Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că a solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de criza din energie și verificarea unor informații privind achiziții de energie electrică din alte țări. "Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a României", a spus Dăncilă. Aceasta a mai spus că a cerut consilierului de stat pe probleme energetice (n.red. Florin Ciocănelea) să convoace grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

Declarațiile lui Dăncilă despre criza energetică

  • Mi s-a adus la cunoştinţă ieri, cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală.
  • Ne preocupă situația de la Complexul Energetic Oltenia și am ținut cont de toate semnalele apărute în spațiul public în ultimele zile.
  • Astfel, am dispus să-mi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernizarea a Complexului Energetic Oltenia.
  • Corpul de Control să înceapă din această dimineață o acțiune de verificare la această societate.
  • Am solicitat ministrului energiei să în această dimineață la Tîrgu-Jiu, să discute cu oamenii și să vină urgent cu soluții.
  • Am cerut consilierului de stat din aparatul prim-ministrului, cu responsabilități în domeniul energiei, să convoace de urgență grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.
  • Am solicitat în această dimineață tuturor structurilor de siguranță informații legată de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unor de a face speculații pe spatele românilor. Nimeni nu se poate juca independența energetică a țării.
  • Cu toate aceste date pe masă vom putea să luăm deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectată siguranța și funcționarea sistemului energetic național.

Citește și