Transportatorul național de gaze Transgaz riscă o amendă de la Consiliul Concurenţei de aproximativ 4% din cifra de afaceri. În acest sens, propune acționarilor angajarea unei firme de avocatură specializată în dreptul concurenței, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), care va avea loc pe 10 februarie.

TransgazFoto: Transgaz

Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat modul în care s-au derulat un număr de 11 proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în anul 2011, potrivit unui document publicat pe site-ul companiei, citat de Agerpres. Raportul inspectorilor de concurenţă propune sancţionarea companiei.

"Ţinând cont de faptul că, în cadrul Raportului privind investigaţia s-a propus sancţionarea SNTGN Transgaz SA pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 din TFUE cu o amendă încadrată de la 0,5% până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, conform prevederilor art. 55, alin (1) din Legea nr. 21/1996, respectiv o amendă în cuantum de 4% din cifra de afaceri totală realizată în anul anterior sancţionării faptei, cu propunerea aplicării unui cuantum adiţional 2,58% din cuantumul determinat în funcţie de gravitatea faptei (având în vedere durata medie a faptei) şi aplicării unei reduceri de 25% din nivelul de bază, determinat în funcţie de gravitate şi faptă, este imperios ca societatea noastră să asigure o expertiză juridică de specialitate pentru a minimiza discul unei soluţii nefavorabile, prin apărarea intereselor SNTGN Transgaz SA de către o societate de avocatură specializată în probleme de dreptul concurenţei, legislaţie şi proceduri europene incidente", se arată în documentul Transgaz.

Transgaz propune un plafon pentru onorariul avocaţilor de 100.000 de euro.

În 2012, Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz în perioada 2009-2011.

Companiile Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion euro), respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi", organizată în anul 2009.

Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis Inspet să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.

Compania Moldocor a fost amendată cu 2.235.028 lei (500.000 de euro) şi T.M.U.C.B. cu 11.384.975 lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Conducta de transport gaze 20'' Giurgiu Ruse" organizată în anul 2011. Trucarea licitaţiei s-a realizat prin corelarea ofertelor depuse de cei doi concurenţi: T.M.U.C.B. a transmis Moldocor informaţii confidenţiale cuprinse în oferta sa financiară.