Cinci state, printre care și România, ar fi interesate de portofoliul Energiei în cadrul Comisiei Europene, potrivit unui document care prezintă posibilii comisari europeni, consultat de HotNews.ro. Luminița Odobescu, actual ambasador al României la UE, ar putea fi propunerea Bucureștiului pentru acest portofoliu.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Celelalte state interesate de Energie sunt Estonia, Letonia, Polonia și Slovenia. Propunerile ar fi Kadri Simson din partea Estoniei, Virginijus Sinkevicius, Linas Linkevicius sau Saulius Skvernelis din partea Letoniei, Krzysztof Szczerski din partea Poloniei și Janez Lenarcic din partea Sloveniei.

Potrivit surselor HotNews.ro, avantajul pe care l-ar prezenta România cu propunerea sa, dacă va fi menținută, este că persoana desemnată este femeie. Aceasta în condițiile în care oficialii europeni încească să găsească un echilibru în ceea ce privește ponderea femeilor și bărbaților în Comisia Europeană.

Premierul Viorica Dăncilă ar fi transmis liderilor de la Bruxelles că Bucureștiul ar fi interesat și de Transporturi sau mediu.

Luminița Odobescu, în calitate de ambasador al României la UE, a reprezentat Bucureștiul în COREPER care a dat un prim vot asupra candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. La acea dată, au existat informații potrivit cărora Luminița Odobescu a votat împotriva lui Kovesi, la indicațiile guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Luminița Odobescu a fost numită de președintele Klaus Iohannis în funcția de ambasador al României la UE chiar la începutul mandatului său, în 2015, odată cu numirea lui George Maior ambasador în SUA și a lui Emil Hurezeanu în Germania.

Luminiţa-Teodora Odobescu, 50 de ani, este diplomat de carieră. Între noiembrie 2012 şi august 2015 a exercitat funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

Citește și Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, ar putea fi propusă de București pentru postul de comisar european