Serbia a semnat astazi acordul international de colaborare propus de Rusia in domeniul industriei energetice, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei sarbe de presa Taniug, primul ministru al tarii, Vojislav Kostunita. „Este vorba de cel mai mare eveniment economic din Serbia, acest acord garantnd dezvoltarea economica a tarii noastre”, a spus seful executivului de la Belgrad.

In felul acesta, a continuat el, guvernul sarb va asigura pentru urmatoarele decenii livrari stabile si sigure de resurse energetice. In opinia lui Kostunita, Serbia trebuie sa devina un stat puternic din punct de vedere economic, iar acordul strategic cu Rusia are o importanta strategica pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Agentia RIA Novosti, precizeaza ca premierul Kostunita nu a dezvaluit detaliile acordului, dar se stie ca documentul consemneaza conditiile cooperarii ruso-sarbe privind constructia uneia din ramificatiile gazoductului South Stream si a doua depozite subterane de gaze natruale, precum si investitii in compania de stat NIS (Naftna Industrija Srbje).

Potrivit diferitelor estimari, pentru 51% din actiunile NIS, Rusia este gata sa plateasca intre 400 si 500 milioane de euro.