Situatie incredibila la Transgaz: Intr-o jumatate de an, a realizat doar 3% din programul de investitii

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 11 august 2017, 14:32 Economie | Energie


Transgaz
Foto: Transgaz
 documente
(11 Aug 2017) PDF, 7MB
Investitiile realizate de Transgaz, operatorul national de transport al gazelor, sunt tot mai reduse de la an la an. Insa, in 2017, Transgaz isi depaseste propriul record negativ, realizand in primele sase luni, doar 3,05% din programul de modernizare si dezvoltare investitii de 505,32 milioane de lei, potrivit raportului privnd rezultate pe primul semestru. Aceasta in conditiile in care infrastructura este invechita si manevrata manual, necesitand modernizari serioase, lucru mentionat chiar in raport.
 • In aceste conditii, profitul brut in primele sase luni a fost de 478,4 milioane lei, cu 90% mai mare fata de program, iar profitul net de 400,5 milioane lei, cu 87% mai mare decat cel programat.
Transgaz invoca aceleasi motive ca in fiecare an pentru nivelul foarte scazut al investitiilor. "Cauzele indeplinirii programului investitional in proportie de doar 3,05% constau in principal, in probleme de natura juridica privind accesul in teren, autorizatii neobtinute in timp util, schimbarea de catre ANRMAP a procedurilor de validare a licitatiilor, s.a", se arata in raport.

Nici realizarile pe programul de Reparatii, reabilitare si mentenanta nu stau mult mai bine. La sfarsitul primului semestru, programul de 77,8 milioane de lei a fost indeplinit doar in proportie de 10%.

Infrastructura invechita, cu actionare manuala

Potrivit raportului, "in ceea ce priveste conductele de transport gaze naturale, din cei 13.307 km aflati in exploatare, cca 73% au o durata de functionare efectiva mai mare de 20 de ani, apropiata de durata lor normala de functionare.  Diagnosticarile efectuate pana in anul 2017 cu PIG-ul inteligent pentru cca. 2.495 km (3.590 km tinand seama de inspectii multiple) pun in evidenta niveluri destul de ridicate ale defectelor materialului tubular, cauzate in principal de durata mare de functionare a conductelor coroborat cu starea tehnica a izolatiei active, realizata pentru aproximativ 79,5% din conducte dintr-un sistem pe baza de bitum, actualmente imbatranita si deteriorata, ceea ce duce si la cresterea consumului de energie electrica inregistrat la cele 1.043 statii de protectie catodica a conductelor".
 
"In primul semestru al anului 2017 nu au fost efectuate inspectii PIG inteligent. Au fost efectuate curatiri de conducte pe 604 km. Aproximativ 95,7% din conductele si racordurile aflate in exploatare sunt protejate catodic. In semestrul I 2017 s-au realizat masuratori intensive pentru 68,38 km conducte", se mai precizeaza in raport.

Potrivit acestuia, dispecerizarea gazelor in SNT se realizeaza prin manevre efectuate in nodurile de interconectare al principalelor conducte. Majoritatea nodurilor sunt dotate in special cu robinete de manevra cu actionare manuala si echipamente pentru urmarirea parametrilor, cele mai multe fiind depasite din punct de vedere al performantelor si al sigurantei in exploatare. Din nodurile tehnologice existente circa 20% sunt noi sau reabilitate. Pe parcursul implementarii sistemului SCADA, nodurile tehnologice vor continua procesul de modernizare.

"Predarea gazelor catre distribuitori si consumatori finali se face prin 1.182 de SRM-uri (directii de masurare), 45 de SRM-uri (directii de masurare) fiiind inactive temporar/in conservare. Statiile de Reglare Masurare Gaze sunt cuprinse in programele de modernizare/reabilitare pentru a fi integrate intr-un sistem de comanda si supraveghere automata SCADA. Din cele 1.227 SRM-uri (directii de consum) aflate in exploatare, un numar de 948 sunt avute in vedere pentru implementarea sistemului SCADA", se mai precizeaza in raport.  

Transgaz sustine ca, desi infrastructura este destul de invechita,  starea tehnica  a SNT se mentine la un nivel corespunzator ca urmare a faptului ca exploatarea se desfasoara pe baza unui sistem de mentenanta preponderent preventiv planificat si corectiv si pe baza unor programe de modernizare.  Aceste programe au ca fundament Normele Tehnice privind mentenanta SNT, ele desfasurandu-se pe o perioada mai lunga de timp ca urmare a valorilor mari a acestora.
 
Pe intreg anul 2016, Transgaz a indeplinit doar 16,6% din programul de modernizare si dezvoltare investitii pe 2016. In niciun an nu a fost respectat programul de investitii, dar niciodata nu a fost atins un nivel atat de redus ca in 2016.

Pentru mai multe amanunte, citeste Transgaz inregistreaza un nou record negativ in privinta investitiilor, fapt care nu impiedica sefii companiei sa ceara noi mandate si bonusuri uriase


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3511 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Doar atat? (Vineri, 11 august 2017, 14:48)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nicio veste ca si-au triplat salariile sefii? Sunt dezamagit. Aveam mai multe asteptari de la parazitii aia din conducere.
 • +6 (6 voturi)    
  pai si nu ghicim cauzele? (Vineri, 11 august 2017, 15:26)

  bogdan1477 [utilizator]

  Nu urmeaza sa se oficializeze fondul suveran de investitii care sa se alimenteze din profiturile companiilor nationale? Data Transgaz cheltuia banii, ce mai ramanea din profit? Totul ce e investitie ca sa se adune bani la pusculita. Ce va fi la anul sau peste 2 ani, cind datorita lipsei reparatiilor si investitiilor vor incepe inevitabil si problemele de alimentare cu gaz sau chiar avariile? Cui ii pasa? Important e sa adune acu niste bani, sa mituiasca populatia si sa darime justitia.
 • +8 (8 voturi)    
  cum isi asigura conducerea Transgaz bonusul anual (Vineri, 11 august 2017, 16:08)

  TDragos [utilizator]

  Daca ne uitam la pagina 29 din raportul la iunie 2017 sau pag 26 la iunie 2016, vedem ca procentul de realizare a obiectivelor este 131% :)

  http://www.bvb.ro/infocont/infocont17/TGN_20170811082850_Raport-semestrial-Sem-I-2017.pdf

  Practic la modul cum s-au setat obiectivele, pot sa aiba zero realizari la 6 din 7 obiective, daca au al 7-lea obiectiv pus strategic astfel incat sa aiba grad de realizare mare (ex.700%), ajung sa aiba un grad realizare agregat de 105% dintr-un singur obiectiv, chiar daca 6 din 7 obiective au realizare zero.

  Mai exact, si-au introdus un obiectiv legat de consumul tehnologic care in fiecare an a fost sub 30% dar ei pun ca obiectiv 100%, si astfel an de an au realizari de 350-500% la acest obiectiv si le creste realizarea agregata la peste 100%, chiar daca mare parte din celelalte obiective nu sunt realizate (ex. investitii, EBITDA etc). In mod normal realizarea unui obiectiv nu ar trebui sa se considere cu mai mult de 100%, din moment ce se atribuie ponderi pentru fiecare obiectiv.

  Cu acest sistem de obiective, daca Transgaz nu functioneaza, presupunem prin reducere la absurd ca-si inchide portiile dupa prima zi de functionare in an, consumul tehnologic sa prespunem ca va fi 1% si datoriile zero, dar gradul agregat de realizare a obiectivelor va fi 1515%...deci vor lua un bonus foarte mare deoarece indicatorul standard de performanta este mult peste 100%. Intrebarea este cum de stabileste ca obiectiv un procent de 100% pentru consum tehnologic daca acest procent este maxim 30% anual sau de ce nu se limiteaza cat poate sa afecteze maxim realizarea unui obiectiv indicatporul agregat.
  Si asa…timpul trece, nu fac nimic extraordinar si bonusul cu multe zerouri intra an de an…intelegeti de ce este bataie pentru locuri de conducere la stat.
  • +3 (3 voturi)    
   exact asa cum spui (Vineri, 11 august 2017, 18:42)

   bokila1 [utilizator] i-a raspuns lui TDragos

   in anii trecuti, ca si acum, bonusurile gigantice ale directorului si ale consiliului de administratie depindeau de profit in mica masura si de economia la cheltuieli care le aducea cca 500000 euro de caciula la cei mari. Economa se baza si se bazeaza strict pe nerealitzarea investitiilor.. DACA INCHID TRANSGAZUL PRIMESC CA BONUS CATEVA YECI DE MILIOANE DE EURO, PARTE DIN ECONOMIA LA CHELTUIELILE CU INVESTITIILE.
 • +3 (3 voturi)    
  oarece ce face Curtea de Conturi? (Vineri, 11 august 2017, 17:06)

  TDragos [utilizator]

  Asteptam opinia Curtii de Conturi...actionarilor minoritari li se inchide gura cu dividendele platite, iar guvernul nu are de ce sa-si saboteze oamenii pusi in functii de conducere.
  Ce se va intampla cand vor incepe sa crape conductele in mijlocul iernii?
  Pana la urma tine de securitatea energetica...
 • +3 (3 voturi)    
  Management incompetent (Vineri, 11 august 2017, 17:33)

  martianu [utilizator]

  Nu exista progres cu management facut dupa ureche de niste incompetenti.

  Pana cand nu vor exista concursuri de ocupare a acestor pozitii de management, cam asta va fi soarta companiilor de stat.
 • +4 (4 voturi)    
  CA TGN (Vineri, 11 august 2017, 17:40)

  Plagarus [utilizator]

  Ion STERIAN,Petru Ion Vaduva,Bogdan George Iliescu,Nicolae MINEA,Remus LAPUSAN.
  Daca le cititi CVurile,va lamuriti in ce maini sta flacara palpaitoare
 • +2 (4 voturi)    
  Înțetegem... (Vineri, 11 august 2017, 17:40)

  popescu_dtru [utilizator]

  Te miri cum gazele mai vin pe țeavă, cu asemenea incompetenți. Și totuși vin.

  E timpul, nu-i așa, s-o vindem unor francezi, italieni, greci sau altora de aceeași teapă. Dar, numai după modernizare, pe seama statului, adică a cetățenilor.
 • +1 (1 vot)    
  Re (Vineri, 11 august 2017, 18:29)

  vtoader [utilizator]

  Magistrala Pojorata- Vatra Dornei???
 • +5 (5 voturi)    
  MAI PE SCURT (Vineri, 11 august 2017, 18:46)

  bokila1 [utilizator]

  un procent mare din investitiile nerealizate se transforma conform contractului de management in bonusuri pentru conducere
 • +2 (2 voturi)    
  unde e surpriza? (Vineri, 11 august 2017, 20:55)

  SergiuSuparatu [utilizator]

  La Romgaz, Conpet, Electrica, Hidroelectrica, CNADR, Oltchim, SRR, Regia Sării sau ce altă întreprindere de stat vreți, o fi mult diferit? Cred că titlul articolului induce ideea ca este ceva ciudat la Transgaz când de fapt asta e regula. Pai de se angajează la stat? Ca să stea, de bună seamă!
 • +1 (1 vot)    
  Opinie (Sâmbătă, 12 august 2017, 0:30)

  Ion D. [utilizator]

  de ce incredibila? hai sa revedem planurile de management cu investitiile ce si le-au planificat in trecutul apropiat si rata lor de realizare 2012 85% 2013 45% 2014 40% 2015 40% 2016 20%. La reparatii la fel 2012 95% 2013 45% 2014 40% 2015 15% 2016 20%.
 • +1 (1 vot)    
  Statul sugativa (Sâmbătă, 12 august 2017, 8:31)

  Ion Alexandru [utilizator]

  E plin Transgazul de frecatori de birouri cu coatele, de vajnici angajati care isi asteapta ziua iesirii la pensie dormind pe scaune si care, pentru munca lor asidua, sunt recompensati de psd cu zile libere fara numar si vouchere de vacanta, sa-si faca saracii epuizati concediile in Spania si Grecia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by