Azerbaidjanul a inaugurat marți un gazoduct care constituie o etapă esențială a proiectului unui "coridor gazifer" care să alimenteze Europa prin sud și care vizează reducerea dependenței continentului de gazul rusesc, în creștere în ultimii ani, în ciuda obiectivelor afișate ale Bruxellesului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul unei ceremonii difuzate de televiziunea națională, președintele azer Ilham Aliev a salutat crearea unei "noi hărți energetice a Europei".

La circa 50 de km de capitala Baku, Aliev a deschis robineții terminalului din Sangacal, la marea Caspică, inaugurând un tronson al gazoductului care ar urma să ajungă la TANAP, în Turcia.

Primele livrări în Europa ar urma să înceapă în 2020.

"Southern Gas Corridor" este un complex de trei gazoducte care urmează să aducă în Europa gaze provenit din zăcămintele offshore azere prin Turcia, Grecia, Albania și marea Adriatică. Va avea o lungime totală de 3.500 de kilometri și va traversa 7 țări, implicând peste zece mari companii energetice, pentru o investiție totală de circa 40 de miliarde de dolari.

Acest proiect, care va permite Europei să-și diversifice sursele de aprovizionare în raport cu Rusia, este format din trei segmente: Gazoductul Caucaz-sud (SCP), care va lega zăcămintele din marea Caspică de Turcia, gazoductul Trans-Anatolian (TANAP), prevăzut a fi finalizat în 2018, și gazoductul Trans-Adriatic (TAP) care va ajunge în Italia și ar urma să fie operațional în 2019.

"Rezervele de gaz confirmate ale Azerbaidjanului sunt de 2.600 miliarde metri cubi. Acest proiect este pus în practică în contextul unei puternice cooperări regionale între Azerbaidjan, Turcia și Georgia", a declarat Aliev.

Pe lângă construcția celor trei segmente de gazoduct, coridorul sudic a necesitate dezvoltarea zăcământului azer Shah Deniz 2, forarea de puțuri și demararea producției offshore în Marea Caspică, precum și extinderea tratării gazului natural la terminalul Sangacal.