Guvernul german a anunțat miercuri că studiază modalitățile de cofinanțare a unui terminal de gaze naturale lichefiate, în condițiile în care președintele Donald Trump face presiuni asupra Germaniei pentru a-și reduce importurile energetice din Rusia în favoarea celor din Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Știm că investitorii studiază construcția unui astfel de terminal (...) guvernul federal studiază la rândul său opțiunile de finanțare în cadrul programelor federale existente", a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelariei germane.

Acesta a reacționat la un articol din Wall Street Journal care afirma în această săptămână că Germania, la presiunile lui Trump, a decis să se lanseze în construcția, în nordul țării, a unuia sau două terminale, o infrastructură esențială pentru importarea gazului natural lichefiat pe care Washingtonul vrea să îl vândă europenilor, foarte dependenți de gazul rusesc.

Potrivit cotidianul american, cancelarul Angela Merkel vrea să deblocheze 500 de milioane de euro și să ia decizia formală de lansare a proiectului înainte de sfârșitul anului.

Un deputat conservator german din nordul țării a precizat că Merkel a anunțat un grup de 25 de deputați din regiune că Germania se va lansa în construcția unor astfel de terminale.

Trump a multiplicat presiunile asupra europenilor, în frunte cu Germania, pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a insistat miercuri că decizia de a construi un astfel de terminal este independentă de presiunile americane.