Puterea Unității 2 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei, anunță duminică Nuclearelectrica. Decizia de a reduce puterea la Unitatea 2 vine la numai câteva ore după anunțul privind oprirea controlată a Unității 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES
  • În urma celor două avarii, Nuclearelectrica furnizează în sistemul energetic național doar 380 MW, adică 5% din necesarul de energie electrică al României. Cele două reactoare de la Cernavodă au o putere instalată de producție de 1.400 MW.

"Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii", precizează Nuclearelectrica într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.

Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale.

"Reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei", precizează sursa citată.

Anterior în cursul zilei, producatorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care opereaza centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat ca a oprit controlat Unitatea 1 din cauza unei defectiuni.

"Nuclearelectrica SA ("SNN") anunta ca Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat in dimineata zilei de 25 martie 2018, ora 09:20. Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica, citat de News.ro.

Specialistii centralei analizeaza cauza, iar Unitatea 1 va fi repornita imediat ce lucrarile de remediere vor fi finalizate, potrivit companiei.

"Estimam ca oprirea va avea o durata de aproximativ 48 de ore. Lucrarile de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, acestea realizandu-se in conformitate cu procedurile specifice ale centralei", se arata in comunicat.