Producătorii de energie regenerabilă, revoltați: Administrația Fondului de Mediu gestionează într-un mod incalificabil Programul Casa Verde

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2020, 17:23 Economie | Energie


Celule fotovoltaice
Foto: Pixabay
Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) face un apel urgent la premierul Ludovic Orban și ministrul mediului Costel Alexe să se implice în rezolvarea problemelor apărute în cazul Programului Casa Verde. "NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!", este apelul producătorilor. Totul a pornit de la decizia Administrația Fondului de Mediu (AFP) de a respinge peste jumătate din dosarele depuse.

PATRES spune că își îngrijorarea și nemulțumirea față de modul incalificabil în care Administrația Fondului pentru Mediu gestionează un program national, de mare interes.

Decizia AFM de a respinge mai mult de jumătate dintre dosarele depuse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile și imputabile cetățenilor, este contestată vehement de mii de români care se consideră nedreptățiți și vor depune contestații, mulți dintre ei deciși să își caute inclusiv dreptatea în Instanță.

PATRES susține că a verificat listele publicate de AFM și situația se prezintă astfel:
 • dosare declarate admise - 12.718,
 • dosare declarate respinse - 13.337.
Un număr suprinzător și inexplicabil de mare de dosare care nu se califică pentru finanțare. Se invocă, într-un comunicat al AFM, că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori.

PATRES spune că nu e de acord cu motivele de respingere, pentru că nu ar fi întemeiate în cele mai multe cazuri. La o simplă căutare pe liste, ar fi remarcat că sute de dosare nu au fost acceptate de AFM pentru următoarele motive: Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat nu are ștampila lizibilă, respectiv Certificatul nu este semnat și ștampilat, acesta fiind emis electronic de către autoritatea fiscală. AFM ignoră faptul că ștampila nu mai este obligatorie, conform legislației în vigoare. Practic, în loc să încurajeze procesul de digitalizare, care este necesar acum mai mult ca oricând, din contră, acesta este penalizat, mai arată PATRES.

Potrivit organizației, marea majoritate a dosarelor sunt respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că aceste acte când au fost depuse la instalatori erau valabile. Nu este vina cetățenilor/instalatorilor că s-a suspendat pentru o perioadă depunerea dosarelor pe motiv de suspiciuni de fraudă la AFM! Cel mai grav lucru, în opinia PATRES, este că, la momentul respectiv, AFM a informat, tot printr-un comunicat, că "toate documentele depuse și înregistrate la instalatorii validați până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen la data redeschiderii accesului în aplicație".

AFM își încalcă, astfel, propriile decizii și declarații publice, inducând astfel cetățenii în eroare, cu riscul de a se decredibiliza total ca și instituție.

“Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și instalatorilor. După îndelungi așteptări și disfuncționalități repetate, pe care vedem că AFM nu și le asumă, mii de oameni se trezesc că sunt respinși pe motive parcă inventate tocmai ca programul să nu funcționeze. Contestațiile, procesele înseamnă timp pierdut și bani pentru cei care au sperat că pot avea acces la finanțare și să devină Prosumatori. Totodată, înseamnă un potențial blocaj al activității AFM”, a declarat Viorel Lefter, Președinte PATRES.

PATRES solicită și implementarea digitalizării pentru Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, coroborat cu pandemia COVID-19.

“Debirocratizarea și digitalizarea sunt cea mai mare oportunitate pentru România în această criză. Ar trebui, cu toții, să încurajăm acest proces. Solicităm AFM să reconsiderare de urgență dosarele respinse astfel încât să nu se compromită definitiv programul. Astfel de situații critice datorate unor bâlbe ale autorităților pot duce la decredibilizarea totală a însăși ideii de Prosumator în România, în contextul în care Green Deal-ul este cel mai important obviectiv al Uniunii Europene în următoarea decadă”, precizează Viorel Lefter.

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri - producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4196 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  cel mai simplu (Joi, 18 iunie 2020, 17:39)

  Dedalus [utilizator]

  Desfiintati AFM!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 18 iunie 2020, 17:46)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Respingere dosar (Joi, 18 iunie 2020, 18:25)

  TurmentatuTheThird [utilizator]

  MIe mi-au respins dosarul pe motiv că unele documente erau expirate.

  Documentele aveau data de eliberare pe 30 august, înscrierea oficială începând cu 9 septembrie. Dar, după cum bine vă aduceți aminte, la 2 ore după ce au început înscrierile, au oprit procesul că li se părea ciudat că o firmă din Oltenia a încărcat 2000 de dosare în 2 ore. Firma cu care lucrez nu a avut timp să încerce și dosarul meu, așa că a rămas să-l încarce când dau drumul din nou la platformă.

  Au dat drumul prin noiembrie la platformă și au zis: pe perioada cât sistemul a fost jos, vom prelungi validitatea documentelor. Și care a fost motivul pentru care au respins dosarul: documentele nu mai sunt valide când a fost depus dosarul, adică prin noiembrie, deși ei au zis că vor prelungi durata de valabilitate a documentelor depuse.

  Ca să nu mai spun că le-a luat 8 luni să analizeze dosarele depuse. Statul român: zice ceva și face altceva. Îi ia 8 luni să se uite pe 3 foi, deși toate datele cerute le obții tot de la statul român!!! Sunt grosolan de incompetenți, sincer aș vrea o guvernare centrală europeană, e singura șansă să scăpăm de incompetenții din administrație! Și pe urmă se laudă că au rămas bani. Normal, când respingi dosare după bunul plac!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by