Ministerul Energiei Anton Anton a anunțat marți că taxa de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată din prevederile controversatei OUG 114/2018, iar în acest sens are și aviz de la Consiliul Concurenței. Ceea ce a omis ministrul să spună e că acest aviz nu este favorabil. Mai exact, Consiliul Concurenței consideră că ar fi o măsură care "ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune", potrivit unui document obținut de HotNews.ro din surse guvernamentale.

Anton AntonFoto: Captura TV Sud

Reamintim că Guvernul ia în calcul zilele acestea modificarea OUG 114 astfel încât taxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri în energie să nu mai fie plătită de Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara. Mai exact, pentru aceștia taxa ar urma să fie redusă de la 2% la nivelul nesemnificativ de 0,2%. Restul producătorilor din sectorul energetic, atât de pe zona de electricitate, cât și de pe gaze, ar urma să plătească în continuare 2% începând cu 1 aprilie. Însă, potrivit documentului consultat de HotNews.ro, este o măsură care nu se justifică.

Click pentru a deschide

Mai mult, Consiliul Concurenței recomandă consultarea Comisiei Europene, având în vedere că aceasta a deschis deja o investigație asupra Complexului Energetic Hunedoara, exact pe ajutor de stat, într-un alt caz.

Click pentru a deschide

Ce arată documentul Consiliului Concurenței, transmis ministrului energiei pe 25 martie, ca răspuns la o adresă a acestuia.

"Ministerul Energiei propune reducerea acestei contribuții percepute de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice produsă pe bază de cărbune, de la 2% la 0,2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE.

La o analiză prima facie, taxarea diferențiată, dacă nu este justificată de logica sistemului fiscal general, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.

Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activitățile care reprezintă servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populație și cel pentru siguranța și adecvanța sistemului energetic național, în măsura în care această taxă se regăsește în costurile implicate de prestarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, prin acordarea compensației pentru SIEG. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE.

Totodată, având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe bază de cărbune (de ex. Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenția Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei".

Culmea este că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu are nevoie de sumele obținute din taxa de 2% aplicată asupra cifrei de afaceri obținută din activitățile din energie electrică și gaze naturale, după cum a recunoscut marți vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), Zoltan Nagy-Bege. Potrivit OUG 114/2018, sumele vor plătite către ANRE, însă în condițiile în care autoritatea nu are nevoie de acești bani, care este rostul acestei taxe?

De ce nu este redusă taxa pentru toți actorii de pe piața energiei și gazelor, în condițiile în care creează mai mult probleme decât să aducă beneficii? Ar ajunge să fie o taxă care ar împovăra în mod inutil companiile din domeniul energiei, mai ales producătorii.

Până la apariția OUG 114/2018, taxa era de 0,1% și 0,2%. "Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile licenţiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţi. O contribuţie de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă", a spus marți Bege, citat de Agerpres.

În aceste zile se pune în discuție eliminarea taxei pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune, adică pentru Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, două companii cu probleme financiare foarte mari. Însă, în acest caz s-ar pune problema respectării legii concurenței, având în vedere că ceilalți producători ar plăti în continuare taxa.

Ministrul energiei Anton Anton susține că a fost obținut aviz de la Consiliul Concurenței în vederea eliminării taxei de 2% pentru producătorii de energie pe bază de cărbune.

Reprezentantul ANRE spune că ar trebui, dacă tot va ANRE pe mână mai mulți bani, să fie finanțate proiecte de eficiență energetică, și că vor propune Parlamentului şi Guvernului modificări pentru a putea finanţa proiecte de eficienţă energetică

În Parlament se fac deja modificări asupra legislației privind ANRE, însă acestea sunt controversate. O parte din taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie se va duce pe case și mașini de serviciu destinate salariaților Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, care vor fi atribuite de șeful instituției, spunea recent Cristina Prună, deputat USR. În plus, prin derogare de la lege, șeful ANRE va putea aproba cheltuielile de capital, prin ordin, indiferent de valoarea lor. În acest sens, au fost depuse amendamente la o inițiativă legislativă, în Comisia de industrii din Camera Deputaților.