





Comisia Europeana investeste in promovarea energiei regenerabile
Informatia a fost oferita miercuri, intr-o conferinta de presa, de catre comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hübner, care a explicat ca executivul european va ajuta statele membre sa faca investitii energetice oportune si va promova schimburile de experienta la nivel regional.
Din acesti bani europeni, Romania ar urma sa primeasca aproape 445 de milioane de euro, cea mai mare parte din aceste fonduri - 56,94 la suta - fiind destinata eficientizarii energetice, cogenerarii si gestionarii energiei, relateaza Rompres.
"Regiunile sunt esentiale in atingerea obiectivelor ambitioase in sectorul energetic prin investitii judicioase in ceea ce priveste politica de coeziune", a explicat comisarul european, apreciind ca exista un imens potential pentru crearea de locuri de munca durabile si pentru intensificarea cresterii economice. "Cu cit regiunile actioneaza mai rapid, cu atit pot beneficia inclusiv de pe urma unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de sera", a adaugat Danuta Hübner.
Propunerile Comisiei Europene asupra actiunilor ce trebuie luate in privinta protejarii mediului inconjurator, lansate la 23 ianuarie, acorda o prioritate sporita energiei regenerabile si nevoii pentru o mai mare eficienta energetica.
Cele 450 de programe operationale pentru politica de coeziune pe perioada 2007-2013 includ investitii care se ridica la 9 miliarde de euro pentru proiecte legate de energie, 4,8 miliarde de euro pentru energiile regenerabile si 4,2 miliarde de euro pentru eficienta energetica si masuri de gestionare a energiei.
In plus, alte 63,8 miliarde de euro sunt destinate promovarii cercetarii si dezvoltarii, iar comisarul Hübner a cerut ca o parte importanta din acesti bani sa fie redirectionata catre proiecte menite sa stimuleze cercetarea asupra energiei regenerabile.
In paralel, Comisia va ajuta statele membre sa-si atinga tintele de energie regenerabila si sa accelereze programul de implementare.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri