Societatea nou înființată care ar urma să gestioneze cele două afaceri este Compania Municipală Energetică București.
Potrivit unui proces verbal al Comitetului Creditorilor Radet încheiat pe 11 mai, creditorii ELCEN și ANAF și-au exprimat acordul de principiu. În schimb, creditorul ENGIE România se va exprima asupra unui acord după ce va analiza soluția de restructurare, care trebuie să prevadă operațiunile juridice concrete privind transferul, situația preluării creanțelor și implicațiile financiare ale acestora.
Potrivit unui proces verbal al Comitetului Creditorilor ELCE, creditorii ANAF și Ministerul Finanțelor și-au exprimat acordul de principiu pentru transfer. Distrigaz Sud Rețele își va exprima un acord doar după ce va analiza soluția de restructurare, care trebuie să prevadă operațiunile juridice concrete privind transferul, situația preluării creanțelor și implicațiile financiare ale acestora. Alpha Bank solicită prorogarea pentru o dată ulterioară. Transgaz a solicitat prorogarea discutării și exprimării unui vot asupra punctelor de pe ordinea de zi, până când administratorul judiciar va pune la dispoziție materiale suport aferente.
Nu este clar cât ar fi de benefic pentru creditorii ELCEN acest transfer. Romgaz este cel mai mare creditor, având de recuperat peste 300 de milioane de lei. Nu este clar nici ce opinie are în această privință Ministerul Energiei, cel care deține atât Elcen, cât și Romgaz.
Administratorul judiciar al RADET a solicitat printr-o adresă transmisă pe 11 mai 2018 aprobarea de principiu a transferului RADET către Compania Municipală Energetică București. De asemenea, pe 14 mai 2018 ELCEN a solicitat aprobarea de principiu a transferului afacerii ELCEN către Compania Municipală Energetică București, se arată într-un document al primăriei. Pe 11 mai 2018, a avut loc ședință comună a comitetelor creditorilor RADET și ELCEN.
Potrivit raportului de evaluare al patrimoniului ELCEN, întocmit de către evaluatorul Veridio SRL la data de 21 martie 2018, creanța ELCEN asupra RADET a fost evaluată la 1 miliard de lei, față de o valoare nominală cuprinsă între 3,56 miliarde lei și 3,7 miliarde lei, se mai arată în document.
Vor fi transferate toate activitățile RADET, mai precis toate activele, inclusiv softurile, brevetele, stocurile, bazele de date, proiectele tehnice, contractele cu furnizorii și cele cu clienții, precum și salariații. Vor fi transferate și creanțele și debitele născute în timpul procedurii împreună cu încasările și plățile curente, cu excepția creanțelor bugetare curente, inclusiv efectul fiscal al ștergerii de datorie prin modificarea planului.
În schimbul transferului de activitate, RADET va primi de la Compania Municipală Energetică București un preț egal cu suma tuturor creanțelor rămase la masa credală după confirmarea planului de reorganizare modificat, inclusiv cheltuieli estimate de procedură, mai puțin creanța chirografară deținută de ELCEN și creanțele bugetare.
Odată cu plata creanțelor rămase înscrise la masa credală, planul de reorganizare va fi considerat încheiat cu suces, chiar și în lipsa activității comerciale a RADET. Regia va ieși din insolvență fără reversarea creanțelor șterse prin efectul confirmării planului de reorganizare modificat, va fi descărcată de obligații, apoi va fi radiată. Radierea va duce la descărcarea RADET și a Primăriei Capitalei de răspundere pentru diferența dinre valoarea obligațiilor pe care le avea înainte de confirmarea planului și cea prevăzută în plan, se mai arată în documentul primăriei.
Elcen, controlat de Ministerul Energiei, este producător de energie termică. La rândul sau, Primăria Capitalei deține Radet, distribuitor de energie termică. Radet are o datorie către Elcen de peste 3,6 miliarde de lei. La rândul sau, Elcen are datorii către Romgaz, compania care furnizează gazele necesare producerii de energie termică.
Primăria Capitalei încearcă de mult timp să găsească o soluție pentru fuziunea ELCEN cu RADET, tocmai că distribuitorul de energie termică să scape de acea datorie uriașă. Însă, o decizie a Curții Constituționale din 2014 nu permite transferul gratuit al unei companii deținute de Guvern la o primărie.
In alta ordine de idei, este adevarat ca acesti "sefi" lucreaza prin interpusi. Dar realist vorbind, oricat de tzatza cu zero neuroni pare, am senzatia ca pe Firea nu ar deranja-o sa devina sefa PSD. NU are stofa, evident, dar este plina de o rautate cum rar am mai vazut. Pana si Dreacnev imi pare mai bland. In general viperele sunt periculoase.
Am senzatia ca unele decizii le mai ea si pentru ea ca a mai invatat cate ceva. Sa fim seriosi, PSD are un talent innascut la furat.
Adica cum sa cumpar gratuit ceva, curat, spalat si fara datorii!
de platit platesc romanii, ca datoriile alea nu se duc in neant, ci se transforma in gauri la bugetul de stat, fiindca vrea sa preia fara datoriile bugetare!
serios???
Vor putea sa faca tot felul de mutari, deturnari de fonduri si spalari de bani pt. ca, slava Domnului, au de unde. 10 milioane de euro / an se pot scoate lejer prin miscari mici de cate 50.000 de euro/ zi.
Fiind firmele MAFIEI, institutiile statului nu vor indrazni sa faca vreun control, nici DNA, nici procuratura, nici ANAF. Daca vreunul, suparat din cale afara, va sesiza totusi organele statului, e simplu: vor pune banii la loc si gata!
Dar si asta se va intampla foarte, foarte rar, pentru ca, de 2 ani, ceea ce se cheama justitie romaneasca a dat semnale foarte clare in ce stadiu a intrat si cui apartine: STATULUI MAFIOT GENERALIZAT.
O masura negandita/idioata, care va aduce-la iarna- frigul in casele bucurestenilor.