Transgaz a achizitionat saptamana trecuta gaze la un pret mult peste cel al pietei, motivand necesitatea de a echilibra sistemul national de transport

de C.Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 8 martie 2018, 19:23 Economie | Energie


Volumul gaze pe 27 februarie
Foto: Transgaz
Transgaz a achizitionat pe 27 februarie, cand era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un pret foarte mare: 127 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motiveaza aceasta tranzactie prin faptul ca a fost necesara pentru echilibrarea sistemului national de transport, in conditiile in care se inregistra un deficit de gaze in conducte. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie.

"Transgaz a initiat, in 27.02.2018, 5 ordine de cumparare gaze naturale pentru echilibrare pe platforma STEGN gestionata de BRM, in pachete de 10.650 MWh (echivalentul a 1 mil. mc) fiecare. A existat o contraoferta unica pentru un singur pachet la pretul de 129 de lei. In urma licitatiei, tranzactia s-a incheiat cu pretul de 127 de lei/MWh - pret minim licitat de catre vanzator pana la ora 14:58. Sedinta de tranzactionare pe bursa se incheie la ora 15:00.
 
In data de 27.02.2018, starea de dezechilibru a SNT a fost cu titlu de DEFICIT, conform art.1022 din Codul Retelei. Pretul aplicabil a fost de 127 lei/MWh, pentru utilizatorii retelei cu un deficit care s-a incadrat intr-o toleranta aprobata de 5%, si de 127 lei plus 10% pentru utilizatorii retelei cu un deficit peste pragul de toleranta de 5%, conform reglementarilor prevazute in Codul retelei. Acest tarif de dezechilibru nu reprezinta, 'pretul de vanzare pentru intreaga piata', asa cum gresit este mentionat in articol, ci reprezinta pretul aplicabil doar utilizatorilor retelei care au dezechilibrat Sistemul National de Transport", se arata intr-un comunicat al Transgaz.

In baza estimarilor facute de specialistii Transgaz cu privire la evolutiile pietei, societatea sustine ca a decis sa cumpere cantitatea de 53.250 MWh (echivalentul a 5 milioane mc) pe data de 27 februarie 2018.

Potrivit comunicatului, decizia Transgaz a luat in calcul urmatorii indicatori:  
 • valoarea Linepack (indicatorul care arata volumul efectiv de gaze naturale ce se afla in sistem intrun anumit moment), care pentru 27.02.2018 s-a situat la un nivel de 38 mil. mc. iar pentru 28.02.2018 se estima o valoare de 30 mil. mc.;  
 • nivelul surselor din productia interna a fost estimat la un nivel de cca. 27 mil. mc;
 • nivelul livrarilor de gaze naturale din import a fost limitat de Gazprom Export la cca. 15 ¬ 15,5 mil. mc./zi;
 • nivelul redus al capacitatii de extractie din depozitele de inmagazinare, care s-a situat la 15 ¬ 15,5 mil. mc./zi;
 • consumul estimat la nivelul SNT a fost de cca 65 mil mc
"Pretul se formeaza ca urmare a cererii si ofertei din piata. In cazul tranzactiilor necesare pentru echilibrarea SNT, pretul a fost determinat de o crestere a cererii de gaze naturale la nivel european, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile si a unei oferte limitate. Acest pret s-a format pe bursa, locul in care cererea si oferta se intalnesc, in conditii transparente si nediscriminatorii. Evolutia preturilor de tranzactionare pentru gaze naturale pe principalele burse europene in perioada 22.02.2018-01.03.2018 a inregistrat un sens ascendent, peste pretul de tranzactionare inregistrat in Romania", mai arata Transgaz.

Compania mai sustine ca pretul de 127 de lei/MWh este tariful de dezechilibru pentru ziua respectiva, adica pretul aplicabil pentru utilizatorii retelei care au fost in deficit si care nu si-au indeplinit obligatia legala de echilibrare a portofoliilor proprii (conform Regulamentului (UE) 312/2014). Transgaz afirma ca nu reprezinta o crestere spectaculoasa a pretului de vanzare a gazului din piata.  

"Transgaz respinge insinuarile ca ar fi actionat in interesul unor companii. Societatea nu s-a implicat, nu se implica si nu se va implica niciodata in eventualele jocuri comerciale ale utilizatorilor retelei. Singurul obiectiv al Transgaz este asigurarea functionarii Sistemului National de Transport gaze naturale in conditii de siguranta si eficienta, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare", se mai arata in comunicat.

Reamintim ca saptamana trecuta, pe fondul unor temperaturi mai scazute, sistemul national de transport al gazelor s-a aflat timp de doua zile in stare de dezechilibru, volumul de gaze din conducte fiind sub nivelul optim.

De altfel, sistemul national de transport s-a aflat foarte aproape de starea de risc, timp de mai multe ore, situatie care insemna ca nu sunt suficiente gaze pentru a acoperi un consum ridicat din cauza temperaturilor scazute.

In astfel de situatii, Transgaz, operatorul sistemului, este cel care ar trebui sa ia masuri pentru mentinerea in parametri optimi transportul de gaze la nivel national.

Potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, indicatorul Line Pack arata ca volumul efectiv de gaze era luni, ora 6.00, la nivelul de 45,8 milioane metri cubi, un nivel chiar ridicat. De atunci a tot scazut, pana a ajuns la nivelul de 33,2 milioane metri cubi miercuri, la pranz. De altfel, volumul de gaze s-a mentinut mai multe ore sub nivelul de 34 milioane metri cubi.

Potrivit Transgaz, starea optima a sistemului national de transport este cand Line Pack ajunge la circa 41 milioane metri cubi. Starea normala a Sistemului National de Transport este intre 38 milioane metri cubi si 44 milioane metri cubi. Starea de dezechilibru apare cand volumul de gaze este intre 33 milioane metri cubi si 38 milioane metri cubi, dar si intre 44 milioane metri cubi si 46 milioane metri cubi. Starile de risc apar cand Line Pack este sub 33 milioane metri cubi sau peste 46 milioane metri cubi.

"Starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33,0 ￯ 38,0 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44,0 ￯ 46,0 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale.

O astfel de clasificare stabileste punctul de plecare de la care Operatorul Sistemului National de Transport incepe sa ia masurile prevazute de Regulamentele europene si legislatia nationala, in vederea mentinerii in parametrii optimi transportul de gaze la nivel national
", potrivit datelor de pe site-ul Transgaz.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2079 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 8 martie 2018, 20:30)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Auzi DNA? (Joi, 8 martie 2018, 20:51)

  ty [utilizator]

  Esti precum te lauzi?
 • -4 (6 voturi)    
  Stimata doamna P (Joi, 8 martie 2018, 22:44)

  loveparade [utilizator]

  dumneasvoastra sunteti (sau ar trebui) sa fiti specilizata pe segmenul de energie la HN.
  din respect pt cititorii dumneavoastra si pentru meseria dumneavoasta ar fi bine sa va documentati inainte de a iesi cu materiale alarmiste si superficiale.
  in speta de fata, ar trebui sa faceti singura diferenta intre pretul din piata (comercial) si cel de echilibare (ultima instanta in sistem).
  pentru informarea dumneavoastra, cat de cat completa, aflati ca in saptamana respectiva in TTF(referinta europeana) s-a tranzactionat gaz pt ziua urmatoare la 100EUR/MWh iar in NBP (hubul din Anglia) s-a ajuns la 200GBP/MWh.
  In conditiile astea, coroborand temperaturile f scazute, situatia din Ucraina si preturile din toata EU, poate veti redefini ce inseamna "un pret foarte mare".
  Nu ii cunosc pe cei din Transgaz(poate sunt niste dobitoci) insa daca au echilibrat sistemul cu 30 de ron(7eur sa zicem) peste pretul comercial inseamna ca au fost putin geniali.
  • +3 (3 voturi)    
   sau poate modelul folosit a fost prost (Vineri, 9 martie 2018, 6:13)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   daca nu e clar ca s-a asteptat pina a prognoza a fost adeverita. sigur, strategia stabilirii pretul difera de la an la an ca si vremea...vremurile..cit despre specialisti..sint plecati demult....
  • +1 (1 vot)    
   incercati (Vineri, 9 martie 2018, 12:03)

   Emancipatorul [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   incercati sa acoperiti incompetenta sau coruptia ANRE?

   De ce nu au avut stocuri?
   Dar daca iarna era mai grea?

   Lasi consumatorii casnici sa cumpere de pe piata spot, de pe azi pe maine?
   Nu negociezi contracte (cantitati si preturi) pe termen lung?

   Doar prostii (sau speculantii) cumpara spot. Un consumator nu cumpara spot, poate doar cantitati mici, fara impact semnificativ.
   Am fost lasati (intentionat) prada speculantilor.

   Pentru astfel de motive ar trebui sa iasa oamenii in strada si sa ceara capul ANRE, Transgaz si al guvernatilor.
   Asa cum a fost in Bulgaria cu pretul la electricitate.

   In spatele cuvintelor ca "reforma" (in sanate, piata energiei, etc) se ascund interese private, interesul unora de a da tunuri pe sptatele nostru (cu complicitatea/coruperea media si guvernantilor).
 • +8 (8 voturi)    
  Dubios (Vineri, 9 martie 2018, 6:25)

  tontu [utilizator]

  In momentul in care cumperi gaz pe varf de consum si evident in varf de pret ceva nu e in ordine. Iarna aceasta a fost una blanda si Transgaz ar fi trebuit sa aiba rezerve inmagazinate in depozite subterane tinand cont de faptul ca s-a mai confruntat cu asemenea probleme si in trecut.
  Conducerea societatii v-a arunca pisica in curtea guvernului care le-a luat anul trecut tot profitul sub forma de dividende(si anul asta va face la fel) lasandu-i fara bani de investitii si implicit fara posibilitatea de a-si face stocuri de gaz.
  • +2 (2 voturi)    
   Trebuie vinduta si arsa si pacura.. (Vineri, 9 martie 2018, 12:41)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Aprobarea folosirii pacurii in loc de gaz metan in CET -uri se da de catre consiliile municipale in baza unei justificari.
   Formale si provocate, as zice.

   Ancheteaza cineva?
 • +1 (1 vot)    
  Amintiri PSD (Vineri, 9 martie 2018, 9:32)

  florinos [utilizator]

  Sa ne amintim o declaratie Transgaz din ianuarie cand desi dupa o iarna blanda, directorul declara ca stocurile sunt pe terminate ? Ce s-ar fi intamplat daca aveam ninsori in decembrie sau ianuarie ? De ce transgaz este luata pe nepragatite ?
  Ministrule Energiei si Prim Ministrul de ce nu fac nimic ?
 • +2 (2 voturi)    
  De ce risipiti gazele la Galati, cind exista SIDEX (Vineri, 9 martie 2018, 11:51)

  D-or [utilizator]

  La Galati, aburul necesar termoficarii este un produs secundar al SIDEX.
  Fiind gratis, sau aproape gratis, nu se poate pune problema "pierderilor" ca motiv de inchidere.

  Dar primarul PSD se lupta sa inchida sistemul de termoficare si acorda ajutoare de 3000 lei celor cu venituri foarte mici ca acestia sa mai imprumute inca 5000 lei si sa-si puna centrale pe gaz metan.

  Si ceilalti cetateni sunt siliti sa-si puna centrale pentru ca numitul primar (si nu domnul primar!), opreste apa calda din aprilie pina in noiembrie (sau pentru totdeauna, daca ii tine figura).

  Daca DNA Galati nu gaseste nimic nepotrivit aici, poate ar trebui sa se ocupe DNA CENTRAL. Sau alt DNA.

  Oricum, care a fost si este pozitia Transgaz fata de aceasta risipa, care, iata, afecteaza pretul gazului metan pentru INTREAGA TARA?

  Intreaga tara trebuie sa plateasca mai mult sau sa suporte fumul de pacura pentru afacerile cu credite, centrale si instalatii ale unora din Galati?
 • +1 (1 vot)    
  piata concurentiala? (Vineri, 9 martie 2018, 11:51)

  Emancipatorul [utilizator]

  "A existat o contraoferta unica pentru un singur pachet la pretul de 129 de lei."

  Ce fel de piata este asta?

  Si ce rahat reglementeaza ANRE?

  De ce sint permise monopolurile si oligopolurile?
  ANRE (si guvernatii) doar iau spaga de la monopoluri si se vaita la TV ca nu le sint respectate drepturile de catre DNA. 40% crestere de pret si guvernantii nu zic nimic? PNL si USR trebuiau imediat sa iasa la TV si sa acuze. Nu aud nimic.
  ANRE se limiteaza sa dea o amenda? Si banii de amenda intra cumva in buzunarul meu?

  Ar trebui desfiintate monopolurile (sparte in mai multe firme, cum a facut Roosvelt eventual) sau nationalizate.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 martie 2018, 17:02)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by