Hidroelectrica susține că intenționează să achiziționeze active ale CEZ România și Enel România, motiv pentru care este dispus să cheltuiască 10 milioane de euro, fără TVA, pe consultanță. Compania a publicat vineri, pe portalul de achiziții publice, anunțul privind achiziția de servicii de consultanță pentru suma impresionantă de 47,21 milioane lei, fără TVA.

HidroelectricaFoto: AGERPRES

Cine dorește să participe la licitație, poate trimite oferta până pe 3 octombrie 2019, dată la care vor fi deschise toate plicurile. Durata contractului este de 18 luni, putând fi ulterior reînnoit. De altfel, în fișa de date se precizează că există posibilitatea de prelungire în funcție de durata procesului de achiziție a companiilor CEZ și ENEL. Hidroelectrica va putea solicita modificarea acestor termene de realizare a sarcinilor în funcție de modificările legislative ce pot apărea sau din orice alte cauze justificate.

Practic, durata contractului nu este bătută în cuie. La fel cum nu este sigură nici achiziționarea acelor active.

Câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ofertanții:

  • Dovada realizării unei cifre de afaceri medii pe ultimii 3 ani în domeniile solicitate de minimum 10.000.000 euro;
  • Să prezinte lista principalelor prestări de servicii similare în ultimii 5 ani: prestarea de servicii similare de aceeași anvergură a căror valoare cumulată a fost de minimum 5.000.000 Euro fara TVA la nivelul a maximum 5 contracte. În acest sens se va prezenta o listă cu principalele servicii similare prestate în ultimii 5 ani pana la data limita de depunere a ofertelor, a căror valoare/valori cumulate este 5.000.000 Euro la nivel de cel mult 5 contracte; în acest sens se va prezenta o listă cu principalele servicii similare prestate în ultimii 5 ani, conținând valori, perioade de prestare, beneficiari, recomandări de la beneficiari; perioada de 5 ani este justificată de faptul că în domeniul energetic nu a fost înregistrat un volum mare de tranzacții similare în ultimii ani, de cel putin 5.000.000 euro fara TVA;
  • Cuantumul garanției de participare: 100.000 euro.

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat recent că societatea este interesată de achiziționarea CEZ și ENEL din România. "Sunt oportunități majore care au apărut în piață – mă refer aici la intenția CEZ de a vinde activele din România, de asemenea, la intenția Enel de a vinde activele din țara noastră, ori Hidroelectrica – aflându-se în plin proces de pregătire a listării, nu poate să nu se implice. Sunt oportunități pe care vrem să le analizăm în detaliu și, în acest sens, deja, la nivelul conducerii Hidroelectrica, s-a luat decizia de a contracta consultanți specializați în fuziuni și achiziții care să ne asiste în acest proces. Este prematur să vă spun acum care dintre ele, însă suntem în faza de pregătire, de analiză de piață în ceeea ce privește consultantul care ne va asista pentru acest proces de due-dilligence”, a declarat pe 9 august pentru News.ro Bogdan Badea, potrivit profit.ro.

Vezi aici Fisa de date pentru achiziționarea unor servicii de consultanță de 10 milioane de euro.