​Autoritățile române au agreat cu reprezentanții Comisiei Europene ca prețurile reglementate la energie electrică și gaze naturale să fie eliminate în 2020, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. În acest sens va fi modificată controversata OUG 114/2018, care prevedea prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022. Mai exact, piața energiei ar urma să fie liberalizată, în trepte, până pe 31 decembrie 2020, iar a gazelor până pe 31 septembrie.

EnergieFoto: Hotnews

Etapele liberalizării ar urma să fie stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prin legislația secundară. România este obligată și de un Regulament al UE (943) din 2018 să elimine tarifele reglementate la energie. Regulamentul este obligatoriu și obligă statele membre să lase piața energiei liberă. În cazul României, Comisia Europeană va fi îngăduitoare și nu va acționa cu procedura de infringement, condiția fiind ca tarifele să fie eliminate în 2020.

OUG 114 va fi modificată și în sensul că vor fi abrogate prevederile legate de impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri obținută din valorificarea energiei electrice și gazelor naturale. De asemenea, ar urma să fie abrogată prevederea din OUG 19/2019, care completează OUG 114, care stabilește că în perioada de reglementare 2019-2024, pentru calculul tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor rata de rentabilitate va fi de 6,9%. Înainte de această prevedere rata de rentabilitate era 5,66%.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul își va asuma răspunderea pe o lege care corectează OUG 114/2018, spunând că vor fi anulate prevederile privind domeniul energiei, supraimpozitarea sistemului bancar și în domeniul comunicațiilor, prevederile referitoare la pilonul 2 de pensii și la „fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții”.

Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni sunt forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Pe partea de energie, controversata OUG 114/2018 impune producătorilor să vândă la tarife reglementate până în 28 februarie 2022. Aceasta în condițiile în care piața energiei era deja liberalizată. Aceste prevederi au creat haos pe piața energiei și gazelor. Pe timpul verii, prețurile au crescut foarte mult pe piața liberă, iar importurile, atât de gaze, cât și de energie electrică, au fost mai mari decât în alți ani.