Criza Radet- Elcen: Cat de mari sunt riscurile ca 1,2 milioane de bucuresteni sa ramana fara apa si caldura la iarna

de Claudia Pirvoiu, Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 septembrie 2016, 17:04 Economie | Energie


Gabriela Firea si Victor Grigorescu
Foto: Facebook Gabriela Firea
"Traim un moment istoric", spunea, saptamana trecuta, primarul Capitalei Gabriela Firea, prezentand decizia intrarii Radet in insolventa. "Salut insolventa Radet", zicea, la randul sau, si ministrul energiei Victor Grigorescu. A doua zi, si Elcen a decis sa-si ceara insolventa. Primarul capitalei si ministrul energiei au prezentat cele doua insolvente ca o solutie salvatoare pentru Radet si Elcen. Insa nu au luat in calcul reactiile creditorilor la ideea de insolventa, a furnizorilor care au de recuperat sume imense. Deja, Romgaz, unul dintre creditori, anunta ca nu poate furniza gaze pe datorie. Ce se intampla de saptamana viitoare? Vor fi nevoiti bucurestenii sa apeleze la alte surse de incalzire?

Istoria crizei Radet- Elcen, pe scurt
 •  Radet, distribuitorul de apa calda si caldura, se afla in subordinea Primariei Capitalei si deserveste peste 1,2 milioane de cetateni. Elcen, producatorul de energie termica se afla in subordinea Ministerului Energiei. Intre cele doua societati exista dispute de multi ani din cauza datoriei Radet, care a ajuns la 3,9 miliarde de lei. E greu de spus la cat se ridica datoriile totale, aceasta suma reprezentand doar cea catre producatorul de energie termica. Elcen, la randul sau, in lipsa banilor pe care ar fi trebuit sa-i primeasca pentru energia termica livrata, a acumulat datorii de peste 1,7 miliarde de lei catre furnizorii de gaze, bugetul de stat si banci.
 • Cum a ajuns Radet la datoria uriasa de 3,9 miliarde de lei? In primul rand, pentru a plati energia termica produsa de Elcen, Radet depindea de Primarie, deoarece jumatate din agentul termic era subventionat. Insa, primaria a inceput sa ramana restanta la plata subventiei. In 2008, datoria era de circa 700 de milioane de lei. Atunci, a fost incheiat un protocol prin care primaria se angaja sa plateasca esalonat datoria. Dupa o prima transa de 480 de milioane de lei, Primaria a refuzat sa mai plateasca din datorie. S-au acumulat penalitati la datoria de baza si, astfel, s-a ajuns la uriasa suma de 3,9 miliarde de lei. Acum, Primaria sub conducerea Gabrielei Firea nu recunoaste aceste penalitati. Culmea este ca aceste subventii ar putea fi declarate ilegale, deoarece nu au fost notificate catre Comisia Europeana. "Orice subventie de peste 15 milioane de euro pe care Primaria Capitalei o plateste RADET trebuie notificata la Comisia Europeana. O sa fie sesizata Comisia Europeana pentru a verifica daca aceste subventii sunt la un nivel rezonabil", spunea recent Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 
 • In plus, Radet practica tarifele aprobate de ANRE in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. In conditiile in care Consiliului General nu a aprobat actualizarea tarifelor, energia termica este vanduta catre populatie sub costuri.
Cat de bine intelege Gabriela Firea principiile unei economii de piata si o relatie comerciala intre doua societati

Insolventele Radet si Elecen au fost gandite ca o buna solutie doar de catre primarie si ministerul energiei. Creditorii au vazut, in schimb, doar un pericol pentru propriile situatii financiare. Mai mult, companiile Distrigaz si Romgaz, printre principalii creditori au Elcen, acuza faptul ca decizia insolventei a fost luata fara a fi consultate si ele. Aceasta in conditiile in care reprezentantii Radet si Elcen au spus ca insolventele sunt o forma de protectie fata de creditori. "Este doar o forma de protectie sub autoritatea tribunalului", a declarat Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET. "Trebuie sa ne protejam si noi, la randul nostru, de creditori", au declarat surse din Elcen pentru Agerpres. Sunt declaratii care nu pot decat sa starneasca ingrijorare in randul creditorilor.

In aceste conditii, Romgaz a anuntat luni ca sisteaza livrarea de gaze catre Elcen incepand de marti. Anuntul a starnit panica. Sistarea livrarii de gaze ar insemna oprirea imediata a furnizarii apei calde in Bucuresti. Elcen a cerut Romgaz o pasuire pana pe 30 septembrie, insa aceasta nu inseamna ca problema va fi rezolvata. Romgaz nu poate furniza gaze pentru o companie in insolventa, de la care are de recuperat 319 milioane de lei, fara sa se asigure ca isi va primi banii pentru marfa livrata. Primarul capitalei are, insa, o alta viziune, considerand ca Romgaz este obligata sa furnizeze gaze, deoarece este companie de stat. Practic, ignora ca Romgaz este o companie care functioneza in baza unor principii de piata, ca oricare alta societate comerciala, fiind listata si pe bursele de la Bucuresti si Londra, deci avand in actionariat si investitori privati, care au un cuvant de spus.

Gabriela Firea a dovedit ca intelege gresit relatia comerciala dintre societati inca de la inceput. Abia ajunsa primar, in luna iunie, Firea a cerut Ministerului Energiei, in subordinea caruia se afla ELCEN, sa aloce banii de care are nevoie RADET pentru reparatii si interventii. Aceasta in conditiile in care Radet avea de virat bani in conturile Elcen. Acum spune ca in conditiile in care Romgaz si Elcen sunt companii cu actionar majoritar de stat, "statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani".

Gabriela Firea tot ameninta cu plangeri penale, dupa anuntul Romgaz ca va opri furnizarea gazelor. Nu este clar impotriva cui ar putea indrepta aceste plangeri penale. Spune ca oprirea apei calde este fapta penala, deoarece agentul termic reprezinta infrastructura critica nationala. Insa, distributia agentului termic nu intra in atributia niciunui furnizor de gaze.
 • Exista solutii ca bucurestenii sa aiba apa calda si caldura in aceasta iarna?
Sunt riscuri foarte mari ca in aceasta iarna bucurestenii sa ramana fara apa calda si caldura, au spus pentru HotNews.ro mai multe surse din sector. Dupa anuntul intrarii in insolventa, bancile au inceput sa fie mult mai precaute si nu mai accepta din partea Elcen nicio zi intarziere la plata ratelor, potrivit surselor HotNews.ro. Astfel, s-a ajuns la un dezechilibru financiar si mai mare. Romgaz nu-si permite sa mai livreze gaze, fara a avea garantia ca isi va primi banii si ca datoria de 319 milioane de lei nu se va mari si mai mult. Alti furnizori de gaze nu mai sunt dispusi sa incheie contracte cu Elcen, mai ales acum in situatia in care si-a cerut insolventa. "A fost o decizie foarte proasta insolventa. Situatia s-a complicat si mai mult", spun surse din domeniu.

O varianta analizata acum la nivelul Ministerului Energiei este ca Elcen sa ceara protectia instantei fata de contractul cu Romgaz. Adica, Romgaz sa nu mai ceara plata gazelor in avans, ci sa fie efectuata in urma livrarilor. Insa, nici aceasta nu este o solutie salvatoare. Daca nu plateste pentru gazul livrat astazi, maine Romgaz poate decide sistarea. Aceasta in plina iarna. Si tot asa. La temperaturi foarte scazute, sub minus 15 grade, oprirea furnizarii apei calde ar putea afecta serios conductele din Bucuresti. Ar ingheta, ar crapa, iar costurile recuperarii lor ar fi imposibil de suportat de catre niste entitati falimentare.

O alta varianta ar putea fi aprobarea unui credit guvernamental. Insa, acesta nu poate fi alocat decat in baza unui aviz din partea Comisiei Europene, aproape imposibil de obtinut, mai ales in conditiile in care se pune problema daca subventiile la caldura au fost date legal.

O solutie ar mai fi ca Primaria sa deblocheze suma de 259 de milioane de lei, care reprezinta obligatie de plata fata de RADET. Insa, Gabriela Firea respinge din start ideea, spunand ca nu are baza legala pentru aceasta suma.

Pe termen mediu si lung nu sunt prefigurate solutii.

Pana la prezentarea unor solutii viabile pe termen mediu si lung, este asteptata pronuntarea in instanta a insolventelor Radet si Elcen. Pe 5 octombrie in cazul Radet si pe 6 octombrie in cazul Elcen. Avand in vedere situatia Radet, nu este exclus, ca in acest caz, judecatorul sindic sa decida direct falimentul, potrivit surselor consultate de HotNews.ro.

Deocamdata, Elcen a obtinut un ragaz de o saptamana. Alimentarea cu apa calda a Capitalei nu va fi intrerupta in urmatoarele sapte zile, intrucat ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plati gazele furnizate de Romgaz, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Energiei Corina Popescu. "Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope in alimentarea cu apa calda a municipiului Bucuresti. Situatia de azi este o rezultanta a blocajului financiar intre RADET si ELCEN de multa vreme, nu este o situatie de astazi. Este o problema complexa, care presupune discutii si dialog intre toti factorii implicati si nu se poate rezolva dintr-o singura perspectiva. Trebuie toata lumea sa stea la aceeasi masa", a declarat Corina Popescu, potrivit Agerpres.
 • Gabriela Firea arunca responsabilitatea asupra Guvernului: Problema acum este de competenta Guvernului
Gabriela Firea a declarat marti dimineata ca nu se pune  problema opririi  apei calde, iar in cazul in care acest lucru s-ar intampla, ar fi o fapta penala, deoarece agentul termic este infrastructura critica nationala. In plus, aceasta spune ca Romgaz nu poate intrerupe furnizare de gaze naturale catre ELCEN, producatorul de energie termica, deoarece este o "companie de stat".
 
"Avand in vedere ca Romgaz este in proprietatea statului in procent de 70%, iar ELCEN este in proprietatea statului in procent de 90%, statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani. Aceasta este concluzia, pentru ca cele doua entitati - Romgaz si ELCEN - sunt in subordinea Guvernului Romaniei, au in consiliul de administratie reprezentanti ai Guvernului Romaniei si unul dintre consiliile de administratie, cel al Romgaz, a decis sa taie gazele catre ELCEN, doar pentru ca acesta a intrat in insolventa, procedura necesara in actuala situatie economica", a declarat primarul general.

In ceea ce priveste oprirea gazelor furnizate de Romgaz catre Elcen, edilul sef a explicat ca ELCEN a mai achizitionat gaze in perioada anterioara, mai are si pe stoc si nu se pune problema ca bucurestenii sa nu mai aiba apa calda, conform amenintarilor din partea Romgaz.

"Pana la sfarsitul anului, Primaria Capitalei va plati catre RADET, iar RADET va putea face plati in continuare catre ELCEN si ELCEN catre Romgaz, Distrigaz si Transgaz suma de 193 milioane lei, adica 42 milioane euro, sume care sunt prevazute in buget la capitolul subventie.

Populatia a platit la zi factura, deci nu are de ce sa fie pedepsita din cauza unor litigii comerciale sau neintelegeri dintre doua companii ale statului. Problema acum este de competenta Guvernului", a declarat Firea.
 
In ceea ce priveste implicarea autoritatii centrale in aceasta situatie, Gabriela Firea a declarat ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii urgente in acest sens, "iar corespondenta dintre cele doua institutii ale guvernului, Romgaz si ELCEN, sa fie facuta fara a mai speria populatia si fara a mai aduce in discutii bucurestenii care isi platesc aceste facturi la zi".

"Eu am datoria sa ii apar pe bucuresteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge pana la capat", sustine Firea. "Sunt deschisa dialogului cu premierul Romaniei, cu vicepremierii Dancu si Borc, am tinut legatura permanent cu ministrul energiei, iar CA Radet a initiat, deja, consultari cu reprezentantii creditorilor, astfel incat sa existe o predictibitate in ceea ce priveste platile pe acest circuit al decontarilor intre structurile implicate", a mai spus aceasta.
 • Cateva cifre despre situatia RADET
RADET furnizeaza energie termica pentru circa 565.000 de apartamente, in peste 8.500 de blocuri si imobile, in care traiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum si pentru aproximativ 5.400 de institutii si agenti economici. In acest moment, RADET ar avea datorii de circa 3,9 miliarde de lei catre ELCEN- furnizorul de energie termica, judecatorul urmand sa stabileasca cifra exacta deoarece cele doua parti nu sunt de acord in privinta acestei sume.

"Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin Regulamentul de Organizare si Functionare al PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice institutie subordonata cu exceptia RADET SI RATB", a declarat recent Gabriela Firea.

"RADET a inceput sa adune datoria istorica pe care o are la ELCEN din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a platilor. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte. Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferenta deoarece Guvernul nu s-a mai tinut de partea lui de intelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati. Aacum, mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitati, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei.

In orice caz, din cauza datoriei uriase, conturile Regiei au fost poprite in mod constant de ELCEN, intre 50 si 100%. Astfel, RADET nu a putut sa mai faca deloc investitii si toate reparatiile necesare, fiind alocati in mare parte doar bani de salarii si pentru remedierea avariilor.
 • De ce s-au acumulat aceste datorii uriase
ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile.

Reprezentantii municipalitaii spun ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

"Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale", spuneau reprezentantii municipalitatii  in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.
 • Radet practica tarife aprobate in urma cu cinci ani
RADET a ramas si cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN- producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. ... In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului 2015 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

RADET are 1000 km retea de transport, 3000 km retea de distributie. Din cei 3.000 de kilometri de retea de transport, doar 8% sunt reabilitati, peste 70% din retea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viata, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei.

In reteaua de distributie a energiei termice se inregistreaza peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de retea nu este modernizata.

"Modernizarea a aproximativ 1000 de km de retea primara ar reduce semnificativ pierderile si ar duce operatorul spre eficienta.  Din cauza sistemului invechit de distributie a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apa. Asta inseamna 20 milioane de euro pe an, care se duc in pamant", potrivit datelor furnizate recent de municipalitate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4788 vizualizari

 • +7 (13 voturi)    
  dragutza de voluntari (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:13)

  un domn [utilizator]

  are o sansa din 3 sa ajunga un prim plan in tabloul lui Octav Bancila...1907...si e o Promisiune !
 • +9 (15 voturi)    
  Previzibil (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:15)

  titirica [utilizator]

  Daca alegem mereu tot felul de t...piti primari, iar dna Firea nu face exceptie?

  Daca oamenii voteaza cand zice un primar ca el scade pretul la caldura? Ca parca vine cu bani de acasa si nu tot din banii locuitorilor subventioneaza?

  Daca ne uitam la aceasta situatie care sta sa explodeze de cel putin 10-15 ani si mereu ne prefacem ca e bine?

  Daca lasam mereu politicul incult, incapabil si incopetent sa se ocupe de probleme economice care ar trebui deconectate de deciziile politice?

  Atunci ce ne mai miram? Nu e vina puterilor straine, nu sunt extraterestrii, nu e Soros sau oculta mondiala; este foar fascinanta prostie a celor pe care ii votam constant ....

  Eu zic sa bagam tara in insolventa si sa aducem un administrator de prin Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia....orice dar nu Roman. Si nu Borza :)
 • +5 (9 voturi)    
  ce nu intelegeti ma?! (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:18)

  liviu_ [utilizator]

  trebuie sa nu fie rau pana la alegerile din decembrie... apoi nu mai conteaza!
  daca dupa aia dau toti faliment o doare in dos pe firea

  eu stau si ma intreb daca e atat de proasta si ticaloasa acum cand bat parlamentarele la usa... cum o sa fie dupa?!
  cred ca dupa o sa-si bage picioarele in Bucuresti crunt... nu ca pana acum ar fi facut ceva!
 • +3 (9 voturi)    
  Nota de plata. Winter is coming! (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:25)

  benicio [utilizator]

  Asa, spuneti adevarul gol-golut, pomenile electorale sunt cauza principala a falimentului RADET ([entru ca despre asta vorbim de fapt, despre faliment). Fiecare partid ajuns la putere a preferat sa-i cumpere pe bucuresteni cu preturi reduse la apa calda si caldura, stiind ca buboiul se va sparge (schema Ponzi), dar sperand ca nu se va sparge in capul lor. O solutie ar fi virarea unor bani de la bugetul de stat catre RADET. Cum ar fi sa plateasca fiecare roman hotiile directorilor RADET si a oamenilor cheie din primarie din ultimii (cati? interesant de aflat) ani.

  Cred ca se cere o ancheta zdravana, pentru ca buba e pe cale sa plezneasca. Si vine iarna!
  • +1 (5 voturi)    
   O soluție proastă. (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:16)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   Guvernul nu poate legal să vireze bani RADET.Și de ce RADET și nu ELCEN sau Distrigaz Sud.Deci nu-i simplu.Și de ce să plătească Guvernul penalitățile de întârziere ale Primăriei București?La fel putem cere să plătească Guvernul datoriile datornicilor la bănci!Singura soluție este ca Primăria București să plătească datoria.Dacă nu are bani să se împrumute.Firea să dispună o anchetă de ce sa ajuns la asta și să ne"lase"cu realizările mărețe.Să vorbească cinstit și onest.
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:38)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   raspuns (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:01)

   andix [utilizator] i-a raspuns lui

   da.. uitati-va cu atenti in articol. restantel vin din 2 parti... penalitati pt ca primaria nu a mai platit la termen si apoi ca si un bulgare de zapda incet dar sigur s-a tot strans si faptul ca vine caldura la pret sub nivelul de productie. adica ca si cum as face bomboane cu 1 leu da le vand cu 20 de bani. cam asa e si cu cele doua companii, chiar daca sunt oarecum platite utilitatile de catre consumatorul final la zi
  • +2 (6 voturi)    
   Dottore Oprescu Stie ! (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   el a generat doua Sinecuri : ELCEN si RADET...de acolo vine treaba..banii ? apai campaniile electorale cu ce bani s-au platit ? Demonstratia Faraonica Mandru ca is roman"..aducerea romanilor "mandrii" in Bucuresti...etc..era sa uit..fularul Burberry al lui EL Insusi...he he..
  • +2 (4 voturi)    
   e..... (Marţi, 27 septembrie 2016, 19:16)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   da ce ... trenurile de la cfr sunt goale?!
   se fura ca-n codru....
   si noi ca prostii permitem... + 15% voteaza paparuda si 70% nu merg la vot
 • -4 (6 voturi)    
  opinie (Marţi, 27 septembrie 2016, 17:58)

  andix [utilizator]

  asa si.... de ce in alta parte din tara s-a putut si la Bucuresti nu? chiar daca ambele companii sunt cu actionar majoritar de stat exista raportul de cerere/oferta, respectiv contracte care trebuie onorate nu le onorezi platesti... daca nu mai poti inchizi oblonul, vinzi tot pana poti plati ce ai de platit si gata...

  maine imi iau o actiune la Romgaz si daca se anuleaza datorie spre o actionez in instanta. adica eu ca si actionar nu am niciun drept?

  daca se stie ca e nerentabil sa oferi subventii de ce o mai faci... eventual punctual se poate... dar si populatia e de vine (cei din Bucuresti)... daca tot subventioneaza primaria ce bine ca nu platesc asa de mult caldura, apa calda etc. de ce nu au incercat sa gaseasca solutii alternative? adica centrale de bloc, de apartament etc.

  exact ca si la pariuri. risti si poti sa castigi. adica pun un leu ia 2, pun 2 iau 4 si asa mai departe. ce bine ma simt. ca uite tot castig. da, dar la un moment dat s-ar putea sa pierzi tot.

  era bine daca incet, incet cei din Bucuresti ar fi inceput sa caute solutii. imi pare rau pt ce se intampla dar se pare ca atat primaria, consiliul general dar si cetatenii din Bucuresti nu au inteles ce insreamna piata libera la utilitati.
 • +3 (7 voturi)    
  O solutie ar fi (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:19)

  ipolitic [utilizator]

  ca Primaria Generala sa intre in insolventa.
 • +3 (7 voturi)    
  politica psd (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:25)

  goto [utilizator]

  continuand politica psd, firea a spus ca caldura si apa calda va fi gratis... ceea ce nu a specificat este daca bucurestenii vor mai avea caldura si apa calda.
  dupa acelasi principiu se va proceda si la ratb: va intra in insolventa/faliment si nu mai trebuii sa mai platim nimic la autobuze (pentru ca nu vor mai fi).
 • -1 (1 vot)    
  Capul face... (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:56)

  botezmi [anonim]

  ...capul trage.

  Las' să vadă bucureștenii ce gospodină competentă au ales.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 septembrie 2016, 18:58)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  furt si incompetenta (Marţi, 27 septembrie 2016, 19:01)

  uman [utilizator]

  Ar fi foarte bine si onest ca oamenii din alte orase sa nu mai presupuna ca bucurestenii nu platesc, ca le comvine, ca au cerut gratuitati sau preturi derizorii. E o falsa problema. Foarte falsa.
  Locuiesc la bloc, platim intretinerea la zi si corect dintotdeauna si avem poate 3 restantieri in tot blocul. De cateva seri nu avem apa calda, ci rece. Dimineata insa e fierbinte. Deci in functie de consumul din retea - stupid si medieval.
  Am facut sesizare la RADET care mi-au spus transparent ca problema este generata de situatia dintre ei si CET / ELCEN, Romagaz. Si ca nu tine de ei rezolvarea unilateral. Adevarat.
  Ce nu spune nimeni - s-a furat enorm in toti anii post revolutie, s-au facut aranjamente si spagi electorale, beneficii personale.
  In acest moment ne aflam intr-o situatie de un penibil incomensurabil, o situatie clar penala, pe care nu o trateaza nimeni dintre cei responsabili cu adevarat. Nici Primaria, nici Guvernul, nici Parchetul. Problema este una grava, jenanta, de neimaginat pt o tara care se pretinde europeana.
  Bucurestenii nu sunt multumiti si nu au fost multumiti de actiunile si politica Primariei Generale. Nu acum, niciodata. Nu au votat penali si incompetenti, de asta se ocupa partidele corupte care aduc la vot asistatii sociali sau ii produc virtual.
  Deci, autoritati mai avem? Se mai ocupa cineva?
  Iar oamenii din afara Bucurestiului sa stea linistiti - problema este aceeasi peste tot in tara asta - cei cativa care muncesc (angajati, antreprenori) genereaza sume pentru marea masa a asistatilor sociali, din care fura o parte imensa cloaca de lux a politicii romanesti.
  Asta-i tot.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 septembrie 2016, 19:32)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 septembrie 2016, 19:42)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Ce riscuri sunt ? (Marţi, 27 septembrie 2016, 20:09)

  motanul_gri [utilizator]

  Riscuri zero. Sicanele de genul acesta au avut loc in fiecare toamna, in diverse orase din tara. Niciun politician intreg la minte nu a pus vreodata la modul serios sub semnul intrebarii furnizarea caldurii catre apartamente. Toti inteleg perfect ca acesta este un subiect periculos, cu potential de a declansa revolte in strada.

  La randul lor, regiile autonome si societatile comerciale cu capital de stat implicate in circuit stiu si ele acest lucru. Ele incearca doar sa se pozitioneze cat mai bine in "negocieri", cu speranta ca vor prinde o alocare mai mare de fonduri din bugetele publice central sau locale.
 • +4 (4 voturi)    
  bucurestenii ... (Marţi, 27 septembrie 2016, 21:07)

  astronaut [utilizator]

  au ales , puterea locala este in masura sa rezolve problema , daca nu stie s-o rezolve sa-si dea demisia , dupa care trebuie sa intervina guvernul si rezolva guvernul ! cam asa ar trebuii sa se deruleze treburili !!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by