o cantitate stabilita prin lege si pentru care , consumatorii sunt anuntati prin facturi ca platesc in plus . Gresit ! Nu platesc nimic in plus . Doar furnizorii iau bani pe care ii trec la rubrica energie verde . De ce nu apare si rubrica energie din carbune ? Aia cu fum mult si care costa dublu si ceva fata de pretul mediu de pe piata , pret format din cel de la hidro - 30 euro /mwh , cel de la nucleara , de 22 euro/mwh , cel de la gaz , cu 35 si cu cel de la carbune , evident . In fond , intrebarea la care trebuie sa raspunda responsabilii cu preturile este de ce de la producatori energia pleaca cu circa 40 euro / mwh si ajunge la consumatorul casnic cu 132 euro / mwh, cu adaos comercial ca la restaurante ? Precizez ca energia din eoliene , cu tot cu pretul certificatelor , pleaca astazi cu circa 82 euro / mwh . Unde-i paguba ? Cine ia bani degeaba , fara sa faca investitii ? .
 • 0 (2 voturi)    
  Cititi, frate, contractele alea... (Vineri, 5 august 2016, 16:29)

  Prostu' satului [utilizator]

  [Raportul] "precizeaza ca tranzactiile incheiate de Electrica Furnizare pe perioade asa lungi de timp indica faptul ca Electrica Furnizare s-a grabit sa contracteze rapid certificatele verzi, fara a profita de oportunitatile ulterioare de scadere a pretului minim la certificate, determinate de modificari legislative prezumtive."

  Nu stiu cine-or fi iscusitii autori ai raportului, dar constat ca au ajuns la concluzii marete ca asta de mai sus fara ca macar sa se osteneasca sa citeasca contractele incriminate. Contractele (si alea, si practic toate celelalte) precizeaza clar si fara echivoc ca certificatele se vand la pretul minim legal si ca asta poate varia in timp.

  De fapt, nici n-avea rost ca autorii sa citeasca ceva, daca stau sa ma gandesc bine - oricum concluzia era trasa dinainte.

  Asta-i ca-n bancul cu deltaplanul si atentatele din Romania...
  • 0 (0 voturi)    
   Ufff! Legea 220/2008 stabileste pretul minim (Vineri, 5 august 2016, 22:44)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

   ..pentru certificate, cred ca e 29EUR/CV in 2016. Electrica a cumparat sub 29EUR.

   Un efect pervers al energiei verzi e ca pretul energiei pe bursa a scazut de la 50EUR/MWh in 2011 la 35 EUR/MWh in 2014 ....

   Cum remarca cineva aici terifele de transport ridica enorm pretul.
   • 0 (0 voturi)    
    Domnule, regret ca va agasez.... (Sâmbătă, 6 august 2016, 16:02)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

    Ce credeti dvs. ca ar spune Legea 220 e irelevant. Relevant e doar ce spune cu adevarat.
    Si spune, printre altele, urmatoarele:
    - preturile minim/maxim ale certificatelor verzi se stabilesc anual, prin Ordin ANRE.
    - ele raman fixe pentru un an de zile (adica nu variaza de la o zi la alta in functie de rata de schimb).
    Luati si cititi legea, zau asa.
    Apoi mergeti pe site-ul ANRE si cititi Ordinul 3/2016 (e foarte scurt, cateva randuri). Pretul minim al CV pentru 2016 este stabilit la 132,4045 lei (reprezentand 29,3971 euro).
    Acum mergeti pe site-ul OPCOM si luati la purecat contractele alea incheiate de Electrica Furnizare cu firme din grupul EDP. Veti constata ca toate acele contracte (si nu numai acelea, ci absolut toate tranzactiile cu certificate verzi, inclusiv cele de pe piata spot) au fost incheiate - ati ghicit! - la 132,4045 lei.

    In ceea ce priveste efectul energiei verzi, pe care-l considerati pervers, lucrurile stau cam asa.
    Am mici interese de afaceri in acest domeniu si, facand abstractie de altceva, v-as da dreptate - scaderea pretului energiei e rea, mie mi-a afectat negativ zisele interese.
    Pe de alta parte, sunt curios cum va argumenta, fie si macar la nivel moral, Ministerul - parte a Guvernului, care, nu-i asa, ar trebui sa fie apere interesele intregii societati, nu pe cele ale unui segment ingust - faptul ca scaderea pretului energiei este un lucru rau.
    Sa recapitulam - energia verde cauzeaza scaderea pretului energiei. Legat cumva tot de energia verde, baietii destepti de la Electrica Furnizare fac niste matrapazlacuri si in final cumpara energia (pe care, mai departe, o consuma clientii finali, atat casnici, cat si industriali) inca si mai ieftin.
    Ce-o sa faca, in opinia dvs., Ministerul? O sa vina si-o sa spuna la TV, in prime time - "Hotilor, banditilor, de ce dati poporului energie ieftina??? Dati-le-o cat mai scumpa..."?
    Parerea mea e ca niste unii din Minister au vorbit inainte sa gandeasca si s-au pus singuri intr-o situatie dificila.
 • 0 (0 voturi)    
  Realitati . (Sâmbătă, 6 august 2016, 18:04)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  In legatura cu cumpararea acelor certificate , nu cred ca este ceva in neregula , chiar daca nu s-a mers pe piata OPCOM . Pretul este cel minim stabilit de legiuitor , asa ca , chiar daca s-ar fi mers pe bursa , mai jos nu era unde . In fond , ceea ce nu stie lumea , este ca Electrica , fiind si consumator mare ( nu doar furnizor ) este obligata sa cumpere cerificate in cota x , Altfel , risca amenzi mari de trei ori pretul certificatelor necumparate . Una peste alta , au facut o afacere buna , cu mentiunea ca nefiind pe bursa , au putut influenta indirect pretul altor tranzactii , chiar daca raman inca multe certificate nevandute .
  • 0 (0 voturi)    
   Mai mult chiar (Duminică, 7 august 2016, 13:00)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Contractele cu pricina chiar au fost incheiate pe platforma OPCOM.
   Pentru CV exista pe OPCOM doua piete, nu una.
   Una este o piata de tip spot. Este componenta pe care tranzactiile au ajuns sa se faca lunar, asa mare e interesul, iar ultima data au fost 72 de vanzatori, cu o oferta de nu stiu cate milioane de CV... si una bucata cumparator, care a cumparat una bucata certificat verde.
   Cealalta este o piata a contractelor bilaterale, unde vanzatorul X (in cazul nostru companiile din grupul EDP) scoate la vanzare Y certificate. Cumparatorii vin si liciteaza, iar cine ofera pretul cel mai mare castiga. Dat fiind surplusul urias de CV de pe piata, in cele mai mult cazuri nu vine nici naiba la aceste licitatii - iar cand vine, pretul e cel minim si poti fi aproape sigur ca e un aranjament pe undeva, cumva.
   E posibila si varianta inversa, pe care am citit-o pe undeva ca acuzatie la adresa Electricii - vine cumparatorul X si zice, "vreau si eu sa cumpar Y certificate". Caz in care cumparatorul se trezeste cu sute de vanzatori, toti vanzand la pretul minim, si e obligat sa cmpere de la toti - sute de contracte, sute de facturi etc., etc., etc. - deci costuri mai mari.

   Repet - nu au ce sa le faca celor de la Electrica Furnizare, au respectat legea si ordinele ANRE de-a fir a par, fara gres.
   Toate aceste porcarii sunt consecinta unei legi proaste, facute cu c...l, in interesele anumitor oameni. Lege proasta urmata de reglementari ANRE inca si mai proaste, facute pe principiul "facem asa c-asa vreau eu, dau reglementarile cum vreau eu, pentru ca pot.".
   S-a ajuns la o caricatura de piata, nefunctionala, supra-reglementata la puterea "n".
   Iar smecheriile care se fac sunt raspunsul natural al oamenilor care sunt obligati sa supravietuiasca in aceasta piata schilodita.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by