Ordonanța militară 8 din 9 aprilie a surprins actorii de pe piața energiei. Conține un articol care îi blochează pe cehii de la CEZ de a vinde activele din România. Acum în aprilie ar fi trebuit să primească ofertele angajante. De ce ar opri statul un proces în derulare de vânzare a unor active? Potrivit informațiilor HotNews.ro, motivul este simplu: valoarea companiei este una acum, dar dacă va începe o criză economică puternică, ar putea fi alta, mai mică.

Parcul eolian CezFoto: CEZ Romania

Miza este una importantă având în vedere că printre companiile care doresc să achiziționeze active ale CEZ se află și companii românești: Hidroelectrica, Electrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Singure sau în consorțiu, încă nu e clar.

Hidroelectrica trebuia să discute pe 14 aprilie, în adunare generală extraordinară a acționarilor, "aprobarea întocmirii și depunerii unei oferte angajante a Hidroelectrica, singură pentru întreg perimetrul tranzacției sau în consorțiu, la termenul solicitat de CEZ, în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ România, condiționată de aprobara ulterioară a acesteia de către Adunarea Generală a Acționarilor".

Având în vedere Ordonanța Militară nr. 8, bineînțeles că acționarii Hidroelectrica au amânat discutarea depunerii unei oferte angajante până după eliminarea restricțiilor.

Cu ce ajută ordonanța militară o companie interesată să cumpere activele CEZ? După criza medicală există mari riscuri, după cum estimează și specialiștii, să trecem printr-o gravă criză economică. Nu este exclus ca activele CEZ să se devalorizeze în acest timp, motiv pentru care nu a fi o afacere bună pentru Hidroelectrica, de exemplu, să cumpere acum. Mai ales că ar fi trebuit să contracteze și un credit pentru achiziții de participații. Pe de altă parte, nu este exclus, ca și CEZ să renunțe la vânzare dacă valoarea activelor va fi mai mică.

Cam acestea au fost calculele autorităților când au decis să emită Ordonanța militară nr. 8, care prevede că vânzarea/cumpărarea de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora, este suspendată pe perioada stării de urgență.

Potrivit Ordonanței, reluarea acestor proceduri se va putea face după încheierea stării de urgență, cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior.

Grupul CEZ din România include compania de distribuție (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6.826 GWh de energie electrică livrata în 2018), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1.105 GWh in 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru micro hidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh in 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzari de 3.425 GWh în 2018).