Sectorul energetic din România a suferit schimbări dramatice în 2019. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că România a devenit importator net de energie, în primele 8 luni ale anului, în condițiile în care până anul trecut era exportator. Aceleași date mai arată că producția de gaze și energie electrică a scăzut foarte mult în aceeași perioadă.

Balanta energiei electriceFoto: INS

Importurile de energie electrică au crescut cu 72,8% în primele opt luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2018. La gaze, importurile au cerscut cu 85,7%. În același timp, exporturile de energie electrică au suferit o scădere semnificativă, cu 37,5%.

Producția de gaze a scăzut 2,4%. La energie electrică, producția a scăzut cu 3,4%. Cele mai mari scăderi de producție s-au înregistrat la energia hidro, la cea termo și cea nucleară. În schimb, au existat creșteri de producție la energia eoliană și solară. Producţia din termocentrale a fost de 15327,9 milioane kWh în scădere cu 1595,9 milioane kWh (-9,4%). Producţia din hidrocentrale a fost de 12100,5 milioane kWh în scădere cu 1474,5 milioane kWh (-10,9%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 7354,4 milioane kWh în scădere cu 59,5 milioane kWh (-0,8%).

Producţia din centralele electrice eoliene în perioada 1.I-31.VIII.2019, a fost de 4406,9 milioane kWh, în creștere cu 218,6 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1294,9 milioane kWh, în creștere cu 58,1 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2018.

Aceste schimbări negative în sectorul energetic sunt efecte ale controversatei OUG 114/2018. Pe partea de gaze, OUG 114 prevede plafonarea la 68 lei/MWh a prețului pentru gazele livrate de producători în regim reglementat, până în februarie 2022. Plafonarea pentru consumatorii aflați în regim reglementat duce la creșterea prețurilor pe piața liberă. Astfel, consumatorii industriali au ajun să plătească facturi la gaze mai mari. Mai mult, în condițiile în care prețurile de pe piețele internaționale sunt mai mici, cresc și importurile. Așa a ajuns România să importe foarte mult chiar pe timp de vară, când, în mod obișnuit, acestea tindeau spre zero.

Aceeași OUG 114 prevede și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piața gazelor. Prețul energiei furnizate consumatorilor casnici vor rămâne la același nivel, însă s-au scumpit cele livrate industriei, fiind cele mai mari din regiune. Recent, pe piata spot, prețul energiei a ajuns la un record istoric de 750 lei/MWh. Mai departe, la fel ca în cazul gazelor, vor fi efecte în lanț, până la scumpirea oricărui produs sau serviciu, în întreaga economie. De asemenea, fapt fără precedent, România a devenit importator net de energie. În ultimele trei luni, au fost doar câteva zile în care România a fost exportator net.

Vezi aici

cifrele de la Statistică pe energie