Noul ministru al economiei, Virgil Popescu, consideră că nu mai trebuie subvenționată întreaga populație la energie electrică și gaze. În acest sens, trebuie definit consumatorul vulnerabil și doar acesta să fie subvenționat. "Practic, în acest moment, întreaga populaţie a României este subvenţionată, însă acest lucru trebuie să se oprească. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutaţi şi de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil", a spus Popescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a mai spus că noul Guvern dorește abrogarea prevederilor din controversata OUG 114/2018 referitoare la energie electrică și gaze. În schimb, va fi implementat un calendar de liberalizare treptată a prețurilor. Calendarul urmează să fie discutat cu Comisia Europeană. Liberalizarea ar urma să se producă treptat până la 1 aprilie 2021 în cazul gazelor și până la 1 iulie 2021 la energie electrică.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia preluării mandatului de ministru, eveniment la care a participat și premierul Ludovic Orban. Acesta a spus că noul Guvern va căuta cât mai rapid soluții pentru deblocarea investițiilor din Marea Neagră. "A fost o bulversare legislativă. De exemplu, în domeniul offshore au fost provocate întârzieri în realizarea investiţiilor pentru exploatarea de gaze în Marea Neagră, ceea ce afectează negativ economia românească", a precizat Orban.

Premierul a mai vorbit și despre listarea Hidroelectrica. "Nu ştim ce pachet va fi, 10-15-20%, dar statul va păstra controlul companiei", a spus Orban. Acesta a spus că vor fi proceduri de selecție a managerilor la companiile de stat, în baza OUG 109 privind guvernanța corporativă, însă cu "firme de selecţie serioase, nu scoase din joben, astfel încât să avem un management performant, depolitizat".