Ministrul Energiei, despre proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda: Astazi suntem in discutii foarte avansate cu niste investitori. Alaltaieri au fost pe-aci. I-am vazut in lift
Reamintim ca autoritatile romane sunt in discutii cu compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda inca din 2015.
Negocierile dintre statul roman si compania China General Nuclear Power Corporation privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda aveau ca termen-limita data de 20 decembrie 2016. Insa nici pana acum nu a fost luata vreo decizie importanta. In noiembrie 2015, Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation au semnat un memorandum de intelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 si 4 presupune constructia a doua noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de 700 MW.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Terleormanistaneana , limba lor oficiala ... Asa se recunosc intre ei ...
Te ia rasul de-a dreptul !
O armata de esuati conduce Romania... fara cuvinte.
Vai de capul nostru de tara bananiera... Germanai isi muta productia de energie de pe nuclear pe electric, deja sunt studii care spun ca pina in 2020 se rpreconizeaza ca energia verde va deveni competitiva cu aai fosila, si noi facem planuri de centrale nucleare....
https://www.weforum.org/agenda/2018/01/renewables-will-be-equal-or-cheaper-than-fossil-fuels-by-2020-according-to-research?utm_content=bufferb96f4&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Nu spun ca nu-s in urma, dar nu prea aduci argumente. Nemtii au inchis minele mai demult, pentru ca nu mai erau rentabile, iar importurile nu-i reranjeaza prea tare, la ce excedent comercial au. Iar energie din Franta e normal sa importe marginal cind inchid reactoarele nucleare.
Din cum vad eu lumea, tind sa dau dreptate studiului ala de mai sus. Poate nu in 2 ani, da' in 5 ani sugur regenerabilele vor ajunge competitive in comparatie cu sursele fosile si nucleare. Europaa inceput sa le faca viabile economic prin certificatele verzi, China, deja inecata in poluare cumpara masiv surse de energie regenerabila, si toate astea aduc extrem de multi bani, bani care atrag marii actori care baga bani in cercetare, productia de masa scade costurile, si tot asha. Si odata morisca asta pornita, nu o mai opreste nimeni.
"Studiile sunt masluite" fara o argumentare solida, nu poate fi argument. Eficienta eolienelor si solarelor e de 10% din ce? Din banii investiti, din enegria disponibila?
Plus ca... scuze... da' mi se pare foarte ciudat cum in canada se va tripla pretul energiei, cind la noi, conform agerpress, 42% din enegrie e regenerabila, fara ca pretul sa se tripleze. Uite aici:
https://www.agerpres.ro/economie/2017/04/19/energia-regenerabila-a-asigurat-anul-trecut-42-din-productia-nationala-de-electricitate-a-romaniei-10-16-29
E adevarat ca aproape 30% e hidro, da' si aia e energie regenerabila, dar restul de 12.4% e eoliana, fotovoltaica si biomasa. Iar daca in Romania 12.4% energii verzi nu au determinat cutremure si nici triplari de pret, am serioase indoieli ca in Canada, unde investitiile sunt mult mai cu cap facute, se vor tripla preturile...
Unde iti dau dreptate deocamdata e la faptul ca si foto si eoliana nu iti garanteaza deocamdata partea de baza. Aici e o problema. Pe de alta parte tehnologia avanseaza zilnic. De exemplu, o solutie posibila la problema asta sta in "internet of things". Ce-ar fi daca frigiderul, care nu are nevoie sa functioneze 24/24 ar fi controlat de compania de electricitate care sa-l programeze sa inceapa racirea cind e soarele sus sau cind bate vintul tare si s-o lase mai moale noaptea. Sau daca la incalzirea centrala ai avea un vas de acumulare de apa calda care sa fie incalzit ziua la 90 de grade si sa asigure caldura si apa calda pentru 24 de ore. Ce-ar fi daca masina de spalat ar putea si ea sa fie programata sa spele ziua. Dar daca compania de electricitate ti-ar oferi si niste acumulatori care in combintatie cu cele de mai sus sa-ti reduca la minim nevoia de consum de electricitate noaptea?
Ce vreau sa spun e ca tehnologia avanseaza mult mai repede decit stim noi, si in materie de eficienta a producerii de energie regenerabila si in materie de rationalizare a consumului.
In 2014 un plus fata de anul anterior de 6,18 GW.
In 2015 un plus de 7,35 GW.
In 2016 un plus de 6,51 GW.
In 2017 cresterea anuala a accelerat la 8,85 GW.
In ceea ce priveste statutul de importator de energiei al Germaniei, trebuie sa fie o confuzie pe undeva. Este exact pe dos - ultimul an in care Germania a fost un (mic) importator net de energie a fost 2002.
In ultimii 15 ani nu numai ca Germania a fost, an de an, exportator net, dar exporturile au crescut vertiginos incepand din 2012. Fiecare din ultimii sase ani a stabilit noi recorduri in materie de exporturi de energie electrica. In 2017 Germania a exportat peste 53 TWh - aproximativ intreaga productie a Romaniei.
Date de la Fraunhofer Institute (https://www.energy-charts.de/power_inst.htm?year=2013&period=annual&type=power_inst) si de la BMWi, ministerul lor al afacerilor si energiei.
Daca aveti dvs. date mai noi sau/si mai credibile, le astept cu interes.
Sa fugim de ea e absurd. Daca luam in calcul utilizarea lor in alt scenariu - explorare spatiala, colonizarea unor alte planete - decat cele uzuale, cu atat mai mult devine evidenta nevoia de-a perfectiona tehnologia din jurul centralelor nucleare.
Poate cind om stapini fuziunea nucleara vom scapa de deseuri, dar de potentialul distructiv al unei centrale nucleare in cazul unui dezastru natural sau chiar a unei neglijente umane va fi greu de stapinit.
In schimb eoliana si solara e aici, e gratis, iar productia de masa plus cercetarea tehnologica va scadea substantial costurile. Deja se estimeaza ca-n 2020 regenerabilele vor incepe sa se bata de la egal la egal cu sursele traditionale:
https://www.weforum.org/agenda/2018/01/renewables-will-be-equal-or-cheaper-than-fossil-fuels-by-2020-according-to-research?utm_content=bufferb96f4&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
C-or fi 2, c-or fi 5, in momentul in care europa si china genereaza cerere la greu, tehnologia si productia de masa le va face sigur rentabile.
Wrong. Fuziunea duce si ea la deseuri, cu durata de viata de vreo 50-100 de ani.
https://www.euro-fusion.org/faq/does-fusion-give-off-radiation/
"potentialul distructiv al unei centrale nucleare in cazul unui dezastru natural sau chiar a unei neglijente umane va fi greu de stapinit"
E acuma, ca punem o bomba intr-o coaja de ou. Investitii in cercetare pentru materiale mai breze ca sa faci incinte mai sigure aproape zero, cercetare pe gestiunea materialelor implicate aproape zero, cercetare pe marirea randamentului unui reactor aproape zero. Insa, spargem banii pe razboaie. Da.... that's the shit!
"in momentul in care europa si china genereaza cerere la greu, tehnologia si productia de masa le va face sigur rentabile"
Asa era mentalitatea si relativ la masinile electrice. Cartelul companiilor de extractie si procesare de petrol insa au facut lobby pana le-au iesit ochii din cap. Rezultat? Cerere pentru masini electrice a putut fi infinita, daca oferta a fost zero, zero a fost si progresul.
Au inceput sa scada preturile gratie riscurilor asumate de Tesla - ceilalti bazandu-se pe vanzarile pe zona combustie interna, in nici un caz pe zona electrica.
Hai, sa nu fim naivi. Estimarile sunt zero barat. Daca se vrea, se poate. Si cum cei care conteaza nu vor, noi vrem degeaba.
Sustin formele alternative de energie 100%. Sa nu ne mintim ca vin fara o amprenta proprie asupra mediului! Ne-am minti singuri. Eficienta lor lasa mult de dorit, inca. Energia nucleara insa nu e inca de ignorat - si nu ar trebui sa fie, pe termen lung. La naiba, asa cum stim ca ne putem incalzi dand foc unei ramuri de pom, la fel ar trebui sa imbunatatim tehnologia din jurul reactiei nuclear de fisiune. It's a skill added to an increasing toolkit. Asa am supravietuit, nu pentru ca ne-am ascuns mai adanc in pesteri - ci pentru ca am invatat si cautat alternative mai bune.
2. la partea de control in caz de dezastru m-am referit si eu cind am spus "poate cind om stapini...". Da, deaocamdata fuziunea produce prea multa energie ... merge doar la bomba atomica, ca acolo fix asta vrei, cit mai mult damage
3. asta cu spart banii pe razboaie e alta poveste. Atit ne duce pe noi ca oameni capul sa ne auto guvernam... fiecare vrea sa suteasca ceva de la vecin sau sa tina sub papuc pe altul ca sa se simta el mai barbat. Si nu vad vro sansa de schimbare in urmatorii 50 de ani...
4. corect cu masinile electrice, dar acum, odata pornita morisca, lupta e ca si cistigata. In maxim 20 de ani nu vei mai vedea decit electrice. Cel putin in europa. Si asta cu tot loby-ul petrolier. Si sunt ferm convins ca decizia a fost una politica, generata de scandalul dieselgate. Si bineinteles de problemele de poluare din marile metropole europene.
5. pari cam pesimist. Daca te uiti la cererea de fotovoltaice, de exemplu, vezi ca ea a explodat in ultimii ani. Si unde exista cerere, vine tot timpul si oferta. Si cind china anunta ca vrea 100-200GW regenerabile pina-n 2020, cam toti producatorii de fotovoltaice se apuca serios de treaba, fiind vorba de enorm de multi bani. La masinile electrice era mai greu, ca aveau nevoie de prize, erau foarte scumpe, cu autonomie mica, cu timp de incarcare enorm, etc. Deci bariere tehnologice si politice la greu. Pe cind producatorul de panouri solare nu poate fi oprit sa produca, la fel cum si China nu poate fi oprita sa ceara. Si China va tot cere, pentru ca deja e cu poluarea dincolo de suportabil si cu nevoiia de energie electrica scapata de sub control. A continua pe fosil ar fi sinucidere curata, si din punctul de vedere al importurilor si din motive de poluare.
Cit despre fisiune, ea are citeva mari probleme. Un mic dezastru natural iti poate genera ceva de genul Fukushima, cu toata organizarea japoneza. Iar fenomenele extreme se vor inteti in viitorul apropiat. Si mai e si problema deseurilor, care se tot acumuleaza, sise acumuleaza, si se acumuleaza. Eu mai degraba as vedea energia nucleara folosita la zborul in cosmos decit facind multi purici in productia de energie. Inca 1-2 fukushime si o sa renunte toata lumea buna la ele. Dar... om trai (sper) si om vedea ....
Eolienele? Pai trebuie neaparat sa fie departe, departe de casele oamenilor, ca daca stai aproape de ele iti vajaie capul. Am vazut la eoliene gramada in Belgia pe campuri. Dar in oras absolut exclus. Si trebuie sa ocupe mult mai mult loc pentru a produce cat produce un reactor nuclear.
"Investitorii" au solicitat prelungirea programului de discutii si au luat in comun hotararea sa apese butonul de subsol si apoi inca odata pana la ultimul nivel, iar la subsol si abia apoi la parter
A fost tare complicat ! ca se mai opreau la diverse etaje, intrau-ieseau unii, si trebuiau sa taca pt ca discutiile erau secrete.
Iar la parter au navalit nenorocitii aia in halate albe, care le-au facut la toti injectii. Groaznic.
Cum poti sa conduci un minister si sa pui ca ai vazut in lift investitorii pentru sectorul pe care il coduci?
Mai bine ma duc sa iau un bat si sa dau cu el in balta ca iese ceva mai bun decat "sunetele" scoase de ministrii...
P.S. Nici nu vreau sa mai comentez acel "pe-aci" ...
of,of,of...