Gazoductul BRUA la care "lucrează de zor" Transgaz se va interconecta cu Turkstream, o nouă conductă rusească, prin care Gazprom transportă gaze către Europa, ocolind Ucraina prin Marea Neagră. "BRUA trebuie sa înceapă în Bulgaria, care se interconectează la conducta de gaz Turkish Stream. Da (se interconectează cu TurkStream). Vom avea o sursă de gaz din sud. Să vedem ce o să facă Ungaria, că încă nu este clar. În mod normal, trebuie să ajungă la Baumgarten (n.red. Austria)", a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.

Lucrari BRUAFoto: Hotnews

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat oficial pe 8 ianuarie 2020 gazoductul TurkStream care simbolizează reconcilierea lor și va transporta peste 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Turcia și Europa. TurkStream a început să alimenteze încă de la începutul anului Bulgaria, la granița cu Turcia, și este extins către Serbia și Ungaria.

Pentru Rusia, reprezintă alimentarea sudului și sud-estului Europei ocolind Ucraina, inițial principala țară de tranzit a gazului livrat în Europa, dar cu care relațiile s-au deteriorat producând de la anexarea Crimeii și începutul unui conflict armat în estul vorbitor de rusă în 2014.

În ceea ce privește BRUA, prima parte din proiect ar fi trebuit finalizat în decembrie 2019, însă sunt întârzieri mari. Proiectul BRUA, faza I, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Practic, pleacă de nicăieri și se oprește nicăieri în această fază. Mai sunt necesare lucrări în plus pentru a putea fi folosită pe direcția Ungaria sau chiar Serbia. Prima parte a proiectului era estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană. Până la final, probabil costurile vor fi mai mari. Scopul declarat al proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 1,75 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

BRUA, faza 2, constă într-o conductă de 50 km, de la Recaș la Horia, pentru a se interconecta cu Ungaria. Termenul de finalizare este 2022, costurile fiind estimate la 68,8 milioane de euro. Scopul proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 4,4 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.