VIDEO Hidroelectrica, în război cu autoritățile locale și de mediu din cauza dezastrului ecologic de pe lacul Izvorul Muntelui: Peste 250 de tone de deșeuri plutesc pe apă / Este una dintre cele mai grave poluări

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2018, 15:07 Economie | Energie


Lacul Izvorul Muntelui
Foto: Hidroelectrica
Hidroelectrica ia în calcul recuperarea, în instanță, de la autorități, a prejudiciilor cauzate de poluare pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui, potrivit unui comunicat al companiei. Hidroelectrica acuză faptul că plătește sume uriașe pentru o poluare de care nu ar fi responsabilă, fiind și ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Potrivit companiei, vinovați de poluare sunt turiștii și locuitorii care lasă gunoaie, dar și autoritățile care nu aplică amenzi și nu amenajează locuri de picnic. Pe de altă parte, autoritățile cer Hidroelectrica să igienizeze lacurile, însă compania a obținut în instanță anularea acestei obligații.

Poluarea din ultima perioadă este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare ridicându-se de 861.000 lei fără TVA.

Potrivit Hidroelectrica, după viitura produsă în 30 iunie- 01 Iulie, apele mari ale râului Bistrița continuă să aducă importante cantități de deșeuri – în special plastic  și resturi vegetale, care se acumulează în zona Barajului Izvorul Muntelui sau rămân în suspensie pe lac. Hidroelectrica estimează că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice și 10 tone de alte deșeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafața lacului) și se întreaptă în mod natural către frontul de retenție al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

Hidroelectrica susține că face, încă de la începutul acestui an, eforturi susținute și constante pentru ecologizarea luciului de apă și a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. Față de deșeurile acumulate pe lac după ultima viitură, societatea a mai colectat, pe propria cheltuială, începând cu primăvara acestui an 37 tone lemn, 15 tone PET-uri și 3 tone alte deșeuri, mai susține Hidroelectrica.


Click pentru a deschide


"Încă de la începutul anului am atras atenția tuturor autorităților competente asupra poluării grave din zona râului Bistrița. Toate semnalele noastre de alarmă au rămas însă fără ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin acțiunile de ecologizare a lacului este să îndepărteze efectele poluării. Cauza de fond rămâne în continuare nerezolvată: turiștii și riveranii continuă să lase gunoaie în locuri nepermise, în vreme ce autoritățile asistă. Nimeni nu ia măsurile ferme și normale care s-ar impune: nu se aplică amenzi celor cu adevărat vinovați de poluare, nu se amenajează locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deșeurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continuă să achite sume uriașe pentru poluarea de care nu este responsabilă și, mai mult, este ținta presiunilor autorităților de mediu și locale. Ce se întâmplă cu respectarea principiului conform căruia poluatorul plătește? După ultimele evenimente luăm serios în calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, în instanță, de la autorități. Alături de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem și pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la rândul lor în pierderi financiare", a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.
Pe data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obținut în instanță, anularea măsurilor impuse de Garda Naționala de Mediu - Comisariatul Județean Neamț, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016. Măsurile anulate sunt: îndepartarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016 și igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați.

Hidroelectrica a recurs la soluționarea pe cale juridică a divergențelor cu Instituția Prefectului Jud. Neamț și Garda Națională de Mediu, după ce a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activității la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. În prezent riscul de oprire a activității a fost suspendat, mai arată Hidroelectrica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6100 vizualizari

 • +49 (51 voturi)    
  Din pacate... (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:11)

  Cataleya [utilizator]

  Ceea ce pluteste pe lacul ala reprezinta perfect mentalitatea si gradul de cultura al majoritatii romanilor.
  • +31 (33 voturi)    
   ABSOLUT! (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:48)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Din pacate suntem o natie de nesimtiti, de capre raioase dar cu cozile in sus!
   Drept dovada avem DOUA ministere! Unul al mediului si unul al Apelor si Padurilor!
   Poti sa crezi asa ceva?!?! Doua ministere pentru aceeasi treaba nefacuta!
   Bine ca de doi ani cautam sa-l scoatem din puscarie pe jegosul ala!
 • +28 (30 voturi)    
  hei (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:16)

  john70 [utilizator]

  "compania a anulat în instanță această obligație" - tovarasi, instanta a anulat obligatia.
  Compania pare a avea dreptate cand sustine, practic, ca romanii sunt niste nesimtiti iar autoritatile niste putori corupte.
 • +15 (17 voturi)    
  ce nume ce-i face dreptate (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:27)

  cristi_an [utilizator]

  "Izvorul muntelui" .. foarte frumos.. mandru ca sunt roman
 • +17 (19 voturi)    
  RO si murdara si furata si depreciata in lume.. (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:27)

  Plagarus [utilizator]

  Deep state este de vina,pt. mintile imbacsite ale penalilor " alesi "
 • +19 (19 voturi)    
  Ce a ajuns tarisoara asta (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:27)

  gaudi [utilizator]

  Educati-va votantii.......
  • +16 (18 voturi)    
   ! (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:44)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui gaudi

   Ce-a ajuns? Dar ce-a fost de suntem asa rau? Tot ce vedeti in jur e oglinda populatiei, mai ales conducatorii penali...!
 • +21 (21 voturi)    
  15t (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:32)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  15 tone de PETuri inseamna peste 1 milion de PETuri.
  1 milion!!!!!! si asta e doar ce au strans pana acum!
 • +32 (36 voturi)    
  Asa se intampla atunci cand (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:33)

  Cuca [utilizator]

  tara este populata de urangutani.

  Am revenit recent dintr-o excursie in strainatate. Timp de 10 zile nu am vazut gunoaie decat la cos. Si apoi am intrat in Romania - mormane de gunoaie de-a lungul soselelor, aruncate prin santuri, etc, campuri intregi necultivate, strazi murdare, case darapanate, etc.

  Nu-mi spuneti ca e din cauza saraciei pentru ca a) depinde de noi sa nu mai fim saraci si b) nu din cauza saraciei aruncam gunoaiele peste gard. Nu din cauza saraciei in loc sa avem iarba si flori in fata portii avem batatura si noroi si gunoaie. Nu din cauza saraciei nu suntem in stare sa dam o mana de var pe casa aia amarata. Toate astea tin de o minima si elementara civilizatie, nu de saracie.
  • +20 (20 voturi)    
   De acord, (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:49)

   2016 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   insa educatia se face in cei 7 ani de acasa (incluzind gradinita) si apoi in scoli. Cum sa avem educatie in scoli, cand se aloca 3-4% din PIB? Sunt tari unde se investeste peste 10% din PIB in educatie (cazul Coreea de SUD: 12% din PIB, care este imens comparativ cu al nostru). In scoli se indoapa creierul copiilor cu (destule) notiuni inutile (mai voiau penalii sa introduca si campania electorala in scoli, asta lipsea, in rest totul este perfect!), in loc sa se faca ore de educatie civica. Se face religie (nu am nimic impotriva ei, insa religia se face la biserica!), in loc sa se educe copii in spiritul respectului fata de semeni si mediul inconjurator! Ar trebui programe de reeducare si pentru adultii de la tara, unde majoritatea arunca gunoiul pe camp! La munte, normal ca-l ia apa si-l duce in lacuri, unde altundeva!
  • +10 (10 voturi)    
   Din pacate, asta este o ofensa adusa (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:34)

   CetateanExilat [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   ...urangutanilor. Ei nu produc PET-uri si alte deseuri care nu sunt bio-degradabile.. ca atare nici nu le arunca in mediul inconjurator. Singurul pacat al urangutanilor este ca incearca sa opreasca defrisarile padurilor tropicale pentru a-si proteja puii....
 • -22 (24 voturi)    
  aduse de torente (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:40)

  Toni_Romania [utilizator]

  au fost aduse in lac de torentele de pe versanti si maluri la ploile din iunie
  • +20 (20 voturi)    
   exact!!! (Miercuri, 11 iulie 2018, 16:41)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Acele peturi au crescut in copaci. Natura nu a facut decat sa stranga recolta.
   • +4 (4 voturi)    
    ))) (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:41)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    ...
   • 0 (0 voturi)    
    ce nu pricepi? (Joi, 12 iulie 2018, 12:10)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    normal ca romani tembeli le au aruncat , nu le a adus ciclonul Cici - eu ziceam ca nu fura aruncate direct in lac
 • +25 (25 voturi)    
  mandri ca suntem romani!!! (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:47)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  100 de ani de poluat si stricat impreuna! sa celebram!

  Avem de aparat valorile noastre daco-ortodoxe-crestine si famelia traditionala, lasati-ne cu probleme din astea, gen gunoaie, poluare, lipsa educatie, coruptie, etc. Astea sunt pentru sorosistii de la #Rezist & comp!

  Huooo, Soros!
 • +18 (18 voturi)    
  rezolvare guvernamentala (Miercuri, 11 iulie 2018, 15:49)

  cugetatorul [utilizator]

  Cele mai multe din PET-urile alea stau de multi ani la maluri, dar acum cand a plouat mult si s-a ridicat nivelul
  apei plutesc toate in deriva. Cred ca curatirea apei
  este un efort prea mare pentru oamenii de bine sau
  pentru asociatii, guvernul ar trebui sa puna bani special si sa curete integral lacul odata la minim 10ani,si asta pana nu apare vreo epidemie pe acolo..
  • +3 (3 voturi)    
   Tot statu', Coane Leonida? (Joi, 12 iulie 2018, 8:06)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   Dar cetateanu de ce sa nu-si bata capul - si buzunarul cu grija asta?
   De exemoplu comunitatile locale, ca sa simta direct consecintele ignorantei.
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 iulie 2018, 17:46)

  mi_po [utilizator]

  toata tara asta este sufocata de gunoaie. Orice rau, vale sau loc de relaxare este sufocat de gunoaie. Luati orice vale, munte sau poienita si va veti convinge. Nu suntem in stare, odata ce ducem totul plin, sa le si luam acasa goale si sa nu mai aruncam pe unde da Dumnezeu! Orice aruncam… Unii le mai si lasa in saculet pe malul raului, cumva crede ca e mai educat, dar e doar chestie de timp sa se imprastie si sa fie luat de rau…
  Nu guvernantii nostrii sunt de vina, noi toti, ne complacem in starea asta. Vedem si trecem fara sa facem nimic. Ne este rusine sa atragem atentia, ne este rusine sa ne luam gunoiul acasa, dar gasim vinovati in toate forurile superioare! Mai mare rusinea!
 • +2 (4 voturi)    
  Aia care arunca gunoaie (Miercuri, 11 iulie 2018, 18:54)

  Laic [utilizator]

  sunt 100% votantii fideli ai PSD. Sau, care-au mai ramas in tara.
  • +4 (4 voturi)    
   Ei, sa nu politizam chiar totul (Miercuri, 11 iulie 2018, 20:57)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Laic

   Nesimtiti avem cu ghiotura in tara asta. Nu cred ca are de-a face cu pesedeul....
   • +1 (1 vot)    
    Ceva-ceva are... (Joi, 12 iulie 2018, 8:08)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    Daca nu esti in stare sa te desprinzi din minciunile psd, esti genul caruia nu-i pasa nici unde arunca gunoiul.
    (Aici, persoana a doua nu se refera la interlocutor).
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 iulie 2018, 9:56)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by