Prețul petrolului american a scăzut luni cu 25% pe o piață influențată de problemele legate de aprovizionare și de stocare de titei, pe fondul pandemiei de coronavirus, potrivit AFP.

Pretul petrolului a scazut joi cu 8%Foto: saudiaramco.com

Punctul de referință al bursei din New York, barilul West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în iunie, care a rămas la patru ședințe consecutive de creștere, a scăzut cu 4,16 de dolari până la 12,78 de dolari.

Pe piața din Londra, un baril de țiței Brent din Marea Nordului, pentru livrarea din iunie, a pierdut aproape 7% ajungând până la 19,99 dolari.

Prețurile futures ale petrolului au marcat a treia săptămână consecutivă de pierderi săptămâna trecută, Brent încheind cu un minus de 24% și WTI cu 7%. Prețurile au scăzut opt din ultimele nouă săptămâni.

„Piața este foarte îngrijorată de repetarea prețurilor negative, în condițiile în care hub-ul de la Cushing se apropie de saturație”, a declarat pentru Reuters Harry Tchilinguirian, strateg global pe petrol la BNP Paribas din Londra.

Stocurile din SUA au ajuns la 518,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 17 aprilie, aproape de recordul de 535 de milioane de barili stabilit în 2017. Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, s-a angajat să reducă producția cu 9,7 milioane de barili în mai și iunie.